Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jaký emocionální typ jste podle ájurvédy? Poznejte sami sebe a budete šťastnější!

/
  • (iStock)
    20. září 2019 ● 06:00

    Přemýšleli jste někdy, proč v životě děláme pořád dokola stejné věci a opakujeme chyby? Možná vás to přitahuje neustále ke stejnému partnerovi, nebo vás stejným způsobem opouští vaši partneři. Proč to tak je? Podle ájurvédy vytváříme tyhle emoční reakce v našich myslích, abychom se cítili bezpečně a vyhnuli se zraněným pocitům. Pokud chceme provést hluboké transformační změny, musíme znát typ svého emocionálního těla.

    Podle ájurvédy je veškerá existence života rozdělená na dva základní principy – mužskou sílu ducha neboli vědomí (purusha) a ženskou sílu přírody neboli tvůrčí energie (prakruti). Ženský princip se se pak skládá ze tří kosmických kvalit (gun), které ovládají naši mysl a emoce: Sattva, Radžas a Tamas. Gunas znamená svázat, když jsou tedy tyto tři zbraně mimo rovnováhu, mohou nás svazovat nebo potlačovat duchovní růst, spokojenost a radost. Jak vás mohou tyhle tři guny ovlivnit, pokud nejsou v harmonii?

  • 1.

    Sattva – V míru a harmonii

    Autor: iStock

     

    Sattva je kvalitou světa, poznávání a harmonie. Je první z těchto tří principů. Označuje neodmyslitelnou podstatu mysli jako inteligentní, ctnostnou, milující, radostnou, laskavou. Toto je stav, který se velmi přibližuje dětství. Lidé, pro něž je tento princip primární, žijí pro tuto chvíli a fungují na základě inspirujícího nadšení - proto jsou k nim ostatní dospělí tak moc přitahování. Mělo by být touhou lidského života zažít co nejvíc sattvy, protože sattva označuje plnost a svobodu mysli.

     

     

  • 2.

    Radžas – Stimulace smyslů a emocí

    Autor: iStock

     

    Radžas představuje energii, pohyb a neustálou činnost a stimulaci smyslů a emocí. Jak děti rostou, rychle si uvědomí, že vnější svět není tak bezpečný jako ten doma. Zraněné pocity na hřišti v předškolním věku a jinde, mohou vést k tomu, že tělo dostává zprávu, že jemný a křehký zážitek ze sattvy je nebezpečný. Reakcí mysli je často chránit sebe sama tím, že se zapojujeme do radžastických činností. Dítě si uvědomuje, že pokud bude dobrým sportovcem, studentem nebo klaunem třídy, bude se cítit v bezpečí.

     

    Na rozdíl od sattvického zážitku je tahle radžistická zkušenost s bezpečností závislí na vnějším vlivu, konkrétně na pozornosti ostatních. Tímto způsobem je počáteční sattvický zážitek otevřeného srdce a svobodné mysli nahrazen snahou o dosažení uznání. Bohužel, jak rosteme a dospíváme, závislost na stimulaci často vede ke stavu mysli, která nemůže být klidná a je neuspokojená, pokud nedostane něco nového, nevyděláme více peněz, nebudeme chváleni nebo jinak zapojeni do senzorické stimulace. Většina z nás dnes žije v tomto stavu radžas.

     

  • 3.

    Tamas – Temnota a letargie

     

    Autor: iStock

     

    Tamas zastupuje temnotu, nečinnost a nevědomost. Tento třetí mentální princip odkazuje na vlastní otupělost, lenost a ospalost, také připoutanost ke smyslovým dojmům. Lidé, u nichž převládá tamas, jsou obvykle letargičtí. Obvykle se do tohoto stavu dostáváme tehdy, když ve snaze uspokojit radžastické činnosti, mysl vyhoří. Bez energie, která by pokračovala jako dříve, a získávání dočasných uspokojená prostřednictvím smyslů, člověk ustoupí do bezpečného ochranného kokonu.

     

    Princip tamasu je fatalistický, žárlivý, temný a depresivní. Je to ústup do extrémního smýšlení o bezpečí, v němž obviňujeme ostatní a svět za svoje vlastní problémy. Myšlenkově se izolujeme od ostatních. Můžeme být zahořklí, osamělí, naštvaní, velmi často se uchylujeme k drogám (alkohol, cigarety) nebo jiným závislostem. Je velmi obtížné se dostat ven, vyžaduje to „přidání“ sattvy, aby člověk znova nalezl zkušenost pravdu, radost a štěstí, a také radžas, aby poskytla energii potřebnou pro akci a změnu.

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz