Zatmění
K zatmění Měsíce dochází většinou za úplňku nebo krátce po něm, kdy se Země dostane mezi Lunu a Slunce, takže její stín dopadá na Měsíc. Úplné zatmění nastane, když jsou tato tři nebeská tělesa v přímce, v případě mírného vychýlení dochází k zatmění částečnému.

Od úsvitu civilizace pozorovali lidé tento jev a pokoušeli se ho nějak vysvětlit. Častým vysvětlením bylo, že kdosi (démon, had, drak, vlk, atd.) požírá Měsíc, a lidé se snažili „agresora“ různými způsoby zahnat. Tento jev byl často vysvětlován jako předzvěst neštěstí. V dnešní době se nazírání samozřejmě změnilo a zatmění, ať už Slunce, či Měsíce, jsou spíš atrakcí a kuriozitou do odpoledních zpráv, ovšem pro magii zatmění samozřejmě svou osobitou moc a poezii má.

Energie zatmění je temná a zemitá, transformační. Zatmění má moc věci měnit, dát do pohybu děje, které dlouho vřou pod povrchem, než se naplno projeví. V meditacích při zatmění člověk snáz objeví svou pravou tvář a je také snadněji schopen ji přijmout takovou, jaká je.

Rituály při zatmění
Přímo při zatmění je nejlépe prostě ho jen pozorovat, nanejvýš zapálit svíci, pokud chcete konat rituál, je mnohem lepší vybrat si dobu před, nebo po zatmění.

Rituál před zatměním
Vytvořte magický kruh, ale nezapalujte po obvodu svíčky, jedinou černou svíci postavte do středu kruhu. Potom se pohodlně posaďte a meditujte, pokuste se ponořit hluboko do sebe. Když budete mít pocit, že jste připraveni, zapalte černou svíci a meditujte v tomto smyslu:

Ať mě toto světlo vede do mých vlastních temnost, ať mi dodá odvahu čelit všemu, co tam najdu, přijmout to tak, je to nutné. Ať se v té temnotě zbavím všeho, co mi překáží, abych mohl/a jít dál k dobru vlastnímu i všech ostatních.

Právě pasáž o dobru je velmi důležitá, protože opravdu není žádoucí, abyste sami sobě dělali hlubinnou psychoanalýzu. Po obřadu byste se měli cítit lépe, ne hůř. Mějte to na paměti a buďte na sebe hodní.

Zatímco rituál před zatměním je očistný, rituál po zatmění může být oslavou. Udělejte magický kruh, zapalte po obvodu bílé nebo stříbrné svíce a tančete, bubnujte, tleskejte... zvolte nějakou činnost, kterou máte rádi a která vás uvolní. Přitom meditujte ve smyslu: Světlo se vrací na oblohu, osvětluje mou příští cestu.

První čtvrť – okamžik rovnováhy
První čtvrť je dobou optimismu a motivace, lidé jsou uvolněnější, mají větší chuť k zábavě i k práci. Je to doba dynamické rovnováhy, spolupráce, ale také ona v sobě skrývá napětí. Blíží se úplněk se svou silnou energií. Doba dorůstajícího měsíce je obzvláště příznivá pro většinu pozitivních magických rituálů, snižuje riziko neúspěchu a „temná strana duše“ je v tu dobu nejslabší. Pokud jde o mezilidské vztahy, první čtvrť je ideální pro jejich zlepšení, protože inspiruje k rovnováze bez nadvlády i zotročení.
Personifikací tohoto období je bohyně – žena, smyslná, ale ne ještě mateřská. Hýčká se a flirtuje, je plná nadějí. Bohyně první čtvrti jsou například Afrodíté, Venuše a pro milovníky Asie Kuan-Jin.

Úplněk – maximální síla a moc Luny
Období před úplňkem je plné neklidu a energie. Zvířata jsou neklidná, i pohodlné domácí kočky to táhne ven, úplněk sám je potom tolik nabitý energií, že to může být pro mnohé citlivější jedince nepříjemné. Cestou je vykompenzovat toto napětí nějakou aktivitou, tancem, komunikací s lidmi, tvůrčí prací či magickým rituálem. Dokonce i krystaly jsou touto dobou více energeticky nabité. Úplněk taky podporuje jasnovidné schopnosti. Práce, která je při něm započata, má větší šanci na úspěšné dokončení. V okultním slova smyslu všechno dozrává, vrcholí.

Nejlepší dobou pro magickou práci za úplňku je okamžik skutečného astronomického úplňku nebo doba těsně před ním, kdy síla narůstá. Po tomto okamžiku se síla Luny hodí zejména pro léčení, započínání projektů, pro které jsme se rozhodli už před tím, a podobně.

Mezi bohyně úplňku patří Seléné, Deméter, Isis, Aradia, Inanna, Lakšmí a keltská Anu.

Úplňková kouzla
Pokud chcete přivolat lásku, nakapejte na sytě růžovou svíci několik kapek růžového oleje a zapalte ji v okamžik astronomického úplňku.

Pro přivolání přátelství zapalte svíci světle růžovou.

Kouzlo pro úspěch: Na zlatém provázku nebo stužce uvažte za sebou tři uzly. Přitom odříkejte následující verše:
Tyto uzly vážu silou tří,
ať se mi vše podaří.
Pokud to nikomu neuškodí, staň se tak.

Provázek pak uvažte kolem zápěstí a noste ho tam až do příštího novoluní.

Kouzlo na přivolání peněz:Potřete zelené svíce olejem pačuli, natírejte je od dolního konce do poloviny svíce a soustřeďte se na svůj cíl. Svíce pak zapalujte každý večer po dobu dvou týdnů a pozorujte, kolik svíce uhořelo. K přivolání úspěchu si také můžete pořídit malý citrín a nosit ho měsíc v peněžence nebo v kapse. Krystal vyčistíte a nabijete tak, že ho za úplňku umístíte do rituálního kruhu do misky s vodou. Misku držte v rukou a představuje si, že lunární energie prostupuje vodou. Potom kámen vyjměte z vody a sevřete ho v dlaních a soustřeďte se na představu svého úspěchu.

Úplňkový rituál
Na oltář umístěte vázu s rozvitými květy, zapalte čistou bílou svíci, použijte nějaké květinové kadidlo (vůně růže, santalu, kokosu…) a energii pak přivolejte zpěvem, bubnováním, můžete i tančit. Úplňková magie by se spíš než na nové úkoly, které potřebují čas, měla soustředit na práci, započatou v novoluní. Při obřadu můžete pít víno.

Dalším úplňkovým obřadem je chycení Luny do mísy.

Posaďte, nebo postavte se do úplňkového světla v úplňkové noci. Pokud jste vevnitř, zatáhněte závěsy, pak naplňte mísu čistou vodou a zrcátkem usměrněte měsíční světlo do mísy. Připravte se na intenzivní zážitek, lunární síla je v tuto chvíli velmi patrná.

Poslední čtvrť – napětí slábne
Vzrušení na napětí úplňku pomalu slábne a Luna se z nebe vytrácí. Je to období uvolnění, vše je klidnější. S postupným potemňováním přichází vyrovnání a smíření, i porážky v tuto chvíli přijmeme věcněji, zároveň však už můžeme začít připravovat půdu pro nové projekty. Důležitým aspektem poslední čtvrti je jistý fatalismus, který nás nutí vzít některé věci jako fakt a ve svých záměrech s nimi počítat. Bohyněmi poslední čtvrti jsou egyptská Maat a řecká Themis.

Rituál k obnovení harmonie
V den poslední čtvrti se odeberte na klidné místo, zapalte světlou svíci, můžete použít i vonné esence, například santal. Pohodlně se usaďte ve vzpřímené pozici a vizualizujte věci, které chcete vyřešit. Pokud se nemůžete rozhodnout, představte si všechny varianty řešení a pak vyvolejte Maat.
Dávná královno Maat,
paní nebe, země a říší po smrti,
pomoz mi radou, abych mohl/a jít dál.
Mám neklidné srdce a má mysl nezná spočinutí,
zvaž tedy moje pochyby a pomoz mi si vybrat.

Přestavte si, jak bohyně váží vaši otázku a každý její aspekt vyvažuje brkem pravdy. Vztáhněte ruce před sebe a představte si na jedné dlani jako na misce vah váš problém, na druhé Maatino pero. Počkejte, až se vám jedna z dlaní bude zdát těžší. Pokud je těžší ta, ve které pomyslně držíte své řešení, zřejmě není správné, pokud naopak, můžete tou cestou jít.

Po skončení rituálu odložte problém na nějakou dobu stranou, jak Luna mizí, začněte hledat znamení, která potvrzují, že vaše cesta řešení problému je správná.