Dýňová polévka
Dýně k Dušičkám a podzimu zkrátka patří.

Dýňovou polévku můžete stylově naservírovat.
Dýňovou polévku můžete stylově naservírovat.
Autor: ara

Budete potřebovat:
1 dýni
1 cibuli
smetanu na vaření
50 g másla
pepř
sůl

V hrnci rozehřejte máslo, osmahněte na něm do na drobno nakrájenou cibuli. Přidejte oloupanou a na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni a ještě chviličku vše smažte. Obsah hrnce zalijte studenou vodou tak, promíchejte a vařte na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Pak stáhněte hrnec ze sporáku, přidejte smetanu na vaření, podle chuti osolte, opepřete a rozmixujte obsah hrnce tyčovým mixérem do hladka.

Vepřová kolena na bílém víně
Vynikající tradiční pokrm na dušičkovou hostinu.

Chladné počasí vyžaduje jiný jídelníček, než letní horka.
Chladné počasí vyžaduje jiný jídelníček, než letní horka.
Autor: Zbyněk Milner na Větře

Budete potřebovat:
Vepřová kolena
celer
2-3 dl suchého bílého vína
cibuli
Na marinádu:
Citronovou šťávu, česnek, kmín, sůl a pepř.

Do pekáče dáme na hrubo nakrájenou cibuli a celer.
Potom připravíme si marinádu z česneku, kmínu, soli a citronové šťávy a vetřeme ji do kolen. 
Namarinovaná kolena vložíme do pekáče na cibuli a celer. Podlijeme 2 až 3 dcl. suchého vína a necháme přiklopené ve chladu do druhého dne.

Pečeme v troubě, a nebo v peci na chleba a kolena otáčíme. Doba pečení by měla být así 5 hodin. Pečeme zprvu na 180°C. teplotu snižujeme na 160, 130 a 110°C. Podáváme s chlebem.olena na bílém víně

Smažené jablečné plátky
Zavzpomínejte na keltské kořeny a pochutnejte si na tradičním dezertu.

Jablka vládnou podzimním moučníkům.
Jablka vládnou podzimním moučníkům.
Autor: ara

Budete potřebovat:
4 velká jablka, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na půlcentimetrové plátky.
2 lžičky moučkového cukru
1 hrnek mouky
2 vejce
2 dl piva Guinness nebo jiného černého piva
2 lžíce cukru
½ lžičky muškátového oříšku
2 lžičky rozpuštěného másla
olej nebo sádlo na smažení

Poprašte plátky jablek moučkovým cukrem a odložte stranou. V míse smíchejte mouku s vejci, přidejte pivo a šlehejte, dokud směs nemá hustotu krému. Přidejte cukr a muškátový oříšek a nechte těsto odstát. Pak přidejte ještě rozpuštěné máslo. Plátky jablek namáčejte do těsta a smažte po obou stranách dozlatova.  Nechte osušit na papírovém ubrousku a podávejte posypané cukrem.

Samhainový punč
Tento kouzelný punč se podává  při příležitosti setkání  čarodějů o Samhainu.

K čarodějnému nápoji patří i náležitá nádoba.
K čarodějnému nápoji patří i náležitá nádoba.
Autor: ara

Budete potřebovat:

1litr jablečného vína
6 dl pomerančové šťávy
5dl vody
2,5 dl jablečné šťávy
1/2 hrnku cukru
¼ hrnku strouhané citronové kůry
2 lžíce medu
6 celých hřebíčků
½ lžičky skořice
½ lžičky muškátového oříšku
2 litry zázvorové limonády.

Všechny přísady kromě zázvorové limonády smíchejte a nechte přes noc v chladu. Pak přeceďte, přidejte zázvorovou limonádu a můžete podávat.