Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Význam jarních květin: Sedmikrásky přivolají nápadníky, tulipán žárlivost

/
  • Jaký je význam jarních květin?
    Jaký je význam jarních květin? (istock.com)
    3. dubna 2024 ● 06:00

    Dostala jste od partnera jarní květinu, nebo vám jen hojně rostou před domem? Pak se vám bude hodit znát jejich význam. Zjistěte, které z nich vám přinesou lásku a jaké zase štěstí. A kdy si díky nim můžete něco přát? 

    Tohle je pravý význam a symbolika jarních květin.

  • 1.

    Sedmikrásky nasbírané v podvečer Svatého Jana ochraňují

    Jarní květiny mají svou symboliku

     

    Už Keltové viděli v sedmikráskách symbol světla a vnitřní harmonie. Mohlo za to slunné období, ve kterém sedmikrásky rostou, od jarní až do podzimní rovnodennosti. Odpradávna byla sedmikráskám přisuzována také léčivá a magická moc. Protože jsou sedmikrásky odolné a dokážou vyrůst i v poměrně chudé půdě s nedostatkem živin, přezdívá se jim podle toho občas také chudobky. Jde o květiny, které jsou spojovány s bohyní lásky, proto přinášejí mimo jiné radost, lásku a krásu.

     

    Dříve dívky pletly věnečky ze sedmikrásek, které pouštěly po vodě, aby jim ukázaly, kde potkají svého milého. Protože patří mezi svatojánské bylinky, které léčí tělo i duši, jsou sedmikrásky považovány za symbol harmonie a pohody. Blahodárně totiž působí na léčbu těla i duše. Říká se, že pokud chcete být chráněni před vším zlým a mít celý následující rok plný lásky a štěstí, je třeba sedmikrásky natrhat večer v den před svatým Janem, tedy 23. června.

  • 2.

    Pampelišky proti jarní únavě

    Jarní květiny mají svou symboliku

     

    Pampeliška, lidově také lucernička nebo hadí mlíčí, pomáhá ženám se sebevědomím. Kromě toho, že čaje z pampelišek jsou účinné na jarní únavu, bývá těmto krásným jarním květinám kvetoucím od dubna až do září připisována čarovná moc. Jsou symbolem vitality a energie, které vám napomůžou k četným úspěchům. Žluté květy vyzařují dar mládí, radosti, štěstí, dávají šanci na splnění tajných přání a přinášejí i lásku a romantiku. Utrhl vám při procházce váš partner pampelišku? Pak si můžete být téměř jistá, že je vám hluboce oddaný a věrný.

     

    Věnce z pampelišek dívkám dříve nosily podobné zprávy jako ty sedmikráskové. Kořeny pampelišek zase značí předtuchu a s dalšími ingrediencemi mohou napomáhat při meditaci a celkové duchovní očistě. Keltové je kvůli tomu kdysi přidávali o svátku Samhain (Dušičky) do kadidel, aby jim odhalily budoucnost. Odkvetlé pampelišky odkazují na běh času a jeho pomíjivost i na čistotu ducha, kořeny pampelišek jsou spjaté s novými začátky.

     

    TIP NA VIDEO: Jak získat z pampelišky co nejvíc blahodárných látek? Nejen o tom s profesionální „kytkožroutkou“ Janou Vlkovou.

    Video
    Video se připravuje ...
    Pampeliška v kuchyni • Videoredakce ženských titulů

  • 3.

    Tulipány říkají: „Líbíš se mi.“

    Jarní květiny mají svou symboliku

     

    Už samotný název tulipán hovoří za vše. Pochází z tureckého tülbend = milovaný. Odjakživa jsou proto spjaté především se symbolem náklonnosti a lásky. Pokud vám dal váš drahý tulipán, je pravděpodobné, že vás ani na okamžik nedokáže dostat z hlavy. A i když jakýkoli darovaný tulipán k vám vysílá jeden a ten samý vzkaz, kterým je zalíbení, podstatná je i jeho barva.
    Červená barva je symbolem vášně a lásky, růžová pak romantiky a něhy, bílá nevinnosti a přátelství a žlutá či oranžová značí opětované sympatie, přátelství, ale pozor — někdy také žárlivost.

     

  • 4.

    Fialky jsou symbolem lásky a upřímnosti

    Jarní květiny mají svou symboliku

     

    Krásné fialky jsou vyjádřením lásky a upřímnosti. Tyhle jarní květinky říkají sladké vyznání: „Miluji tě.“ Když jsou zbarvené do modra, mohou souviset i s touhou a prosbami o opětování lásky. Pokud tedy tajně toužíte po svém idolu nebo si přejete už brzy poznat nového partnera, pošeptejte své přání právě fialkám, je šance, že se vám vyplní. Pozor na bílé fialky, které značí smutek ze smůly a unikajícího štěstí. Žluté slibují věrnost.

     

  • 5.

    Hyacinty značí náklonnost

    Jarní květiny mají svou symboliku

     

    Hyacinty mají svůj původ v řecké mytologii. Údajně jde o proměněné slzy smutku boha slunce Apollona, který nedopatřením zabil hodem disku svého mladého syna Hyacintha. Kromě symbolu smutku jsou hyacinty také znamením nových začátků, naděje, upřímnosti a trpělivosti. Obdarovaným ženám přinášejí zprávu o náklonnosti. Jejich význam souvisí také s projevy vděčnosti a pocity pohody. V současnosti kvete v rozmanité škále barev a jeho příjemná vůně rozdává energii, svěžest a dobrou náladu.

     

  • 6.

    Gladioly prosí o trpělivost

    Jarní květiny mají svou symboliku

     

    Krásné a vznešené gladioly kvetou v mnoha pestrých barvách. Kromě radosti mají ještě jeden zvláštní význam. Pokud vám někdo dá darem gladiolu, pak vás patrně prosí o trpělivost, shovívavost a trochu času. Touto květinou vám daný jedinec v podstatě nepřímo říká věty jako „nespěchej na mě“ nebo „počkej ještě chvíli“. Gladiola je tak nejen kvůli tomu spojována s duchovní silou, morální integritou a čestným jednáním. Je symbolem věrnosti a společných vzpomínek, takže se skvěle hodí jako dárek pro přátele.

Autor: Tereza Brožová

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz