Pokud jste se v tom ještě neztratili, možná už chápete, co znamená sen ve snu. Taková noční událost může člověka pořádně vyděsit. Pomalu se vkrádá myšlenka na zachování duševního zdraví a velký otazník. Která realita je ta správná a proč někdy ve snech bloudíme v paralelních světech?

VIDEO: Sny a jejich výklad – Olga Plíčková...

Video
Video se připravuje ...
Sny a jejich výklad - Olga Plíčková • Videoredakce ženských titulů

Ne, určitě jste se nezbláznili

I když může být taková snová zkušenost děsivá, nejedná se o nic neobvyklého. Usnout ve snu a dále si nechat něco zdát může naprosto každý, a když se nad tím zamyslíme, mohlo by to jít donekonečna, že ano? Usnuli byste ve snu a zdálo by se vám, že spíte. A v tom snu by se vám zdál sen, že usínáte a něco se vám zdá. A tak dál a dál. Možnosti lidské mysli jsou někdy neuvěřitelné, neohraničené a naprosto fascinující. V prvé řadě je potřeba si uvědomit, že jste se nezbláznili, ale je to jev, k němuž zkrátka a dobře někdy dochází.

Nejčastěji však sen ve snu souvisí s takzvaným lucidním sněním, v němž si člověk dokáže uvědomit, že spí, a může si řídit snovou realitu sám svými myšlenkami. Ne vždy se to vědomě a cíleně daří, ale tyto snové zážitky mohou přijít i spontánně a představují spoustu dobrodružství za poznáním lidské duše.

Lucidní snění představuje nekonečné možnosti

Lucidní snění souvisí s REM spánkovou fází, v níž je náš mozek nejaktivnější a tělo zcela strnulé. V této fázi spánku mívá člověk nejvíce živých snů, často ve snech levituje nebo létá, přenáší se myšlenkou v prostoru a čase, dostává odpovědi na základní životní otázky, uzdravuje se nebo může telepaticky komunikovat s různými postavami, částmi své vlastní duše nebo zemřelými osobami, které znal. Přechod do takové snové reality umožňuje i astrální cestování, jemuž často předchází spánková paralýza, která není jednoznačně vědecky vysvětlena.

Z psychologického hlediska bývá spánková paralýza považována za poruchu spánku a jakési ustrnutí při přechodu z jedné spánkové fáze do druhé, z duchovního hlediska se pak jedná o možnost začít lucidně snít a astrálně cestovat. Paralýza souvisí s ochrannými faktory strachu a děsu, jež mají člověka přivést ke snaze se probudit do skutečné reality a znovu usnout tvrdým spánkem, v němž již tyto výlety nebudou možné. A právě i při snu ve snu můžete rovněž prožít jakýsi stav strnulosti či spánkové paralýzy, jen bude probíhat v těle vašeho spícího já, které se teprve chystá vydat se na nějaký astrální výlet.

A nebojte se, nebudete se muset probouzet postupně a dvakrát, jednou ve snu, a teprve pak do svého skutečného vědomí. Většinou bohatě stačí jen jedno probuzení, které vás okamžitě vrátí zpět do vašeho těla a vědomí, a vy si tak uvědomíte, že jste to skutečně vy a pokojně ležíte doma ve své posteli.

Jak se dobře vyspat bez podivných snů?

Možná z toho máte hlavu jako pátrací balon a jste poněkud vyděšeni. Pokud se však o lucidní snění vůbec nezajímáte, jednoduše přestaňte řešit svůj sen ve snu a nevěnujte mu žádnou pozornost. Když se vám takové noční zážitky nelíbí a raději byste se normálně, a hlavně dobře vyspali, doporučením je neusínat v poloze na zádech, nechodit spát pozdě v noci či nad ránem a zajistit si klidný spánek bez opakovaného probouzení a opětovného usínání v průběhu noci.

A jestliže se vám někdy znovu stane, že budete mít sen ve snu, nebojte se, všechno je v naprostém pořádku, nic to neznamená, jen si s vámi vaše mysl pohrává a snaží se vám ukázat, co všechno je možné.