Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kouzlo vůně: Poznejte svět léčivých éterických olejů

/
  • Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Poznejte kouzlo aromaterapie! (archiv Blesku)
    23. října 2018 ● 10:00

    Vůně nám mohou ze života udělat ráj i peklo. Pomohou nám odpočívat, ale dodají i energii pro práci či studium, probudí v nás smyslnost, sebedůvěru, zároveň nás ale dokážou i rozhodit a udělat z nás vzteklého protivu. Prostě magie přírody. Když se naučíme vůně, přesněji řečeno éterické oleje či silice, správně využívat, mohou nás i léčit, a to jak na těle, tak i na duši.

  • 1.

    Magická koupel

    Na vanu stačí 5 – 6 kapek silice. Nikdy silice nekapejte přímo do vody. Jako každý olej nejsou ve vodě rozpustné. V tomto případě kapky nejprve rozmíchejte v troše mléka, teprve pak směs nalijte do vody a vaše magická uklidňující lázeň je hotová.

    Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Působí i uvnitř

    Zajímavostí je, že éterické oleje pronikají pokožkou a v těle působí stejně, jako bychom je užívali vnitřně. Takže, když neradi pijete mátový čaj, při bolesti žaludku můžete trochu oleje s mátou vmasírovat do oblasti žaludku a on se zklidní. Proto je masáž tak prospěšná.

    Video
    Video se připravuje ...
    Prozradíme vám, pro koho jsou vhodné pleťové oleje a jak je nanášet • Brigita Zemen

  • 3.

    Magické vůně

    Vonné oleje se využívají v magii už odpradávna. Vonným kouřem se očišťují magické předměty, vonnými oleji se potírají magické svíčky, vonná kuřidla patří ke křesťanským kostelům. Vůně také doplňují magické rituály. V magii se často používá santal, kadidlo, vůně routy vonné, myrha, ale také olej z hřebíčku, v kouzlech lásky pak také růžový a fialkový olej. Měsíčkový olej, nakapaný do lázně, přivolává lásku, hráči si zas omývají ruce olejem z levandule, aby měli štěstí ve hře.

    Aromaterapie
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Co je aromaterapie?

    Jde o velmi starý obor, který využívá účinku látek – éterických olejů neboli silic – z aromatických kytiček, hodně jednoduše řečeno. Silice se prodávají v malých lahvičkách 10 nebo 20 ml. Jsou to velmi koncentrované látky a podle toho je třeba s nimi zacházet.

    Aromaterapie
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    EROTIKA: Ylang-ylang, jasmín, geránium

    Partnerský život lze zpestřit krásnou masáží olejem s afrodiziaky – ylang-ylang, jasmín, geránium jsou ty pravé.

    Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Inhalace se nebojte

    Bezpečnou metodou, jak éterické oleje používat, je kromě masáže inhalace. U aromaterapie není potřeba sedět nad hrncem s horkou vodou, aromatickou látkou a ručníkem přes hlavu. Úplně stačí v místnosti, kde se zdržujeme, kápnout silice do mističky s vodou či na tamponek.

    Inhalace
    Autor: archiv

  • 7.

    Nejsou oleje nebezpečné?

    To nelze říci. Silice může se základními znalostmi používat i laik. Přesto je třeba určitá pravidla dodržovat. Některé silice mohou způsobit podráždění pokožky. Rizikových faktorů není mnoho a jsou uvedeny v každé knize o aromaterapii. Např. je třeba se vyvarovat některých éterických olejů při vysokém tlaku, v těhotenství a podobně.

    Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Autor: Shutterstock

  • 8.

    Jaké množství míchat?

    Vždy dáváme poloviční počet kapek éterického oleje, než máme mililitrů panenského. Např. když si chci připravit směs pro masáž, vezmu si 20ml lahvičku rostlinného oleje a do ní dám max. 10 kapek éterického. Pro péči o malé dítě nebo oslabeného člověka lze počet kapek snížit. Když zachováme toto pravidlo, je aromaterapie bezpečná.

    Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Autor: shutterstock.com

  • 9.

    NESPAVÉ DĚTI: Růžová palma, heřmánek, mandarinka

    Do 50 ml rostlinného oleje nakapejte 10 kapek oleje z růžové palmy, 7 kapek heřmánku římského a 5 kapek mandarinky. Jak masáž provádět? Stačí obyčejné mazlení maminky s děťátkem. Kápněte si olej na ruce a prckovi pohlaďte ručičky, bříško, záda tak, aby mu to bylo příjemné. Masáž nemusí trvat dlouho. Směs je vhodná pro děti od jednoho roku.

    Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Autor: profimedia.cz

  • 10.

    OŠETŘENÍ RAN: Levandule

    Lze říci, že levandule je všelékem. Zároveň je také jednou z nejbezpečnějších silic. Při ošetření odřenin či říznutí může nahradit kysličník. Ránu lze potřít neředěnou levandulí. Nepálí, zároveň ale dezinfikuje a podporuje hojení.

    Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Autor: Shutterstock.com

  • 11.

    Jak je naředit?

    Aromaterapie k tomu využívá panenské rostlinné oleje, např. olivový, slunečnicový, pupalkový, makadamiový a další. Se silicemi nám poslouží pro masáže nebo zábaly.

    Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Autor: Profimedia

  • 12.

    Jak s olejíčky bezpečně zacházet?

    Nezbytné je dodržovat dávkování. K získání jedné kapky je třeba asi jedno kilo byliny, proto éterické oleje ředíme. Je to logické, nikdo také nesní kilo máty najednou.

    Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Autor: shutterstock.com

  • 13.

    Křeče: ozmarýna, geránium

    Do 50 až 60 ml rostlinného oleje dejte 10 kapek oleje z rozmarýny, 5 kapek gerania, 5 kapek levandule a 10 kapek majoránky. Olejem potíráme nohy.

    Poznejte kouzlo aromaterapie!
    Autor: Shutterstock.com

Autor: red

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz