1. Nový vztah, nové problémy
    Vypadá to lákavě, prostě začneme znovu a všechno bude zalité sluncem. Jenže tak to není… jen velmi málo vztahů je bez problémů, a když vyprchá okouzlení, často jsme tam, kde jsme byli, jen s někým jiným, a navíc často řešíme problémy s rozpadem rodiny. Pokud chcete nový vztah, ten starý nejdřív uzavřete, neopoužívejte partnera jako převozníka ke svobodě.

  2. Už to není jako dřív
    Není… vztah se pořád vyvíjí, nezůstává beze změn. Vytrácí se zamilovanost, okouzlení, často také přetvářka…   Divoši se najednou jeví nespolehliví, něžné květiny jsou vlastně neschopné, vášnivě zamilovaní jen paranoidně žárliví. Ale ještě, než se rozhodnete, že jste naletěli a půjdete od toho, zamyslete se, co na svém partnerovi vlastně máte rádi. Je vám s ním líp, než bez něj? Co vám poskytuje?  Kouzlo novosti pomine vždycky, ale blízkost jen tak nezmizí.

  3. Je moje dítě šťastné s partnerem?
    Všichni si přejeme, aby naše děti měly hezký život a máme tendenci přehlížet jejich chyby. Dospělým dětem ale musíme dát svobodu, aby budovaly své vztahy svým tempem. Nucení do svatby, do vnoučat, k hledání nových partnerů, ať už je jakkoli dobře míněno, nadělá víc škody než užitku.  Potomci nejsou nástroje, kterými dosahujeme svých cílů, jsou to svobodné bytosti.  Ale rameno na vyplakání samozřejmě rodič poskytnout může.
     
  4. Lásku si musím zasloužit
    Láska ve skutečnosti není nároková věc. Nedostáváme ji za to, že vzorně plníme své povinnosti, a když je přestaneme plnit, přijdeme o ni. Pokud někdo používá „lásku“ jako cukr, kterým vás odmění, když posloucháte, pravděpodobně vás nemiluje.

  5. Osudový muž/osudová žena
    Mnoho lidí věří, že když budou dostatečně dlouho hledat, najdou partnera, se kterým do sebe zapadnou jako zámek a klíč a nikdy nedojde ke konfliktu. Ve skutečnosti je ale málo vztahů, na kterých není potřeba pracovat, málo cest, které vedou jen růžovou zahradou.
    Osudový je každý z našich vztahů, protože náš osud ovlivňuje, něco nám dá, něco vezme. Život není dívčí román, ani porno…  a důležité je umět se učit, ne čekat, že osud všechno vyřeší za nás.

Čáry nic nezmění, pokud se nezměníme sami.
Nikdo z nás nemá moc měnit jiné lidi, nejsnáz vždycky změníme sebe, svá očekávání, svoje chování.  Magické rituály mohou realitu na chvíli ohnout, ale šťastný život nezaručí, cestu nakonec  vždycky musíme hledat a najít… možná s malou pomocí, ale hlavní práce je stejně na nás.