Dýňová polévka
Dýně k Dušičkám a podzimu zkrátka patří.

2130858:gallery:true:true

Budete potřebovat:
1 dýni
1 cibuli
smetanu na vaření
50 g másla
pepř
sůl

V hrnci rozehřejte máslo, osmahněte na něm do na drobno nakrájenou cibuli. Přidejte oloupanou a na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni a ještě chviličku vše smažte. Obsah hrnce zalijte studenou vodou tak, promíchejte a vařte na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Pak stáhněte hrnec ze sporáku, přidejte smetanu na vaření, podle chuti osolte, opepřete a rozmixujte obsah hrnce tyčovým mixérem do hladka.

Vepřová kolena na bílém víně
Vynikající tradiční pokrm na dušičkovou hostinu.

Chladné počasí vyžaduje jiný jídelníček, než letní horka.
Autor: Zbyněk Milner na Větře

Budete potřebovat:
Vepřová kolena
celer
2-3 dl suchého bílého vína
cibuli
Na marinádu:
Citronovou šťávu, česnek, kmín, sůl a pepř.

Do pekáče dáme na hrubo nakrájenou cibuli a celer.
Potom připravíme si marinádu z česneku, kmínu, soli a citronové šťávy a vetřeme ji do kolen. 
Namarinovaná kolena vložíme do pekáče na cibuli a celer. Podlijeme 2 až 3 dcl. suchého vína a necháme přiklopené ve chladu do druhého dne.

Pečeme v troubě, a nebo v peci na chleba a kolena otáčíme. Doba pečení by měla být así 5 hodin. Pečeme zprvu na 180°C. teplotu snižujeme na 160, 130 a 110°C. Podáváme s chlebem.olena na bílém víně

Smažené jablečné plátky
Zavzpomínejte na keltské kořeny a pochutnejte si na tradičním dezertu.

2130854:gallery:true:true

Budete potřebovat:
4 velká jablka, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na půlcentimetrové plátky.
2 lžičky moučkového cukru
1 hrnek mouky
2 vejce
2 dl piva Guinness nebo jiného černého piva
2 lžíce cukru
½ lžičky muškátového oříšku
2 lžičky rozpuštěného másla
olej nebo sádlo na smažení

Poprašte plátky jablek moučkovým cukrem a odložte stranou. V míse smíchejte mouku s vejci, přidejte pivo a šlehejte, dokud směs nemá hustotu krému. Přidejte cukr a muškátový oříšek a nechte těsto odstát. Pak přidejte ještě rozpuštěné máslo. Plátky jablek namáčejte do těsta a smažte po obou stranách dozlatova.  Nechte osušit na papírovém ubrousku a podávejte posypané cukrem.

Samhainový punč
Tento kouzelný punč se podává  při příležitosti setkání  čarodějů o Samhainu.

2130853:gallery:true:true

Budete potřebovat:

1litr jablečného vína
6 dl pomerančové šťávy
5dl vody
2,5 dl jablečné šťávy
1/2 hrnku cukru
¼ hrnku strouhané citronové kůry
2 lžíce medu
6 celých hřebíčků
½ lžičky skořice
½ lžičky muškátového oříšku
2 litry zázvorové limonády.

Všechny přísady kromě zázvorové limonády smíchejte a nechte přes noc v chladu. Pak přeceďte, přidejte zázvorovou limonádu a můžete podávat.