Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Japonské učení, které změní váš život k lepšímu! V čem spočívá Ikigai?

/
  • (iStock)
    14. září 2019 ● 06:00

    Proč vlastně každý den ráno vstanete z postele a cítíte vyčerpání, beznaděj nebo nudu? Co vlastně hledáte během každého dne, který prožíváte? Možná byste si měli položit jednu jedinou otázku, na které skutečně záleží. Jaký je smysl mého života? Nalezení smyslu však může být náročné a těžké. Řešením může být japonské učení Ikigai.

    Proč potřebujeme důvod, abychom ráno vstali a byli šťastnější? Už jste někdy určitě cítili, že by se váš život zlepšil, kdybyste vlastnili konkrétní věc, po které tak dlouho toužíte. Ovšem smysl života není v materiálních věcech a peníze nejsou tím, co hledáme. Mít smysl života je nepochybně největším faktorem, který přispívá k vitalitě, zdraví a celkové pohodě. Podle Japonců je objevení vašeho Ikigai zásadní pro štěstí a dlouhověkost.

  • 1.

    Co je to Ikigai?

    Autor: iStock

     

    Pochází z ostrova Okinawa a jednoduše to znamená „důvod k bytí“. Termín je odvozený od slov iki (život) a kai (realizace vašich nadějí a očekávání). Víc než cokoli jiného je to hlavně životní styl, který se snaží sladit praktické aspekty s duchovními a psychologickými. Tento japonský koncept zahrnuje čtyři hlavní prvky: Co máte rádi (vaše vášeň), V čem jste dobří (vaše povolání), Co svět potřebuje (vaše poslání) a Za co můžete dostat zaplaceno (vaše profese). Každý z těchto prvků by se měl prolínat a pracovat ve shodě, abyste mohli najít svůj smysl života. Pokud vám chybí některý z těchto prvků, nebudete moct žít naplno. Nalezení správné rovnováhy všech čtyř aspektů vám umožní objevit váš Ikigai a pomůže zažít pocit štěstí.

     

  • 2.

    První prvek – Co máte rádi

    Autor: iStock

     

    To jsou věci, které děláte rádi, mohou to být vaše koníčky nebo to, o co se zajímáte. Může to být cokoli od hudby, tance, malování, plavání, vaření nebo zahradničení. Pokuste se porozumět tomu, co opravdu děláte. Tyhle věci mohou působit jako motivátory a pomáhají vám při rozhodování o tom, která kariéra či profese by pro vás mohla být nejvhodnější. Pokud vyděláváte dost peněz, ale přesto se cítíte svou prací znudění či dokonce znechucení, a můžete v tom být i dobří, je na čase zvážit svoje volby. Když totiž děláte to, co máte rádi, může to dodat chybějící jiskru vaší kariéře a bude se vám hlavně i lépe pracovat.

  • 3.

    Druhý prvek – V čem jste dobří

    Autor: iStock

     

    Vědět, co máte rádi, a vědět, v čem jste skutečně dobří – to jsou dvě odlišné věci. Možná se vám nelíbí vaše současná práce, ale můžete v ní být velmi úspěšní. Možná milujete kreslení, ale vaše obrazy za moc nestojí. Možná jste nadšení jednou věcí, ale můžete být zruční či nadaní na něco jiného. To však nemusí být napořád. Zjistěte tedy, v čem jste dobří a jaké dovednosti musíte zlepšit. Pokud jste si jistí svými schopnostmi při plnění určitých úkolů, můžete na tom postavit svou kariéru, a ještě vám dobře zaplatí. To vám pomůže najít spokojenost a naplnění.

     

  • 4.

    Třetí prvek – Co svět potřebuje

    Autor: iStock

     

    Chutné jídlo si můžete uvařit i sami a sami si ho i sníst. To je super. Ale když vaše dovednosti a talenty nebudou sdílené se světem, pokud neuděláte něco hodnotného, pokud nedáte světu to, co potřebuje – nebudete schopni si z vašich dovedností a vášní udělat životní smysl. Jste dobrý kuchař? Nakrmte hladové. Můžete pracovat jako dobrovolník a vařit polévky bezdomovcům, můžete pomáhat v gastronomickém kroužku, prostě cokoli. Když nabídnete lidem to, co umíte, najdete v životě větší smysl. Sloužit ostatním nám dává pocit sounáležitosti, a pokud opomíjíme tento prvek, budeme izolovaní a osamělí.

  • 5.

    Čtvrtý prvek – Za co můžete dostat zaplaceno

    Autor: iStock

     

    Dostat zaplaceno za to, co vám za to stojí, není snadný úkol – navzdory tomu, čemu jiní věří. Dělat práci jen proto, abyste udrželi životní standard, nebo vydělávat peníze na základě vašich vášní a dovedností a sloužit světu, to jsou odlišné věci. Záleží na vaší důvěře a sebevědomí. To je taky důvod, proč je to jeden z nejdůležitějších prvků Ikigai, japonského tajemství dlouhého a šťastného života. Dokud nedostanete zaplaceno za svůj talent a „příspěvek“ do své komunity, nemá to smysl. Musíte se také zaměřit na živobytí a přežití, aby Ikigai pracovalo pro vás.

     

  • 6.

    Pravidla pro nalezení vašeho Ikigai

    Autor: iStock

     

    Než se vydáte na cestu k nalezení vlastního Ikigai a k transformaci svého života k lepšímu, musíte pochopit 10 základních pravidel, která musíte dodržovat. Jsou to tahle:

    Trpělivost je klíčová. Tento proces vyžaduje čas, proto musíte postupovat klidně a pomalu.

    Ujistěte se, že jste aktivní, nečekejte, že se věci pohnou samy od sebe.

    Obklopte se lidmi, kteří pozitivně myslí, jednají pozitivně a inspirují vás.

    Procvičujte si všímavost a užívejte si přítomný okamžik.

    Kdykoli jíte, ujistěte se, že budete jíst jen do 80 procent plnosti.

    Rozvíjejte pozitivní myšlení, praktikujte vděčnost, soucit a laskavost.

    Zajistěte, aby bylo vaší prioritou i fyzické cvičení. Cvičte každý den a udělejte si z toho zvyk.

    Usmívejte se a děkujte všem, kteří pro vás udělají něco dobrého.

    Navazujte spojení s přírodou tím, že budete více času trávit venku.

    Následujte vášeň a udělejte to, co vám říká vaše srdce – to vás dovede k Ikigai.

     

     

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz