Problém je však v tom, že každý jsme jedinečný a máme svůj vlastní způsob komunikace založený na svých osobnostních vlastnostech, takže v podstatě neexistuje žádná metoda, která by byla nejvhodnější pro všechny. Pokud chcete zlepšit svoje komunikační schopnosti, měli byste nejprve identifikovat, jaký typ komunikátora jste. Existuje totiž celé spektrum druhů komunikátorů, které jsou založeny na osobnostních vlastnostech a chování, od pasivních po pasivně-agresivní, submisivní až asertivní.

Jak to zjistíte? Udělejte si tento rychlý vizuální test, který odhalí váš komunikační styl. Je to snadné. Podívejte se na optickou iluzi a řekněte, co jste viděli jako první. To odhalí váš způsob komunikace s přáteli, rodinou i všemi kolem vás.

Autor: archiv/BPŽ

Jako první jste viděli: Mužské nohy

Pokud je první věc, které jste si všimli při pohledu na obrázek, mužská noha, pak jste ten typ člověka, který rád komunikuje přímo. Dokážete velmi snadno artikulovat a sdílet své myšlenky a pocity s ostatními lidmi. To je úžasné. Je to skvělá věc, protože vám to pomůže vyjádřit svůj názor a taky nasměrovat, jak věci řešit. Komunikace však může do určité míry selhat při uspokojování pocitů a emocí jiných lidí. Musíte být trochu víc citliví, abyste v procesu, kdy se odehrává vaše práce, zbytečně nepoškozovali emoce lidí kolem vás. Mohly by se taky poškodit vzájemné vztahy.

Jako první jste viděli: Ženské nohy

Pokud jsou první věcí, které jste si všimli při pohledu na obrázek, ženské nohy, pak jste typ člověka, který více přemýšlí o tom, co říct. Dáváte si na čas, abyste pochopili svoje pocity a myšlenky, a hledáte správný čas, místo a slova, abyste sdělovali svoje pocity. V tomto procesu ale může dojít díky tomu ke zpoždění komunikace a hrozí, že druhá osoba vaše mlčení neinterpretuje správně. Je dobré věnovat čas tomu, abyste pochopili své myšlenky a pocity a hledali správné nastavení pro jejich sdílení, ale někdy je nutné reagovat rychle, aby nedošlo k nedorozumění. Místo toho, abyste působili, že se vás to netýká, dejte druhým vědět, že přemýšlíte, ale že odpovíte co nejdříve.

Jako první jste viděli: Obě nohy

Pokud jste viděli jako první obě nohy, tedy mužské i ženské zároveň, pak jste druh komunikátora, který nemusí dvakrát moc přemýšlet, než promluví. Máte velmi silné názory a extrémní emoce a rádi byste je sdíleli co nejrychleji. Díky tomu jste spontánní a vtipní a mnoho lidí vás obdivuje za váš přístup komunikace. Ovšem pozor, tento způsob komunikace může vyvolat u některých lidí spoustu zármutku. Někdy je zapotřebí zastavit svoje myšlenky, utřídit si je a pak teprve něco vyřknout.