Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Namalujte strom! Co všechno se z něj dozvíte o své povaze a emocích?

/
  • (iStock)
    14. března 2018 ● 06:00

    I když to zavání ezoterikou, tenhle stromový test používají už přes půl století i fundovaní psychologové. Autor metody Karl Koch vycházel z toho, že strom je nejstarší symbol lidstva, takže je ideálním nositelem našich projekcí. A metodu dnes používají i personalisté při výběru nových zaměstnanců. Co o vás nakreslený strom může všechno říct?

  • 1.

    Namalujte si listnatý strom

    Autor: iStock

    Nejprve si nakreslete na papír libovolný nejehličnatý strom. A vůbec nevadí, že neumíte malovat, prostě to zkuste. Nakreslete ho skutečně podle svých představ, je na vás, co na obrázku všechno bude. Moc o tom nepřemýšlejte. Podle odborníků v kresbě zobrazujete nevědomé představy o sobě samých a taky postoje k okolnímu světu. Obrázek taky může odhalovat potlačené stránky osobnosti a poukázat na vaši emocionální zralost či nezralost, případně poruchy v této sféře. Co o vás tedy může obrázek obyčejného stromu vypovědět?

  • 2.

    Prokreslená krajina a detaily

    Autor: iStock

     

    Jestli jste nakreslili strom a hodně se zaměřili i na krajinu kolem něj, pak to ukazuje na fantazii a únik od reality či silnější jevy v nevědomí. Je za vaším stromem třeba moře, hory nebo horizont? Máte sklony ke snění a touhu poznávat nové věci. Někdo ke svému stromu přikreslí i ptáky, budky, plody či květiny, to svědčí o smyslu pro humor, ovšem též to může demonstrovat nejistotu. Pokud jste nakreslili hodně listů, máte sklony k snění, spadlé listy značí melancholii. Plody na stromech signalizují požitkářství a touhu po ocenění.

     

  • 3.

    Roční období

    Autor: iStock

     

    Pokud je váš strom zasazený do jara nebo léta, budete zřejmě sangvinik nebo optimista, podzim zase ukazuje na regresi a smutek, ovšem také může signalizovat to, že jste zralá osobnost. Zimní období naznačuje, že jste pesimisté a že se cítíte nejistí.

  • 4.

    Proporce stromu a koruny

    Autor: iStock

     

    Velikost stromu na obrázku poukazuje vzhledem k ploše na stav vašeho sebevědomí. Průměrnou velikostí se myslí asi 70 procent pokreslené plochy. Pokud je strom malý, budete spíše introvert (takový velmi často malují účetní, analytici a podobně), pokud je velký, jste extrovert. Jestli je strom přes celou plochu papíru, máte sklony k agresivitě a dominanci.

     

  • 5.

     

    Autor: iStock

    Obecně koruna ukazuje na osobnost a sociální kontakt, seberealizaci, kulturní zájmy a intelekt. Pravidelná a košatá koruna značí, že jste vitální a vyrovnaní, otevřená ukazuje na bariéru mezi vámi a okolním světem, může značit i to, že se občas přetvařujete. Namalovali jste větve velmi propracovaně? Pak jste kreativní a máte dobrý pozorovací talent. Slabé větve značí stydlivost a nedůvěřivost. Useknuté větve symbolizují traumata odpovídající konkrétnímu věku.

  • 6.

    Kořeny, kmen a základna

    Autor: iStock

     

    Pata kmene vypovídá o raném dětství, základním pocitu bezpečí. Široká pata znamená nevyzrálost, příliš úzká úzkostlivost. Kmen stromu zdola nahoru značí průběh vašeho dospívání a tělesný a psychický růst. Síla kmene taky vypovídá o vitalitě a egu. Sklon kmene doleva ukazuje na introvertní povahu, doprava pak na extrovertní. Zvýrazněné kořeny malují lidé s nevyrovnaným vztahem k rodičům, kteří potřebují silné zázemí. Záleží ale na tom, jak vypadají další části stromu – mohou naopak znamenat, že jste v životě pevně zakořenění. Jestli je strom zasazen na izolovaný ostrůvek, může to znamenat osamělost a izolovanost.

     

     

     

     

     

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz