Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Opravdu svou karmu můžete napravit? Tohle jsou nejčastější mýty, kterým se nevyplácí věřit

/
  • Některé mýty, které o karmě kolují, nejsou pravdivé
    Některé mýty, které o karmě kolují, nejsou pravdivé (iStock)
    19. června 2023 ● 06:00

    Jak se říká, karma je zdarma. Zatímco podle některých jsme každý svého štěstí strůjcem, ezoterici jsou trochu jiného názoru. Podle nich se totiž některé věci kolem karmy spojené s osudem nedají tak úplně změnit. Jaké informace o karmě jsou pouhý mýtus?

  • 1.

    To, co děláte, se vám vrátí?

    Některé mýty, které o karmě kolují, nejsou pravdivé

     

    Mnoho lidí se mylně domnívá, že karma funguje na principu bumerangu, tedy, že to jak se chovají, ať už dobře či zle, se poté odrazí na jejich životě. Dobré skutky jim mají přinést jen další dobro a naopak. Bohužel to ale není tak úplně pravda. I když vaše jednání může částečně ovlivňovat míru vašeho štěstí a radostí, jde spíše o váš vlastní dobrý pocit než o karmu. Všechny události ale ovládá ještě něco mnohem silnějšího, a tím je osud. S vaší karmou osud úzce souvisí a zdaleka ne vždy musí být založený jen na pozitivních událostech. Osud ovlivňuje člověka hned ode dne jeho početí, proto to není například ani s potrestáním za špatné skutky nebo naopak s odměnou za dobročinnost tak jednoznačné.

     

    VIDEO: Jak na prospěšný rituál k uctění těla? Podívejte se:

    Video
    Video se připravuje ...
    Kněžka Lilia Khousnoutdinova: Jak vykonat rituál uctění těla? • Videohub

  • 2.

    Karma je pouze jedna?

    Některé mýty, které o karmě kolují, nejsou pravdivé

     

    Většina lidí si myslí, že je karma jenom jedna. Ta se však rozděluje hned na tři typy, konkrétně na současnou, nashromážděnou a osud. Právě první zmíněný typ je nejznámější a dal by se popsat jako zmiňovaný princip akce a reakce, doplňuje ho ovšem druhý typ, který závisí i na všech minulých životech člověka, což má za důsledek, že se jednotlivé činy a události ze všech minulých i ze současného života na sebe nabalují. Současná karma tak proti nashromážděné karmě mnoho nezmůže. Vše navíc ovlivňuje ještě zmiňovaný třetí typ, kterým je osud. Ten je vlastně souhrnem událostí, které jsou člověku předem dané a pro jejich ovlivnění nebo změnu nedokáže nic udělat…

     

  • 3.

    Opravdu se karma vyvíjí časem?

    Některé mýty, které o karmě kolují, nejsou pravdivé

     

    Dalším mylným názorem o karmě je tvrzení, že se karma vyvine až časem a její podoba a skutky, které se vám kvůli tomu dějí, jsou založené na náhodě. Tak to však vůbec není. Podle lidí, kteří se zabývají karmou a jejím působením, je vaše karma vytvořená právě vám přesně „na míru“. Duše si vybírá své tělo zcela záměrně nějaký čas před narozením člověka. Všechno dobré i zlé, co se mu v životě stane, je tedy podle této teorie předem dané, ovšem zároveň přizpůsobeno všem předchozím zkušenostem a znalostem duše, která toho na sebe naloží jenom tolik, kolik skutečně unese a zvládne.

     

    Měla totiž údajně na výběr z množství možností a odlišných typů životů. Zvolila si ovšem na základě svých předchozích poznatků o světě ze svých předchozích reinkarnací. Zároveň duše podle této teorie předem ví, jakých dalších karmických prožitků a zkušeností má v současnosti dosáhnout a od svého narození o to začíná neustále usilovat, volí si to zcela dobrovolně. Je si vědoma své minulosti, současnosti a v neposlední řadě také budoucího předurčeného osudu, který se duše snaží zcela naplnit.

     

  • 4.

    Karmu můžete ovlivnit, změnit nebo úplně zvrátit

    Některé mýty, které o karmě kolují, nejsou pravdivé

     

    Nebezpečným mýtem, který vede jen k mnoha dalším problémům a možným nedorozuměním, je domněnka, že svou karmu můžeme ovlivnit. K této snaze se často uchylují napravení „hříšníci“, kteří v minulosti udělali mnoho chyb, přešlapů a špatných činů. Nyní se domnívají, že když budou konat dobro a změní své chování k lepšímu, mohou svou karmu napravit. To ale není zdaleka tak snadné. Minulé činy se už odčinit ani vymazat nedají, jako mávnutím kouzelného proutku rozhodně nezmizí. Důležité je proto umět přijmout fakt, že co se stalo, stalo se a už nejde odestát. I když však už nemůžete začít se zcela čistým stolem, není nutné si hned zoufat…

     

    Sílu negativní energie své vlastní karmy můžete alespoň umírnit tím, že svých předchozích zlých činů začnete upřímně a hluboce litovat, budete si je čas od času připomínat a v duchu si budete říkat, že už jste jiným, lepším člověkem. Důležitá je síla myšlenky, své proměně v lepšího, laskavějšího jedince musíte doopravdy věřit. I tak se vyplatí pokusit se napravit a ovlivnit alespoň ty činy, u kterých je to možné. Chovejte se k druhým hezky, nesobecky, soucitně a celkově lépe, negativní dopady na váš život díky tomu nemusí být potom tak silné.

     

  • 5.

    Nepleťte si celkovou karmu a osud

    Některé mýty, které o karmě kolují, nejsou pravdivé

     

    Pamatujte na to, že osud je něco jiného než celková karma, ten jako jeden z druhů karmy jakkoliv změnit ani zvrátit nelze. Tudíž ani vaše dobré chování nemůže ovlivnit nepříznivé události, které jsou vepsané ve vašem osudu. Nicméně, jak už bylo napsáno předtím, duše si jako taková vybírá svou karmu, takže i svůj budoucí osud před svým narozením podle toho, na co si sama troufá, co potřebuje zažít kvůli novým poznáním a o čem ví, že to zvládne.

     

     

Autor: Tereza Brožová

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz