Po novu následuje fáze dorůstání Měsíce, kdy se Měsíc začne jevit na obloze jako část velkého písmene D, až „doroste“ k úplňku. To, že na obloze vidíme část Měsíce, zatímco druhá část je ve stínu, je dáno směrem osvětlení, není to stín Země.

Pokud dopadne stín Země na Měsíc, mluvíme o zatmění Měsíce, pokud dopadne stín Měsíce na Zemi, mluvíme o zatmění Slunce. Když je novoluní, je zvykem přistřihávat konečky vlasů, nevím, jestli to někomu pomohlo, já sám jsem to nikdy nedělal a mám pačesy jak hřebíky, ale znám lidi, kteří vždy pečlivě dbali na to, aby si při každém novoluní odstřihli půl centimetru vlasových konečků, přičemž to na kvalitě vlasů nebylo vůbec vidět. Jak říkám neustále dokola, pokud někdo něco dělá nebo něco dělá a zároveň to doporučuje, vždy se ptám – a jak se to projevuje, že zrovna tento postup dodržujete?

Myslím, že celá řada věcí, rituálů a magických postupů, které se vážou k novoluní, je zbytečná, ale na druhou stranu je pravda, že je přesto dělám a dodržuji, už jen proto, že jsem zvědavý, jestli a jak se to projeví. Jako docela dobré, užitečné a funkční se mi jeví rituály na zdraví, speciálně oběhové záležitosti, na práci, na výdělek a na peníze, které se váží k novu.

Nejsem si tak zcela jistý, jestli je vzhledem k Novům dobré dodržovat třeba pěstování bylin, výsadbu zeleniny, stromů a květin, podle mého názoru to má asi tak stejný účinek, jako když budu melounům během doby jejich zrání zpívat veselé písně, aby byly více šťavnaté.

Nicméně když se podíváme trochu podrobněji na konstelace novu 2. 8. 2016 ve 22.44,  první, co je nápadné na první pohled, je skutečnost, že spojení čili konjunkce Slunce s Měsícem se odehrává prakticky v polovině znamení Lva. Lev je znamení ohnivé, sluneční, s principem ohně souvisí energie, síla, krev, oběh, ze zdravotního hlediska tlak, z hlediska symboliky červená barva, jangová, mužská potrava, ovoce a zelenina a celkově z hlediska ezoterní filozofie princip změny.

V tuto dobu by bylo docela zajímavé si zkusit věštbu z I Gingu (nebo I Ťingu, celkem jedno, jak to nazveme), Knihy proměn, stejně tak by bylo zajímavé vykonat rituál související s obilím, popřípadě se symbolikou bohyň Deméter a Persephóny. Pokud máte někoho známého, kdo je zrovna v nemocnici po úrazu, nebo je dokonce v kómatu, i na něm by šel vykonat rituál na oživení, „znovuzrození“, uzdravení.

Ve znamení Lva je kromě konjunkce Slunce–Měsíc také Venuše a v sousední Panně je Merkur, měsíční vzestupný uzel a Jupiter. Venuše leží v kvadratuře vzhledem k Marsu na samém konci Štíra. Konstelace jsou vhodné pro čarování a magii na soudružnost rodiny a na komunikaci v rodině, ale není to vyloženě výhodné pro čarování milostné a vztahové.

To se týká jak Lvů, tak i Štírů, Vah a Střelců, částečně také Kozorohů a Beranů – jste-li zrozenec v kterémkoliv z těchto znamení, bylo by lepší, kdybyste rituály, čáry a kouzla související se sexuální magií a s tantrou raději odložili až na druhou polovinu srpna.

Příští rok se ukazuje jako silné datum týkající se milostného čarování 21. srpen 2017 a ono to většinou funguje tak, že je dobré to dodržet už tento rok 2016, čili bych doporučil, pokud chcete získat srdce milované či přízeň vyhlédnutého pana Zbožňovaného (většinou to není pan Božský, ale Zbožňovaný, kdyby byl skutečně Božský, tak s ním nejsou starosti), učinit na to rituál nebo zažehnout červenou milostnou svíci v předvečer 21. srpna, přestože je novoluní 2. srpna. Letos (2016) je 21. srpna Slunce ještě stále ve Lvu a na konci sousední Panny se setkávají Merkur, Jupiter a Venuše a ve Střelci spojují své síly Saturn a Mars.

To jsou konstelace, které si přímo žadoní o sexuální nebo tantrickou magii s tím, že máte skoro jistotu, že se dílo vydaří. Obecně se v období novů nedoporučují operace, narkózy nebo větší léčitelské zásahy.

Při letošním novu ve Lvu nevidím z astrologického hlediska žádný důvod k jakýmkoliv obavám z operací nebo z klasické léčby, napovídá tomu i vynikající postavení Venuše a trigon k Uranu v Beranu – Uran je planeta života a Beran je princip síly, také pokud se rozmýšlíte, kdy nastoupit na lékaři doporučenou operaci, nemusíte mít z 2. 8. 2016 žádný strach, naopak se dá očekávat, že to bude mít větší kladný účinek než klasické zastřihávání nepříliš bujné hřívy.