Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Barva oblíbeného hrnku na kafe ovlivňuje jeho chuť!

/
  • Barva hrnečku ovlivňuje chuť kávy.
    Barva hrnečku ovlivňuje chuť kávy. (istockphoto.com)
    20. ledna 2018 ● 06:00

    Barva vašeho oblíbeného hrnečku, který máte na kávu, rozhoduje i o tom, jak vám bude chutnat. Může totiž ovlivnit chuť vašeho kafe. Každá barva má své vlastní chuťové dispozice. Jakou barvu máte doma vy?

  • 1.

    Bílý hrneček

    Bílý hrnek
    Bílý hrnek
    Autor: istockphoto.com

    Bílé hrnky jsou spojovány s hořkostí kávy. Někteří lidé nemají rádi hořkou kávu, ti, kteří naopak ano, by měli pít z bílého hrnku. Ráno je hořká káva zkrátka nejlepší, proto si alespoň na ráno pořiďte bílý hrneček.

    Nejde jen o domněnky, barvami hrnečků a jejich vlivem na chuť kafe se zabývali i australští výzkumníci ve spolupráci s tamními baristy a výsledky publikovali na webu flavourjournal.biomedcentral.com. 

  • 2.

    Červený nebo modrý hrneček

    Modrý hrnek
    Modrý hrnek
    Autor: istockphoto.com

    Pokud budete pít z červeného nebo modrého hrnečku, získáte z kávy více sladké chuti. Tyto barvy jsou spojovány se sladkým ovocem, mozek si tuto informaci uvědomí a vám bude připadat káva sladší, než kdybyste ji pila z bílého hrnku. Tyto barvy jsou tedy ideální pro vychutnání odpolední kávy.

  • 3.

    Hnědý hrneček

    Hnědý hrnek
    Hnědý hrnek
    Autor: istockphoto.com

    Mnoho lidí vnímá sílu kávy podle toho, jak tmavá je. Když budete pít z hnědého hrnku, který barvu kávy podpoří, bude vám káva připadat mnohem silnější než normálně. Tato barva hrnku je tedy vhodná, když se cítíte unavení a potřebujete rychle dobít baterky.

  • 4.

    Žlutý hrneček

    Autor: istock.cz

    Naopak v žlutém hrnku se těm, kdo se pokusů účastnili, zdála káva příliš slabá. Tato barva mimochodem na rozdíl od kávy svědčí čaji, s touto barvou jsou spojeny jak jeho hřejivé, tak léčebné účinky. Nicméně se účastníkům káva alespoň zdála dost teplá, protože například ve studeném hrnku podle nich chladla moc rychle.  

Autor: Markéta Tošnarová

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz