Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prokletí vzácných diamantů: Kterých drahokamů se vlastníci zbavili, protože přinášejí neštěstí a smrt?

/
  • Diamanty mohou být prokleté!
    Diamanty mohou být prokleté! (istock.com)
    5. července 2023 ● 06:00

    Po diamantech občas tajně zatouží snad každý. Ale co když jsou některé z nich prokleté? Ne vždy se touha po těchto drahokamech musí vyplatit. Na jaké diamanty si dávat pozor a proč se o nich říká, že jsou prokleté?

  • 1.

    Tajemství vzácných drahokamů

    Některé krásné, vzácné a drahé diamanty doprovází údajně temná kletba
    Autor: iStock

     

    Některé druhy diamantů jsou sice krásné, jinak ovšem svým majitelům přináší pouze smůlu. Vypadá to, že je jejich třpyt a lesk draze vykoupen. Přitom zdaleka není řeč pouze o penězích. Alespoň tedy z některých příběhů o tom, jaké zlo mají údajně na svědomí, skutečně mrazí. Které další diamanty kromě královského kamene Koh-i-Noor v sobě údajně skrývají tajemnou a nebezpečnou moc? Tyhle si raději nikdy nepořizujte.

     

    VIDEO: Jaké rituály vás ochrání před energetickými upíry? Podívejte se:

    Video
    Video se připravuje ...
    Kartářka Helen Stanku: Rituály, které vás ochrání před energetickými upíry • Adam Balažovič/BPŽ

  • 2.

    Drahokam Black Orlov

    Některé krásné, vzácné a drahé diamanty doprovází údajně temná kletba
    Autor: Facebook / Coloured Diamonds

     

    Jedním z pověstných prokletých drahokamů je černý diamant s názvem Black Orlov. Jedná se o 67,5karátový diamant temné barvy o váze zhruba 13,5 gramů. Kdysi měl přitom vážit neuvěřitelných 39 gramů. V současné době už se z něj však dochoval pouze tento obroušený zlomek. Přesto se jedná hned o sedmý největší drahokam na světě. Legenda o tomto kameni je přitom obzvláště strašidelná. Říká se, že diamant svým nositelům přináší stejný krutý konec. Smrt údajně potkala hned tři jeho předchozí vlastníky, přičemž všichni z nich zemřeli při pádu z výšky.

     

  • 3.

    Cartierův prokletý diamant

    Některé krásné, vzácné a drahé diamanty doprovází údajně temná kletba
    Autor: Facebook / MadZone

     

    Svému názvu Hope (Naděje) Cartierův největší diamant indického původu nedostál. O děsivém a krásném drahokamu kolují pověsti, že svým majitelům, a také všem poblíž, přináší smůlu a neštěstí. Jde o tmavě modrý 45karátový diamant, který v 17. století objevil francouzský obchodník s drahokamy Jean-Baptist Tavernier. Tavernier musel vzácný kámen prodat, aby splatil dluhy svého syna. Drahokam získal Ludvík XIV. Osud prvního majitele se nezlepšil ani po zbavení se šperku. Baptist Tavernier odjel do Indie, kde ho roztrhala smečka divokých psů. Král Ludvík XIV. nazval kámen Modrým diamantem koruny. Ani jemu ale drahokam štěstí nepřinesl, byl popraven gilotinou. Po letech byl kámen ukraden, dokud se neobjevil v Amsterodamu, kde ho firma Wilhelm Fals přebrousila. Klenotníkovi Falsovi práce na samotném drahokamu zpečetila osud. Jeho syn kámen ukradl a on v důsledku zármutku zemřel. I jeho syn potom v důsledku svých činů spáchal sebevraždu.

     

    V roce 1830 diamant získal bohatý obchodník Henry Hope, po němž je pojmenován. Smůla potkala i jeho rod. Jeden z potomků se zadlužil a rozvedl. Další kupec francouzský makléř Jacques Colot propadl šílenství a ukončil svůj život. Následující dva majitelé diamantu byli zavražděni. Turecký sultán šperk koupil v roce 1908, zanedlouho poté probodl svou manželku a byl zbaven moci. Celou rodinu Edwarda McLeana, která diamant koupila v roce 1911, potkalo hodně smůly. Nakonec ho koupil klenotník Harry Winston. Ten jako jediný ze všech předchozích majitelů kámen neprodal, ale daroval Smithsonově vzdělávacímu institutu, čímž nejspíš prolomil kletbu. Povídá se, že jedině darováním drahokamu můžete zabránit přenosu kletby. Diamant s tajemnou magickou mocí se na místě nachází dodnes.

     

  • 4.

    Prokletý diamant Koh-i-Noor

    Některé krásné, vzácné a drahé diamanty doprovází údajně temná kletba
    Autor: iStock

     

    V současné době je nejznámější prokletý téměř 106karátový královský diamant Koh-i-Noor, který na své koruně nosila i královna Alžběta II. Přesto, že jeho jméno se překládá jako Hora světla, jeho pověst je zcela temná. Ačkoliv hodnota tohoto vzácného kamene je skutečně vysoká, nosit ho chce jenom málokdo. Legendy totiž tvrdí, že je na tento drahokam uvalená smrtonosná kletba. Z těchto důvodů se ho nikdy nesmí dotknout žádný mužský následovník trůnu britské monarchie. Pokud toto pravidlo poruší, přijde podle pověstí o život.

     

    Původ kamene není přesně znám, údajně byl nalezen v diamantových dolech v Indii poblíž řeky Krišna mezi 12. až 14. stoletím. Britská královna Viktorie (1819–1901) pravdivosti kletby zpočátku nevěřila, proto jej nechala vsadit do královské koruny, pouze čtyři roky na to ovšem její manžel princ Albert zemřel a kromě toho se třináct britských kolonií rozhodlo odtrhnout od britského impéria, takže od té doby královna apelovala na všechny mužské královské dědice, aby se diamantu nedotýkali, což platí až do současnosti.

     

     

Autor: Tereza Brožová

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Eva

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz