Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jaká je vaše největší fobie? Býci se bojí změn, Panny nepořádku a špíny

/
  • (iStock)
    18. února 2020 ● 06:00

    Co vás nenechá v klidu a co ve vás vyvolává doslova paniku? Všichni se čas od času dostaneme do nějaké situace, v níž se necítíme zrovna dobře. A někdy v sobě máme strach z něčeho, co nepřiznáme ani svým blízkým, natož šéfovi nebo kolegyni, která neustále pomlouvá. Když ale svou fobii pochopíme, můžeme konkrétní situaci zvládnout mnohem líp. Co tedy o našich fobiích říkají hvězdy?

    Fobie je úzkostná porucha, která se vyznačuje chorobným strachem z určitých věcí, situací či jevů – ať skutečných, nebo neexistujících. Fobií existuje spousta, některé jsou zvláštní a ojedinělé, některými trpí více lidí. Ke které máte sklon vy podle znamení?

  • 1.

    Beran

    Autor: iStock

     

    Cathisofobie - strach ze sezení

    Berani jsou pravděpodobně nejdynamičtější znamení zvěrokruhu. Milují výzvy v každé sekundě svého života. Bojovníci Berani touží po vzrušujících výzvách a milují vzrušení, které pocházejí z úspěchu. Vrhají se do boje nejen proto, že chtějí vyhrát, ale proto, že to mají v povaze. Pokud tedy existuje něco, co by jimi otřáslo, je to monotónnost a jednoduchost. Jejich největší fobií je tedy cathisofobie, strach ze sezení a nicnedělání. Berani udělají cokoli, aby nemuseli sedět.

    Náš tip: V novém čísle magazínu Blesk pro ženy najdete malého průvodce fobiemi, které se mezi lidmi celkem běžně vyskytují a je překvapivé, kolik z nás jimi trpí! Také se můžete těšit na rozhovor s Bárou Nesvadbovou a součástí čísla je i speciál Hrníčková kuchařka zdarma! Aktuální číslo magazínu Blesk pro ženy koupíte v novinových stáncích, nebo v našem iKiosku v tištěné či elektronické podobě ZDE.

    Autor: red

     

  • 2.

    Býk

    Autor: iStock

     

    Metathesiofobie – strach z neočekávané změny

    Býci jsou zemské znamení, jejichž symbolem je země. Jsou tedy spojeni s pevným uzemněním a jako takoví nesnášejí velké změny. Chtějí žít v bezpečí a stabilitě, emocionální i fyzické. Upřednostňují své blízké přátele a rodinu před vším ostatním a jakákoli nepředvídaná změn nebo obrat událostí je doslova zničí. Jejich největší fobie je tedy metathesiofobie, což je trvalá, nereálná, intenzivní úzkost a strach z nových nebo odlišných situací, okolností nebo objektů.

  • 3.

    Blíženci

    Autor: iStock

     

    Decidofobie – strach z rozhodnutí

    Pokud se Blíženci musí hned teď rozhodnout, kam večer půjdou na večeři, bude to asi problém. Blížencům totiž trvá dlouho, než se rozhodnou, a to nejen pokud jde o výběr restaurace, ale taky pro výběr životního partnera, práce a dalších věcí. Blíženci jsou nerozhodní, protože jejich duální povaha je neustále v konfliktu. Pokud by tedy měl Blíženec trpět nějakou fobií, pak právě decidofobií, strachem z rozhodnutí a přijetí zásadní výzvy.

     

  • 4.

    Rak

    Autor: iStock

     

    Agarofobie – strach z otevřených prostranství

    Stejně jako rak nebo krab, kteří se cítí nejbezpečněji ve své skořápce, typickým rysem Raků je, že touží po bezpečném a teplém prostředí, které je obvykle spojeno s domovem. Mají sklon izolovat se ve snaze vplazit se do své bezpečné zóny. Pokud se Raci chovají náladově a rezervovaně, jsou zřejmě nejistí a nevěří vám. Jejich největší fobií bývá často strach z otevřených prostranství, které v nich vyvolává úzkost.

  • 5.

    Lev

    Autor: iStock

     

    Athazagorafobie – strach ze zapomenutí nebo z ignorování

    Poslední věc, kterou byste Lva totálně zdeptali, je přestat ho vnímat a adorovat. Ozval by se řev. Lvi milují pozornost a doslova ji vyžadují. Jakmile ji nemají a ostatní je ignorují, jsou nahraní. Lev se prostě neustále snaží upoutat pozornost každého. Jejich největším strachem je strach z toho, že vejdou do místnosti bez povšimnutí, takže se snaží vždy udělat cokoli, aby reflektor zachytil jejich záři.

     

  • 6.

    Panna

    Autor: iStock

     

    Ataxofobie – strach z nepořádku nebo špíny

    Pokud znáte nějakou Pannu, pak asi víte, že mají rády organizovaný život a pořádek ve všem. Když nenajdou všechno na správném a stejném místě, je šance, že je to dost rozhodí. I ten minimální nepořádek v jejich osobním životě či fyzickém světě může vyvolat pocity zoufalství. Ano, jejich největší fobii ze všech je strach z nepořádku nebo špíny. Takže pozor, hlavně nepřemísťujte bez jejich souhlasu nic v bytě, a to ani hrníček v kuchyňské lince.

     

  • 7.

    Váhy

    Autor: iStock

     

    Isolofobie – strach ze samoty nebo osamění

    Váhy jsou považovány za romantické znamení, které je orientováno na vztahy. Jsou obecně velmi harmonické a po harmonii touží celý život. Nic horšího se jim nemůže přihodit, pokud by zůstaly samy opuštěné. Jsou inteligentní a vášnivé, pokud jsou mezi přáteli, takže je pro ně těžké si představit, že by svůj život měly strávit o samotě. To je děsí nejvíc. Jejich největší fobie je strach ze samoty.

     

  • 8.

    Štír

    Autor: iStock

     

    Proditiofobie – strach ze zrady

    Štíři bývají temní, složití a vášniví. Tajemně nebezpeční a velmi citliví. Někdy je těžké je pochopit, co opravdu chtějí a po čem touží. Bojí se ukázat světu svou zranitelnost a přitahují k sobě lidi, aby jen pak poslali raději pryč. Dokud nezískáte jejich důvěru, budou žít jako v bublině. Jejich nejhorší fobie je strach z toho, že je někdo zradí nebo že je dostane tam, kam nechtějí.

     

  • 9.

    Střelec

    Autor: iStock

     

    Klaustrofobie – strach z uzavřených prostor

    Střelci jsou rození dobrodruzi a poutníci, které ovládá planeta Jupiter. Nejvíc ze všeho se obávají uzavřených prostor nebo každodenní rutiny. Díky tomu se cítí omezení a plní úzkosti. Jsou to prostě divocí koně, kteří touží po svobodě a jakýkoli pokus o jejich omezení vede k naprosté paranoii. Jejich největší fobie je iracionální strach z neznámého nebo uzavřeného prostoru.

     

  • 10.

    Kozoroh

    Autor: iStock

     

    Atychifobie – strach z neúspěchu

    Pokud jste se narodili ve znamení Kozoroha, pak jste zřejmě velký pracant a ambiciózní workoholik, který se snaží být co nejlepší. Na druhé straně v sobě máte hluboce zakořeněný strach z neúspěchu. Nedovolte, aby vás tenhle strach demotivoval k tomu, abyste ztratili iniciativu. Vaše hvězdy stojí nad vámi a pomáhají vám. Nebojte se, že selžete.

     

  • 11.

    Vodnář

    Autor: iStock

     

    Merinthofobie – strach ze spoutání či svázání

    Vodnáři jsou intelektuálové, kteří mají rádi originalitu. Mají svou vlastní hlavu a měli byste je nechat na pokoji. Budou pak šťastnější. Pokud je něco, co jim nahání strach, je to právě snaha po tom, že budou nějak svázáni. Když tenhle pocit mají, začnou trpět úzkostí, dušností a je jim na zvracení. Tenhle strach může pramenit z incidentu, kdy byl Vodnář nějak úmyslně nebo neúmyslně svázán.

     

  • 12.

    Ryby

    Autor: iStock

     

    Hypegiafobie – strach ze zodpovědnosti

    Ryby dostaly shůry dar nekonečné tvořivosti a s tím i občasná neschopnost vypořádat se každodenním životem. Známé jsou taky svou přecitlivělostí a někdy jdou až do extrému. Nejhorší strach, který mohou zažít, je chorobná obava ze zodpovědnosti. To bývá obvykle způsobeno nějakým traumatickým incidentem v minulosti nebo přísným dětstvím. Možná, že věřily, že udělají něco, co nedokázaly, což vedlo k nepříznivým následkům. Zkuste tedy pochopit paradoxní povahu Ryb.

     

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz