Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neuvěřitelné příběhy cestovatelů v čase: Kde se vzaly boty Nike a mobil v 17. století?

/
  • Záhadný cestovatel v čase se vrátil s fotografiemi z roku 5000. „Celá města budou pod vodou.“
    Záhadný cestovatel v čase se vrátil s fotografiemi z roku 5000. „Celá města budou pod vodou.“ (Reprofoto Apex TV)
    15. července 2023 ● 05:00

    Někteří lidé věří, že je možné cestovat v čase. A dokonce mají hned několik možných důkazů. Minimálně pár historických obrazů a fotografií svědčí podle konspirátorů o tom, že některé moderní vynálezy nejspíš nejsou tolik moderní, jak si myslíme anebo… Jak si rozumně vysvětlit boty značky Nike nebo iPhone na obrazech ze 17. století?

  • 1.

    Časová nesouhra o několik století

    Obraz od malíře Ferdinanda Bola ze 17. století zobrazuje chlapce Fredericka Sluyskena s botami značky Nike
    Autor: Twitter / National Gallery

     

    Starodávný obraz ze 17. století zobrazuje něco, nad čím většině návštěvníků londýnské Národní galerie zůstává rozum stát. Poprvé si toho, že na portrétu malého chlapce od nizozemského malíře Ferdinanda Bola ze 17. století něco nehraje, všimla jedna z návštěvnic muzea Fiona Buskett se svou třiadvacetiletou dcerou. Na první pohled klasická olejomalba na plátno z roku 1652 zachycující osmiletého syna bratrance malířovy manželky jménem Frederick Sluysken je už na druhý pohled velice záhadná. Slavnostně oblečený chlapec má v díle na sobě bundu, černý plášť a v ruce drží pohár vína. Všechno vypadá celkem normálně až na to, že se na jeho botách nachází nápadný znak značky Nike.

     

    Ta byla ovšem založena až v roce 1964, takže jde o časový rozdíl více jak 300 let. Záhada obrazu se okamžitě rozkřikla a od té doby se na něj chodí pravidelně dívat tisíce návštěvníků. Otázku, zda jde o pouhou náhodu, nebo o skutečného cestovatele v čase nedokázal vysvětlit ani samotný mluvčí galerie: „Jsme potěšeni, že tento snímek měl u našich návštěvníků takový úspěch. U našich sledujících mělo velkou odezvu, když jsme zveřejnili tweet, ve kterém jsme je požádali, aby v obraze našli „modernější“ detail při pohledu zblízka na boty osmiletého chlapce na portrétu,“ uvedl pouze k unikátnímu objevu.

     

     

    VIDEO: Čím trpěl malíř Vicent van Gogh? Podívejte se:

    Video
    Video se připravuje ...
    Vincent van Gogh. Jeden z největších malířů trpěl fyzicky i psychicky, v zoufalé úzkosti si uřezal ucho • Videohub

  • 2.

    Iphone v 17. století?

    Dílo z roku 1670 nizozemského malíře Pietera de Hoocha údajně zachycuje ženu se smartphonem v ruce
    Autor: Instagram / newsofbahrain

     

    Cestovateli v čase se to, jak to tak vypadá, jenom hemží. Podobný příběh jako v případě bot známé firmy má i obraz rakouského malíře z roku 1670 od nizozemského malíře Pietera de Hoocha, který je k vidění v nizozemské galerii. Všichni konspirátoři začali nedávno po jeho důkladném prohlédnutí spekulovat o tom, zda je na obraze skutečně žena držící iPhone. Vedle dámy sedící u okna, která má na klíně pejska, totiž stojí žena s typicky natočeným palcem, jako kdyby právě v ruce svírala mobilní telefon.

     

    A domnělých iPhonů, které se však začaly vyrábět až od roku 2007, je na plátnech úspěšných malířů mnohem víc. Na dalším obraze Umberta Romana nazvaný Pan Pynchon a osidlování Springfieldu ho zase údajně drží jeden z mužů, který má dlaň v typickém natočení, jako by právě držel telefon. Dílo z roku 1937 zobrazuje obdélníkový předmět, který mnohým připomněl smartphone. Podle odborníka na umění Briana Andersona má však tento úkaz možné logické vysvětlení: „Existuje důvod se domnívat, že to, co si muž prohlíží, není domorodý předmět, ale spíše evropského původu, jako jsou zrcadla, která byla na podobných výměnách často prezentována,“ popsal s tím, že půjde nejspíš o zrcátko. Podle jiných by zase mohlo jít o dopis pro původní obyvatele USA ve Springfieldu, jež jsou na obraze zachyceni, jak zažívají příchod osadníků ve 20. letech 16. století.

     

  • 3.

    Žena ve videu

    Žena podle mnohých drží ve videu z roku 1938 v ruce mobilní telefon
    Autor: reprofoto YouTube

     

    Už před několika lety se stalo slavným video z roku 1938. Jedna z procházejících po rušné ulici – žena v bílých šatech na něm projde jakoby nic, ale… u ucha má na svou dobu něco hodně neobvyklého! Podle všeho to vypadá, jako když v ruce drží mobil a telefonuje. Všichni konspirátoři mají jasno! Podle nich šlo bez pochyb o cestovatelku v čase, která na záběrech telefonuje. S jiným vysvětlením zatím nikdo nepřišel. Podle odborníků může jít o jiné zařízení nápadně připomínající telefon a o jakéhosi předchůdce mobilu.

     

  • 4.

    Staré fotografie z roku 5000?

    Záhadný cestovatel v čase se vrátil s fotografiemi z roku 5000. „Celá města budou pod vodou.“
    Autor: Reprofoto Apex TV

     

    Jako jeden z více futuristů, přišel před pár lety do televizního vysílání muž jménem Edward původem z USA, který tvrdí, že navštívil dalekou budoucnost. Podle něj se v roce 5000 ocitne řada současných měst pod vodou vlivem globálního oteplování a tání ledovců. V televizi Apex dokonce ukázal pořízené snímky jako důkaz toho, co naši planetu čeká. Muž si přál zůstat v utajení, proto má na videu rozmazaný obličej a pozměněný hlas. Všechny své netradiční poznatky o budoucnosti vysvětlil tak, že se prý v roce 2004 zúčastnil tajného experimentu, když pracoval v losangeleské laboratoři. Celý pokus mu prý umožnil se vydat do tři tisíce let vzdálené budoucnosti.

     

Autor: Tereza Brožová

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz