Něco mezi nebem a zemí
My Češi to známe už odedávna. Na církev děláme dlouhý nos, ale jsme zdatnými „něcisty“.  Navíc, co si budeme povídat, my, dámy, jsme ve věcech čarodějnictví mnohem náruživější, než naše mužské protějšky.  Co nás k ní táhne a jak se vyhnout malérům?

Čarodějnice, mágové, hadači a kartářky, ti všichni provázejí lidstvo už od nepaměti. Nahrazovali lékaře, psychiatry i psychology (to posledně jmenované těm dobrým ostatně zůstalo dodnes), ale také meteorology a veterináře, zkrátka, šíře jejich služeb byla ohromující. Dnes už ovšem specialisté jsou, mají ještě vůbec čarodějnice v dnešním světě místo? Vzhledem k tomu, kolik lidí „alternativní“ pomoc vyhledává, tak zřejmě mají. A jak mohou pomoci?

Co nás čeká a nemine.
I když to bude znít poněkud zvláštně, co nás čeká a nemine, víme většinou nejlépe my samy a pokud je věštkyně dobrou psycholožkou, většinou nás dokáže touto cestou přivést k poznání pravděpodobných scénářů do budoucnosti. Chcete dítě a váš partner se na něj necítí? Rozchod je nakonec dost pravděpodobný, že? Jste zamilovaná, ale zatím se držíte zpátky? Možná vám pomůže zjištění, že hvězdy jsou vašemu vztahu nakloněny, no a pokud každý den vstáváte do práce s nechutí, je zřejmě na obzoru velká změna. Pokud vás čarodějka či kartářka dovede ke zjištění, co vlastně doopravdy chcete a pomůže vám vaše cíle a priority formulovat, není ani v moderní společnosti, která nevěří na bubáky a hněvivá božstva, zbytečná.

Léčitelky a zaříkávači
Moderní medicína se často tváří, že zmůže téměř všechno, ale když nezabírá, obracejí se lidé ke starým osvědčeným postupům, k zapomenutým rituálům, možná ze zoufalství, možná proto, že věří, že právě jimi se podaří nemoc obelstít a zahnat. Celostní medicína, masáže, bylinky, aromaterapie, to vše může zdraví prospět a spolu s lidským přístupem léčitelů někdy opravdu zmůže víc, než výrobky farmaceutických firem, na druhé straně v sobě léčitelství tají i mnohá nebezpečí a mezi nápomocnými bytostmi se skrývá i spousta podnikavců, kteří si nezadají s vlky prodávajícími předražené zázračné hrnce.

Prvním výstražným znamením je direktivní přístup a nepřiměřené sumy, které léčení stojí, dalším pak zakazování běžné léčby, zvlášť v případě závažných chorob. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci, a často si nechají od léčitelů nadiktovat i to, co by v případě diplomovaného lékaře odmítli. Bylinky také při dlouhodobém používání mohou vyvolat alergie, protože platí, že ne zdaleka všechno, co je z přírody, tělo bez problémů přijme. Pacienti pak často utrácejí hlavně za sliby, případně za lidský zájem. Ten sice pomůže, ale absolutní léčivou moc nemá. Zdravý a kritický rozum, to je pojistka, která by měla být v pohotovosti.

Mafie temných sil
Na černou magii rovnou zapomeňte. Představa, že se k vám nevěrný partner vrátí, když jeho nová laňka dostane zánět slepého střeva, nebo že neoblíbený kolega spadne ze schodů je sice svůdná, ale za to riziko nestojí. Ať už na magii věříte, či ne, zahrávat si se zlem se nevyplácí v magii, zrovna jako kdekoli jinde. Mimochodem, kdyby to vyšlo, dokázaly byste se z návratu partnera či povýšení opravdu radovat? Nenávist, kterou v sobě člověk živí, neprospívá zdraví fyzickému ani duševnímu, na tomto faktu se magie s klasickou medicínou vzácně shodnou.

Věřím na víly
Věřím na víly, prohlásila Wendy v Petru Panovi a zachránila tak svět snů. Všechny občas věříme na víly, proto čteme horoskopy, proto vykládáme karty, věšíme do aut lapače snů (a prachu), nebo třeba růžence. Chceme věřit, že někde kolem nás je kouzlo a tajemství, že je tu něco, co přináší do obyčejně složitého a šedého života záblesk štěstí, ochrany a radosti, trochu pohádky a ozvěnu hororových příběhů, vyprávěných na pionýrských táborech. To je ostatně také důvod, proč magie pořád žije. Je uvnitř nás.