Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trápí vás noční můry? Pořiďte si lapač snů!

/
  • Lapač k vám pustí jen krásné sny.
    Lapač k vám pustí jen krásné sny. (archiv)
    12. dubna 2016 ● 10:00

    Lapače snů nepatří jen do indiánských legend. Setkáte se s nimi v bytech, autech, nosí se jako šperk, jsou také častým motivem tetování. Trápí vás noční můry? Možná lapač najde místo i nad vaší postelí.

  • 1.

    Historie

    w
    w
    Autor: archiv

     

    První lapače snů, o kterých se historie zmiňuje, se objevily u Odžibvejů. Visely na dětských kolíbkách a byly to dřevěné obruče, vytkané pavučinou z vlákna kopřivy a nabarvené na červeno mízou kořene krevnice kanadské.

     

    Stará legenda říká, že starý kněz vystoupil na vysokou horu a měl vidění.

    V tom se mu zjevil Iktomi, učitel moudrosti, v podobě pavouka. Ten vzal vrbovou obruč zdobenou peřím, koňskými vlasy, korálky a obětními dary a tkal síť.

    Mluvil o cyklu života, o dětství, dospívání a stáří. O dobrých a zlých silách, které ovlivňují náš život. Když dotkal, podal knězi upletenou síť, která byla dokonalým kruhem s dírou uprostřed. Měla pomoci jemu a jeho národu. Víra a dobré myšlenky zůstanou zachyceny v síti a špatné propadnou dírou.

     

    w
    w
    Autor: archiv

     

  • 2.

    Jak lapače fungují?

    w
    w
    Autor: archiv

     

    Podle staré legendy severoamerických indiánů se špatné sny zachytí v síti lapače a ráno jsou zničeny denním světlem. Ty dobré sklouznou po peříčku zpět do duše spícího.

    Lapač snů zavěšují indiáni volně do místnosti nebo přímo za hlavu spícího.


  • 3.

    Z čeho se lapač skládá?

    w
    w
    Autor: archiv


    Kamínek – uprostřed síťky znázorňuje „vlastní já“ člověka. Je to střed, kolem kterého se točí svět. Lapač chrání naše já před energií špatných snů.

    Kruh – má 2 významy: představuje svět a vesmír a chrání kamínek (tedy vlastní já člověka). Je to první překážka pro negativní síly, které se na spáče valí.

    Peří – peříčka jsou přivázána ke kruhu. Zachytávají vesmírnou energii a sny a dopředu je filtrují. Noční můry jsou odraženy pryč a sladké sny jsou přeneseny do sítě.

    Síť – síť s uzlíky je v lapači snů to nejdůležitější. Symetrie sítě symbolizuje harmonii. A přesně tu všichni zlí duchové nenávidí...


     

     

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz