Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

5 životních myšlenek od Buddhy, které změní váš život k lepšímu!

/
  • (iStock)
    19. října 2019 ● 06:00

    Zhruba před pěti sty lety před naším letopočtem „nám“ daroval historicky první Buddha, vlastním jménem Siddhártha Guatama, pokladnici moudra. Tato moudra jsou stále živá a neměli bychom je přehlížet. Bohužel po nich velmi často šlapeme. Jaká pravidla žití bychom měli podle Buddhy dodržovat každý den? Jaká moudra bychom měli uctívat v každé životní situaci? 

    Chcete-li žít lepší život, pak byste měli aktivně zakomponovat do každodenního bytí následující myšlenky, které Buddha formuloval. Díky tomu můžeme prožít skutečně šťastný a plnohodnotný život. Tyto myšlenky dokážou změnit celý den i celý život.

     

  • 1.

    Lekce číslo 1: Síla lásky a soucitu

    Autor: iStock

     

    „Nenávist nikdy neukončíte ničím jiným než láskou. To je neměnný zákon.“

     

    Náš svět je znečištěn spoustou nenávisti. A lidé mají tendenci čelit nenávisti další nenávistí a obviňovat ostatní z toho, že se jejich situace zhoršila. Co si ale neuvědomujeme, je to, že temnotu nelze vymazat další temnotou. Je to jen světlo, které účinně potlačuje temnotu a osvětluje svět kolem nás. Bez světla bychom zůstali ponořeni do věčné temnoty. Podobně láska má jako jediná sílu uhasit nebo minimalizovat velikost nenávisti převládající v našem světe. Univerzální láska je jediná zbraň, která dokáže porazit démona nenávisti.

     

  • 2.

    Lekce číslo 2: Žijte v přítomnosti

    Autor: iStock

     

    „Minulost je pryč, a budoucnost tady ještě není. Žijete jen v této chvíli.“

     

    Existuje jen jediný způsob, jak nepromarnit svůj život. Vložit se zcela do přítomného okamžiku. Tajemství zdravé duše a těla spočívá v tom, že nebudete ulpívat ve smutku z minulosti, ani se nebudete strachovat z budoucnosti, ale že budete žít v přítomném okamžiku – a upřímně. To jsou slova Buddhy, která jsou ale pro spoustu lidí velmi náročná v naplnění. Naše mysl má neustále tendenci vznášet se v minulosti a budoucnosti, ale ne v přítomnosti.

    Není to ale naše chyba. Od dětství se učíme plánovat svou budoucnost a přítomnost je spíše kompromis. I když to může být prospěšné pro profesionální život, naše zdraví tím trpí. Život v „TEĎ“ je ústředním prvkem buddhismu. Jakmile budeme žít v přítomnosti, uvolníme se a budeme skutečně šťastní. Chronická nespokojenost ubírá energii a podněcuje stres. Ovoce života neleží v budoucnosti, ale v přítomnosti.

  • 3.

    Lekce číslo 3: Klíčem k probuzení je instrospekce

    Autor: iStock

     

    „Pravou moudrost najdete vždy uvnitř. Mimo vás není nic, co by odpovědělo na vaše otázky.“

     

    Takzvaní duchovní hledači často hledají vnější podněty k tomu, aby byli spokojení a šťastní. Buddha nás ale žádá, abychom se dívali více do sebe sama. Pohled dovnitř pomáhá pochopit mikrokosmické stopy, které vedou duši k jejímu plnému probuzení. Buddha definoval introspekci jako tiché a nerušené pozorování vlastních myšlenek a emocí.

    Učí nás, že pečlivé pozorování vede nejen k duchovním vhledům, ale taky pomáhá naší mysli oddělit se od zbytečných rozmarů materialismu. Čím více se emocionálně připojujeme k materiálním věcem, tím víc má duše tendenci degradovat. I proto je instrospekce důležitá. Hmotný svět je oceán přízraků, postrádajících jakoukoli podstatu a vnitřní hodnotu.

     

  • 4.

    Lekce číslo 4: Víra je vždy vyvážena vlastním prosazováním

    Autor: iStock

     

    „Nevěř žádným slovům, dokud je neprožiješ sám na vlastní kůži.“

     

    Věříte v to, co čtete jinde? Opisujete si aforismy a citáty slavných lidí, nebo si zapisujete jejich myšlenky? Bez toho, aniž byste prozkoumali sebe sama, je to k ničemu. Podle Buddhy je moudrost pouhým výplodem fantazie, pokud si ji neověříte vlastními zkušenostmi. To, že po vás někdo chce, abyste věřili určité doktríně, neznamená, že jí budete věřit slepě.

    Buddha dokonce říká, že nemáme věřit ani jeho slovům, pokud nejsou v souladu s vaší duší a pokud to sami neprožijete. Moudrost, která nepochází zevnitř, je neúplná. Vlastní duše je semenem veškeré moudrosti a Buddha nás povzbuzuje k tomu, abychom se zapojili do vnitřní duchovní komunikace.

     

  • 5.

    Lekce číslo 5: Štěstí není cíl, štěstí je cesta, po které jdete

    Autor: iStock

     

    "Zdraví je největší dar, spokojenost největší bohatství, věrnost nejlepší vztah."

     

    Lidé se celý život snaží o to, aby dosáhli štěstí. Považují ho za největší poklad. Studují, pracují a vyvíjejí nejrůznější snahy o co největší štěstí. Štěstí považujeme za milník, měřítko, kterého je třeba dosáhnout za každou cenu. Ovšem Buddha říká, že tohle jsou hloupé pokusy a nazývá lidi opicemi, které pronásledující odraz Měsíce v jezeře. Opice tento odraz nikdy nedokáže zachytit. Podobně i lidé si myslí, že štěstí je něco, co je potřeba pevně uchopit usilovným úsilím.

    Ovšem na rozdíl od všeobecného přesvědčení štěstí není cílem, ale cestou samotnou. Chcete-li si užít cestu života na každém kroku, je to osvícení. Chcete-li si vychutnat každý okamžik, ochutnejte malé věci na každém kroku, pak to je pravé štěstí. Uvědomte si skutečnou povahu štěstí jako univerzálního a všudypřítomného stavu mysli.

     

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz