Čtvrtek 4. července 2024
Oblačno, déšť 19°C

Čtení na léto a horoskop. Jakou knihu byste si měli zvolit na dovolenou podle znamení zvěrokruhu?

/
  • Čtení na léto
    Čtení na léto (istock.com)
    2. července 2024 ● 06:00

    Přestože žijeme v digitální době, na knihy bychom neměli zapomínat. A pořád je tu spousta velkých čtenářů, kteří bez knížky nedojedí oběd, nejdou na záchod nebo nenastoupí do vlaku. Pojďme se trochu pobavit a podívat se, jací čtenáři jsou v jednotlivých znameních zvěrokruhu a jaké knížky by si ideálně měli vybrat na léto.

    Jaké žánry a autory kdo preferuje? Pokud to na vás nesedí, zkuste si přečíst znamení před nebo po tom vašem.

  • 1.

    Beran (21. 3. – 20. 4.)

    Beran
    Beran
    Autor: istock.com
    Beran se nerad nudí u čtení, proto i příběhy a knihy, které čte, musí být velmi akční a dobrodružné. Vyhovují mu thrillery, severské detektivky, romány, které mají spád a napětí, povídky psané s velkým humorem nebo odbornou literaturu týkající se třeba sportu či jeho koníčků, buddhismu a duchovních či filozofických směrů nebo záhad a tajemství. Berany baví také válečné romány a konspirační teorie.
    Z autorů Berana zaujmou například Paulo Coelho, Jo Nesbo, Stephen King, C. J. Tudor, Jack London, Arnošt Vašíček, Daniel Cole nebo Olga Tokarczuk.

    VIDEO: Barva podle znamení: Jaká je ta vaše?

    Video
    Video se připravuje ...
    Barvy podle znamení: Jaká je ta vaše? • Videohub

  • 2.

    Býk (21. 4. - 21. 5.)

    Býk
    Býk
    Autor: istock.com
    Býci milují romantické příběhy o lásce a rozsáhlé ságy o budování sídel a farem, případně také odbornou psychologickou literaturu či publikace o zahradě a rostlinách. Bavit je budou knihy Danielle Steel, Barbary Erskine, Diany Gabaldon, Nory Roberts či Kate Morton. Rádi mají také klasiku a literaturu 19. a počátku
    20. století nebo knihy s politickou zápletkou.

     

     

  • 3.

    Blíženci (22. 5. - 21. 6.)

    Blíženci
    Blíženci
    Autor: istock.com
    Blíženci čtou vždy a za všech okolností. Knihovny bývají jejich druhým domovem. Protože jsou ale rychlí, bystří a hraví, než dlouhé ságy vítají spíše komiksy, fantasy příběhy nebo sci-fi, ale i severské detektivky, dystopie a knihy, které mají nějaký přesah, například duchovní, umělecký, filozofický, anebo jsou něčím výjimečné, zvláštní a originální. Líbit se jim bude Terry Pratchett, J. R. R. Tolkien, Andrzej Sapkowski nebo Neil Gaiman. 

     

    VIDEO: Přátelství podle znamení

    Video
    Video se připravuje ...
    Přátelství podle znamení • Videohub

  • 4.

    Rak (22. 6. - 22. 7.)

    Rak
    Rak
    Autor: istock.com
    Raci jsou ideálními adepty na historické romány a životopisy. Mají rádi také příběhy o lásce, klasiku a odbornou psychologickou, duchovní, seberozvojovou nebo filozofickou literaturu. Rádi se noří do emotivních osudů druhých lidí a nejvíce je baví všechno to, co se stalo kdysi, popisy dobové atmosféry, pohnuté příběhy z války či dob dávno minulých. Také vítají knihy týkající se zdraví, bylinek nebo knihy z lékařského prostředí, ale i populárně-naučné či odborné knihy o historii. Zapomenout nesmíme ani na básně, které Raci milují. Bavit je bude Noah Gordon, Diana Gabaldon, Barbara Erskine, Vlastimil Vondruška, Jan Bauer, Jodi Picoult, Kateřina Tučková, Karin Lednická, Jan Štifter a další.

  • 5.

    Lev (23. 7. – 23. 8.)

    Lev
    Lev
    Autor: istock.com
    Lvi neradi čtou o druhých lidech, protože se mnohem více zajímají o vlastní život v realitě, ale i oni mohou mít své literární a umělecké zájmy. Líbí se jim verše, sami nejspíše píšou a tvoří, nejvíce je upoutají silné a smysluplné romány nebo dobrodružné knihy, u kterých se rozhodně nebudou nudit. Zajímat je budou knihy o lidské cti a důstojnosti, o životě a smrti, válečné romány, také seberozvojová a duchovní literatura, humoristické romány, oddechovky k moři nebo knihy týkající se jejich zálib a koníčků, případně knihy o zvířatech. Z autorů se jim mohou líbit například Gerald Durrell, Mika Waltari, Charles Bukowski, Frank McCourt, E. M. Remarque, Karel Čapek, Vladimír Nabokov, Zdeněk Jirotka a jeho Saturnin, Paulo Coelho a další.

  • 6.

    Panna (23. 8. - 22. 9.)

    Panna
    Panna
    Autor: istock.com
    Panny mají ze všeho nejraději válečné romány, dokumentární a životopisné romány, literaturu faktu a detektivky ve stylu Agathy Christie. Sci-fi a fantasy je neohromí, stejně tak je nebaví ani červená knihovna a sladké romány ve stylu kterak dívka ke štěstí přišla. Potřebují ověřené informace, intelektuální náboj a nebrání se číst ani vyloženě klasiky ve stylu autorů, jako byli Ernest Hemingway, Karel Čapek, Božena Němcová, Stefan Zweig, klidně
    i J. W. Goethe nebo díla známých filozofů. Bavit je bude třeba John Irving, Betty MacDonald, Elizabeth Strout, Aleš Palán, Olga Tokarczuk a podobně. Určitě je zaujmou i detektivky a knihy se suchým anglickým humorem.

    VIDEO: Horoskop: Na co mají talent jednotlivá znamení?

    Video
    Video se připravuje ...
    Horoskop: Na co mají talent jednotlivá znamení? • Videohub

  • 7.

    Váhy (23. 9. - 23. 10.)

    Váhy
    Váhy
    Autor: istock.com
    Váhy na tom budou se čtením podobně jako Panny s tím, že si rády přidají romantickou literaturu. Váhy jsou velkými čtenáři, neboť mají široký intelektuální rozhled a získávání nových informací a vědomostí se rozhodně nebrání. Kromě odborné psychologické či pedagogické literatury si rády přečtou něco z oblasti seberozvoje a duchovní či filozofické literatury, mají rády literaturu faktu, klidně i fantasy, thrillery, detektivky nebo vyloženě romanticky laděné příběhy a romány, kde je hodně psychologie. Bavit je může třeba Danielle Steel, John Irving, Agatha Christie, Virginia Woolf, Jack Kerouac, ze současných autorů Alena Mornštajnová, Karin Lednická, Kateřina Tučková a další.

  • 8.

    Štír (24. 10. - 22. 11.)

    Štír
    Štír
    Autor: istock.com
    Štíři nedají dopustit na thrillery, detektivky a příběhy obestřené tajemstvím. Zajímají je také knihy o přírodě, duchovní literatura nebo různé konspirační teorie a válečné romány či sexuálně laděné knihy. Bavit je budou všechny přírodovědné knížky, filozofické spisy, horory, magické příběhy nebo knihy o cestování časem, případně básně, třeba prokletí básníci. Určitě je může zaujmout také sci-fi a fantasy. Nejspíše mají v knihovničce autory, jako jsou Stephen King, Peter James, Henry Miller, Charles Bukowski, Olga Tokarczuk, A. S. Clarke, Andrzej Sapkowski,
    J. R. R. Tolkien, Ondřej Neff, Ludvík Souček, Franz Kafka, K. H. Mácha,
    Ch. Baudelaire, Arnošt Vašíček a další.

    VIDEO: Horoskopy: Sport podle znamení

    Video
    Video se připravuje ...
    Horoskopy: Sport podle znamení • Videohub

  • 9.

    Střelec (23. 11. - 21. 12.)

    Střelec
    Střelec
    Autor: istock.com
    Střelec může být nadšený ze společenských románů a knih o sportu. Také on se podobně jako Štír může zajímat o fantasy, sci-fi, záhady a tajemství či detektivní literaturu. Bavit ho ale budou i filozofické, náboženské knihy a okultní nebo ezoterická literatura. Rád si přečte Andrzeje Sapkowského, Terryho Pratchetta, J. R. R. Tolkiena. Paula Coelha nebo pak Rudolfa Steinera, C. G. Junga, Osha, Stanislava Grofa, klidně i Radkina Honzáka nebo díla dávných filozofů, třeba Descarta, Schopenhauera nebo Nietzscheho.

  • 10.

    Kozoroh (22. 12. - 20. 1.)

    Kozoroh
    Kozoroh
    Autor: istock.com
    Kozoroh preferuje podobnou literaturu jako Panna nebo Štír. Nesmí v ní chybět suchý anglický humor, vkusně popsané scény, má rád historické romány, životopisy nebo literaturu faktu všeho druhu. Dokonce si potrpí i na poezii a psychologickou, filozofickou či seberozvojovou literaturu. Zaujmout ho mohou i autoři klasiky jako Jack London, Ernest Hemingway,
    E. M. Remarque, E. A. Poe, J. W. Goethe, Mika Waltari, S. Zweig, Karel Čapek, Frank McCourt a mnozí další.

     

  • 11.

    Vodnář (21. 1. - 20. 2.)

    Vodnář
    Vodnář
    Autor: istock.com
    Vodnáři čtou hodně populárně-naučnou literaturu, seberozvojové, duchovní a ezoterické knihy. Hodně se také zajímají o filozofii, buddhismus nebo psychologii. Bavit je bude Osho, Paulo Coelho, Gustav Meyrink, Rudolf Steiner, C. G. Jung,
    S. Freud, S. Grof nebo také sci-fi a fantasy literatura. V jejich knihovničce se dají najít také thrillery, detektivky, psychologické romány a třeba i knihy o hermetismu a alchymii nebo o různých konspiračních teoriích, utopické romány či současné dystopie.

  • 12.

    Ryby (21. 2. - 20. 3.)

    Ryby
    Ryby
    Autor: istock.com
    Ryby budou volit podobnou literaturu jako Vodnáři, kromě toho je velmi může zajímat příroda, botanika, zoologie, chemie a alchymie, konspirační teorie, duchovní a náboženská literatura, psychologie a filozofie, knihy o bylinkách a alternativní medicíně či romány z lékařského prostředí. Jsou to velcí čtenáři, protože cokoli je odpoutá od reality, je vítané. Potrpí si také na zamilované romantické příběhy, ženské romány a někdy i vyloženě červenou knihovnu. Hodně je budou bavit knihy o cestování časem nebo prolínání časových linií, například od Diany Gabaldon nebo Barbary Erskine.

Autor: Taťána Kročková

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz