Sny o těhotenství a porodu jsou poměrně časté u mnoha žen nejrůznějšího věku. Řada z nich se domnívá, že předurčují narození dítěte a s očekáváním doufají, že se co nejdříve stanou skutečností. Pro jiné jsou zase noční můrou, protože si další dítě, které se rovná dalším starostem, nedovedou představit. Sny o těhotenství a dětech ale mohou mít i zcela jinou symboliku. Pojďme si v tom tedy udělat pořádek.

VIDEO: Sny o těhotenství a porodu - co znamenají?

Video
Video se připravuje ...
Sny o těhotenství a porodu - Olga Plíčková • Videoredakce ženských titulů

Co znamenají sny o těhotenství?

Pokud žena touží po miminku, nemůže dlouhodobě otěhotnět nebo jí tikají biologické hodiny a dítě je žádanou životní změnou, nelze se divit, že se ve snech objevuje tématika těhotenství, porodu, kojení a péče o dítě. Tyto sny pak vzbuzují velmi silné a obvykle příjemné pocity, které po probuzení ještě dlouho přetrvávají. Sny v tomto případě mají kompenzační charakter a odrážejí to, na co žena myslí a co si přeje. Někdy pak opravdu mohou být i předzvěstí skutečného těhotenství a narození dítěte v blízké době.

Těhotenství, porody, kojení a děti ale mohou pronásledovat ve snech i ty ženy, které jsou už dávno mimo plodný věk, anebo mají dost starostí se svými malými dětmi, žijí osaměle a další dítě si v žádném případě nepřejí. V těchto snech mohou prožívat radosti i starosti mateřství, stejně jako v životě. Ženám, kterým se blíží klimakterium pak sny o těhotenství a dětech nabízejí rozloučení s plodností, vzpomínky na vlastní mateřství, proběhlá těhotenství a chvíle, kdy se staly matkami. U mladých žen mohou sny o těhotenství upozorňovat na strach z nežádoucího otěhotnění.

Dítě jako nový začátek

Sny o těhotenství a dětech odrážejí nejen naděje a touhy žen, ale i jejich obavy, strach o děti, nebo strach z toho, že budou na dítě samy. Většinou jsou však sny o těhotenství krásné a expanduje v nich všeobjímající mateřská láska, která je nejsilnějším druhem lásky, jaká kdy vůbec existovala. Ve výkladu snů pak těhotenství a narození dítěte znamená vždy zrod něčeho nového.

Podle snové symboliky můžeme sen o narození dítěte vyložit též jako nový začátek, zrození něčeho nového, rozjetí úspěšného tvůrčího projektu, začátek nové životní etapy, nové zrození nás samotných. Ve většině případů jde o něco šťastného a radostného, i když svou roli hrají také pocity, které ve snech o těhotenství a dětech prožíváme.