Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Záludný a hlučný duch poltergeist. Nemáte ho náhodou doma?

/
  • (iStock)
    9. listopadu 2018 ● 06:00

    Fenomén, který se objevuje po staletí. A po staletí lidé neustále hledají odpovědi, zda skutečně něco takového existuje. Nestalo se vám ale někdy, že jste seděli u stolu, četli si a z ničeho nic začal kapat vodovod? Nebo začala blikat žárovka či se sama zapnula televize? Pokud ano, pak je možné, že jsou u vás doma poltergeisti neboli hluční duchové.

    Poltergeist pochází z němčiny a doslova znamená „hlučný duch“. Popisuje řadu efektů, jako například klepání na stěny, hýbající se předměty, posunování nábytku a jiné. Ani parapsychologové se nemůžou shodnout na tom, co vlastně poltergeisti jsou.

     

  • 1.

    Duchové, nebo žertíky?

    Autor: iStock

     

    Někteří je považují za duchy či nadpřirozené entity, které jsou zodpovědné za psychické a fyzické poruchy, jiní se domnívají, že tahle aktivita je výsledkem psychické energie generované (obvykle nevědomě) nějakou osobou. Skeptici mají jasno – je to blbost, žertíky a síla podvědomí. Máte je doma? Takhle to zjistíte!

     

     

     

  • 2.

    Mizející předměty

    Autor: iStock

     

    Sáhli jste do zásuvky nebo v předsíni na věšák na klíče a klíče tam nebyly? Začnete zoufale hledat a zapojíte do hledání celou rodinu, a nic. Klíče prostě nejsou. Za den nebo za dva dny se klíče překvapivě objeví na místě, na kterém jste je hledali. Nebo je najdete na nějakém absurdním místě, třeba vysoko na skříni, ke které skoro nechodíte, nebo v kufru, který jste naposledy otevřeli před letní dovolenou. Ano, tohle je fenomén mizejících objektů.

     

     

  • 3.

    Objekty, které se pohybují

    popcorn
    popcorn
    Autor: iStock

     

    Sedíte večer u televize, soustředěně sledujete dramatický film, když se náhle pohne popcorn v míse na konferenčním stole, nebo se dokonce nadzvedne několik centimetrů nad stůl a pak klesne dolů? Nebo začnou z ničeho nic padat knihy jedna po druhé z vaší knihovny či se o pár centimetrů posune krabička tik taku na stole? Pohyb fyzických předmětů bývá dalším jasným důkazem poltergeist.

     

     

     

  • 4.

    Vůně a pachy

    Autor: iStock

     

    Žijete v rodinném domě, nikdo z vás nekouří a z ničeho nic cítíte v koupelně zápach kouře z cigaret nebo ohně? Jistě, je možné, že tam tajně kouřil váš pubertální syn, ale taky je možné, že tam opravdu nikdo nekouřil. Možná se také chystáte večer do postele a najednou kolem vás zavane vůně šeříku, a přitom je prosinec a žádný podobný parfém nemáte? Další důkaz poltergeist. Vůně a pachy bývají znamením, že jsou ve vašem době duchové.

     

  • 5.

    Elektrické rušení

    Autor: iStock

     

    Stává se vám, že vstoupíte do obývacího pokoje a najednou začnou blikat světla, lampy a jiné světelné zdroje? Nebo se z ničeho nic zapne rádio? Nebo vás ve tři hodiny ráno probudí nahlas puštěná televize, kterou jste rozhodně nemohli zapnout, protože jste po ruce neměli dálkové ovládání? Opět důkaz poltergeist.

     

     

  • 6.

    Zvuky a klepání

    Autor: iStock

     

    Máte doma starožitné hodiny, které už deset let nefungovaly, a najednou začaly v pravé poledne odbíjet? Nebo se v dětském pokoji zapnou hrající hračky či se k vám rozjede elektrický vláček? Dalším znakem poltergeist může být třeba klepání. Sedíte v pracovně a najednou se ozve bouchání na zeď. Jdete vynadat manželovi do vedlejší místnosti, ale on tam není, je venku na zahradě. Nikdo další v bytě není. Odkud pochází to klepání? Poltergeist!

     

     

     

  • 7.

    Fyzické útoky

    pokoj, nabytek, levitace
    pokoj, nabytek, levitace
    Autor: iStock

     

    Někdy mohou duchové útočit i fyzicky. Začnou „házet“ po členech domácnosti hrnce nebo se na jejich obličejích objeví červené škrábance. Fyzicé útoky bývají ale extrémně vzácné, vyskytují se skutečně jen výjimečně, přesto jsou zdokumentovány. Jen pro uklidnění, většina poltergeistické aktivity trvá krátkodobě, několik dní nebo týdnů. Je vzácné, že se projevují měsíce nebo ještě delší dobu. Samy se obvykle vytratí.

     

     

     

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz