Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jasné signály toho, že máte vysokou emoční inteligenci. Takhle to poznáte!

/
  • Tohle jsou čtyři hlavní znaky vysoké emoční inteligence!
    Tohle jsou čtyři hlavní znaky vysoké emoční inteligence! (iStock)
    3. srpna 2023 ● 06:00

    Zajímalo vás někdy, jak jste na tom s porozuměním druhým? Jak je chápete a jak s nimi soucítíte? Pokud se domníváte, že se možná i vy řadíte mezi lidi s mimořádně vysokou emoční inteligencí, nyní si to můžete ověřit. Přinášíme vám čtyři spolehlivé signály, jak poznáte, že je vaše EQ hodně vysoké.

  • 1.

    Vyznáte se sama v sobě

    Tohle jsou čtyři hlavní znaky vysoké emoční inteligence!

     

    Základním a nejvýraznějším signálem emoční inteligence je uvědomělost a vyrovnanost. Jedinec s vysokým EQ se spolehlivě vyzná ve svých emocích, má jasno v důležitých životních hodnotách, a pokud proto nemá skutečně podstatný důvod, nemění moc často své názory. V nespolední řadě umí emocionálně inteligentní lidé správně odůvodnit a popsat své pocity. Umí je pojmenovat a nezřídka kdy se také vyznají v tom, co za nimi stojí. A jako jedni z mála umí vyjádřit to, co cítí, slovy. Tím zároveň vyjadřují svou vyrovnanost, sebevědomí i vnitřní soulad. Člověku s vysokou emoční inteligencí se nikdy nestává, že by se ve svých pocitech nevyznal nebo je od sebe nedokázal rozeznat.

     

    VIDEO: Jak na rituál vnitřního sebeuvědomění? Podívejte se:

    Video
    Video se připravuje ...
    Kněžka Lilia Khousnoutdinova: Rituál vnitřního uvědomění a napojení se na předky • 

  • 2.

    Dokážete se ovládat

    Tohle jsou čtyři hlavní znaky vysoké emoční inteligence!

     

    Dokážete jednat vyrovnaně bez přehnaných emocí i v krajních situacích? Pak se jistě řadíte mezi lidi s významnou schopností rozumět pocitům svých i ostatních a správně nakládat s emocemi. Nejen, že je váš emoční kvocient pravděpodobně velice výrazný, ale vlastnosti jako schopnost sebeovládání a kontrola nad přehnanými reakcemi a impulzy vám umí pomoci s účinným odbouráváním stresu. Když budete navenek spokojenější, máte šanci se vyhnout konfliktům a vyrovnávat se s nečekanými událostmi. Kromě toho dokážete spolehlivě vybrat správný styl jednání adekvátní ke konkrétnímu problému, díky čemuž všechno hravě zvládáte. Schopnost ovládat své pocity vás neustále posouvá dál. Jestliže nikdy nepodléháte prvotním klamným impulzům, vysokému nátlaku ani větší míře vzteku, pyšníte se i vy vysokou emoční inteligencí.

     

  • 3.

    Jste vstřícná a komunikativní

    Tohle jsou čtyři hlavní znaky vysoké emoční inteligence!

     

    V neposlední řadě se váš emoční kvocient pozná podle toho, jak mluvíte s ostatními. To, jak se dokážete vcítit do jejich situace, o vás mnohé vypovídá. Pokud s tím nikdy nemáte problém a s každým hovoříte vždy chápavě, ohleduplně a nikdo vám není lhostejný, jde o známku vysokého EQ. Lidé, kteří se jím mohou pochlubit, mívají lepší schopnost vycházet s druhými. Jsou tolerantní, milí a vychází vstříc ostatním, když je to zrovna třeba.

     

  • 4.

    Adekvátně reagujete na nečekané emocionální prožitky

    Tohle jsou čtyři hlavní znaky vysoké emoční inteligence!

     

    Nejen, že člověka s vyšší emoční inteligencí jenom tak něco nepřekvapí. Ještě ke všemu se dokáže rychle zorientovat v mimořádné situaci a vhodně reagovat na rozličné chování druhých. Žádná situace není pro takové jedince natolik obtížná, aby ji nezvládli. Dobře rozpoznávají jednotlivé emotivní zážitky a projevy druhých lidí, se kterými díky tomu umí mnohem lépe vycházet a chovat se k nim podle svých poznatků. To ale není vše. Osoby s vysokým emočním kvocientem druhým často vyjadřují soucit, podporu a pochopení, kdykoliv je to třeba. Někdy se také stává, že dokážou bez hádek a křiku vyřešit spory druhých a dělají jim soudce. Když se kdokoliv ocitne v úzkých, člověk s vysokým EQ je vždy na blízku, aby mu pomohl. Jsou ve vaší přítomnosti lidé klidnější, vyrovnanější, rádi vám naslouchají nebo se jim kdykoliv někam vejdete, znatelně zlepší nálada? Za svůj klid možná vděčí právě vám a vašemu správnému chápání emocí.

     

Autor: Tereza Brožová

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz