Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svět léčivých vůní: Aromaterapie léčí tělo i duši

/
  • Terapie vůní je je příjemná i účinná
    Terapie vůní je je příjemná i účinná (profimedia)
    6. října 2016 ● 10:00

    Vůně nám mohou ze života udělat ráj i peklo. Pomohou nám odpočívat, ale dodají i energii pro práci či studium, probudí v nás smyslnost, sebedůvěru, zároveň nás, ale dokážou i rozhodit a udělat z nás vzteklého protivu. Prostě magie přírody. Když se naučíme vůně, přesněji řečeno éterické oleje či silice, správně využívat, mohou nás i léčit, a to jak na těle, tak i na duši.

  • 1.

    Co je aromaterapie?

    a
    a
    Autor: profimedia

     

    Jde o velmi starý obor, který využívá účinku látek – éterických olejů neboli silic – z aromatických kytiček, hodně jednoduše řečeno. Silice se prodávají v malých lahvičkách 10 nebo 20 ml. Jsou to velmi koncentrované látky a podle toho je třeba s nimi zacházet.

    Nejsou oleje nebezpečné?

    To nelze říci. Silice může se základními znalostmi používat i laik. Přesto je třeba určitá pravidla dodržovat. Některé silice mohou způsobit podráždění pokožky. Rizikových faktorů není mnoho a jsou uvedeny v každé knize o aromaterapii. Např. je třeba se vyvarovat některých éterických olejů při vysokém tlaku, v těhotenství a podobně.

     

    Jak s »olejíčky« bezpečně zacházet?

    Nezbytné je dodržovat dávkování. K získání jedné kapky je třeba asi jedno kilo byliny, proto éterické oleje ředíme. Je to logické, nikdo také nesní kilo máty najednou.

     

    Jak je naředit?

    Aromaterapie k tomu využívá panenské rostlinné oleje, např. olivový, slunečnicový, pupalkový, makadamiový a další. Se silicemi nám poslouží pro masáže nebo zábaly.

     

    Jaké množství míchat?

    Vždy dáváme poloviční počet kapek éterického oleje, než máme mililitrů panenského. Např. když si chci připravit směs pro masáž, vezmu si 20 ml lahvičku rostlinného oleje a do ní dám max. 10 kapek éterického. Pro péči o malé dítě nebo oslabeného člověka, lze počet kapek snížit. Když zachováme toto pravidlo, je aromaterapie bezpečná.

  • 2.

    Grep léčí stres, rozmarýna zas křeče

    a
    a
    Autor: profimedia


    STRES

    Grep, rozmarýna, růžová palma

    Do 50 ml rostlinného oleje dejte 15 kapek grepu, 7 kapek rozmarýny a 5 kapek růžové palmy.

    Olejem se pak můžete namazat nebo někoho blízkého pořádat o masáž. Kdybyste chtěli směs proti stresu inhalovat, tak silice nakapejte třeba na tamponek a položte v místnosti.

     

    CELULITIDA

    Šalvěj, pačuli, fenykl, citron, grep

    Do trochy mléka dejte 8 kapek šalvěje lékařské a 4 kapky pačuli. Směs nalijte do naplněné vany. Koupel je vhodné doprovodit masáží, celulitidu je třeba masírovat a prokrvovat. Do 60 ml rostlinného oleje dejte 8 kapek fenkylu, 10 kapek citronu a 12 kapek grepu a masírujte.

     

    NESPAVÉ DĚTI

    Růžová palma, heřmánek, mandarinka

    Do 50 ml rostlinného oleje nakapejte 10 kapek růžové palmy, 7 kapek heřmánku římského a 5 kapek mandarinky. Jak masáž provádět? Stačí obyčejné mazlení maminky s děťátkem. Kápněte si olej na ruce a prckovi pohlaďte ručičky, bříško, záda tak, aby mu to bylo příjemné. Masáž nemusí trvat dlouho. Směs je vhodná pro děti od jednoho roku.

     

    KŘEČE

    Rozmarýna, geránium

    Do 50 až 60 ml rostlinného oleje dejte 10 kapek rozmarýny, 5 kapek gerania, 5 kapek levandule a 10 kapek majoránky. Olejem potíráme nohy.

    OŠETŘENÍ RAN

    Levandule

    Lze říci, že levandule je všelékem. Zároveň je také jednou z nejbezpečnějších silic. Při ošetření odřenin či říznutí může nahradit kysličník. Ránu lze potřít neředěnou levandulí. Nepálí, zároveň ale dezinfikuje a podporuje hojení.

     

    VIRÓZY A CHŘIPKY

    Eukalyptus 

    Pro tyto případy je dobré mít vždy po ruce bezpečný eukalyptus globulus. Nakapejte ho na polštářek nebo tamponek a inhalujte. Uvolňuje a dezinfikuje dýchací cesty. Do aromalampy příliš vhodný není. Při zahřátí rychle vytěká.

    Tymián

    Bacily a viry již ve vzduchu likviduje tymián. Protože už z jeho vůně je zřejmé, že dezinfikuje, je vhodné ho zkombinovat s kapkami příjemného citronu nebo pomeranče. Tato směs se již hodí do aromalampy nebo odpařovače. Pozor! Tymián je jednou z agresivnějších silic, a tak při kontaktu může podráždit pokožku.

     

    EROTIKA

    Ylang-ylang, jasmín, geránium

    Partnerský život lze zpestřit krásnou masáží olejem s afrodisiaky – ylang-ylang, jasmín, geránium jsou ty pravé.

     

    10 nejoblíbenějších silic (a jejich použití…)

    Levandule

    Dezinfekční účinek, uvolňuje svalové ale i duševní napětí, zklidňuje, snižuje krevní tlak a působí relaxačně.

     

    Citron

    Občerstvuje, stimuluje, čistí hlavu, napomáhá koncentraci myšlení. Působí při zažívacích problémech, při infekci dýchacích cest, revmatismu, na pokožce tonizuje a léčí opary.

     

    Pomeranč

    Osvěžuje, působí antidepresivně, uvolňuje, ulevuje při horečce, pomáhá při nechutenství.

     

    Růžová palma

    Ulevuje při napětí, nervozitě, bolestech hlavy, bolestivé menstruaci, působí také jako afrodiziakum.

     

    Citronela

    Je antidepresivní, pomáhá při bolestech hlavy, podporuje koncentraci, zlepšuje náladu a navíc má antivirální a repelentní účinky.

     

    Borovice

    Dezinfikuje a čistí vzduch. Pomáhá při nachlazení a rýmě, uvolňuje svalové napětí.

     

    Litsea cubeba

    Je antidepresivní, podporuje koncentraci, čistí vzduch, je účinnou prevencí před infekčními onemocněními, vhodná je i pro masáž unavených nohou.

     

    Ylang-ylang

    Působí antidepresivně, zmírňuje nervové napětí a nespavost, snižuje krevní tlak, působí jako afrodiziakum.

     

    Meduňka

    Pomáhá při nespavosti a migréně, menstruačních bolestech, je antidepresivní, snižuje krevní tlak, hojí. Podporuje pocení, snižuje horečku, pomáhá při zažívacích potížích a povzbuzuje srdeční činnost.

     

    Olibanum (kadidlovník)

    Čistí vzduch, je antiseptický, hojivý, posiluje imunitní systém, ulevuje při onemocnění horních dýchacích cest a podporuje trávení.

     

    Pozor na chemii

    *Kupujte silice od firem, které jsou již na českém trhu renomované a je u nich záruka, že prodávají kvalitní zboží. Přehled najdete na stránkách AČA.

    *Na lahvičce by měl být vždy kromě českého názvu rostliny i název latinský a místo, odkud rostlina pochází.

    *Uvedeno by mělo být také to, že se jedná o 100 % přírodní výrobek.

    *Odpovídající cena. Silice nejsou levné. Cena vychází z dostupnosti silice. Např. éterický ojel z eukalyptu se získává z listí a větviček, je ho na světě mnoho, listy a větvičky dorůstají, a tak eukalyptový éterický olej patří k levným, může stát kolem stokoruny. Naopak silice např. z růže nebo jasmínu, se získávají velmi složitým postupem, cena lahvičky se pak pohybuje kolem dvou až tří tisíc korun.

     

     

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz