Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co o vás prozradí vaše písmo? Víc, než byste chtěli!

/
  • (iStock)
    9. srpna 2017 ● 06:00

    Kdybyste se stokrát snažili změnit svůj rukopis, nepodaří se vám změnit víc než dva písemné znaky. Grafický projev je nekompromisní a řekne o vás víc, než by se vám mohlo líbit. Zvláště pak v případě, kdy si nechá udělat grafologický rozbor třeba váš budoucí nadřízený. No schválně, jaký je styl vašeho písma? Poznáte se v níže uvedené charakteristice?

  • 1.

    Uspořádané písmo s nepravidelnostmi

    Autor: iStock

     

    Je vyvážené, má formu, je harmonické, nicméně se v něm vyskytuje nějaký příznak, který vyváženost mírně narušuje. Může to být třeba specifický tah, svérázné psaní konkrétního písmene nebo psaní horní či dolní smyčky. Pisatel je v podstatě vyvážená osobnost. Drobné nepravidelnosti svědčí o vnitřní citlivosti nebo snaze ovládnout nějakou konkrétní vlastnost.

  • 2.

    Živé, rytmické písmo

    3593978:gallery:true:true

    Jde o tvarově vynalézavý a originální písmový obraz a na rozdíl od uspořádaného písma je v něm více dynamiky a energie. Rukopis by neměl působit negativně, pořád by v něm měla být harmonie, ale taky individualita. Tohle písmo používají pisatelé s větším napětím. Každopádně jsou to lidé, kteří v sobě mají hodně tvořivé energie, jsou vysoce produktivní a dynamičtí.

  • 3.

    Neuspořádané písmo

    3593991:gallery:true:true

     

    Písmo není harmonické a má různé individuální rysy. Nepravidelnost lze vidět ve sklonu, mezerách mezi písmeny i slovy, velikosti střední písmové zóny. Písmo působí disharmonicky – a takový je i pisatel. Nevyrovnaný, náladový, s problematickými vztahy. Můžou se u něj projevovat sobectví, labilita, hysterie, choleričnost a podobně. Tohle písmo je typické pro impulzivní a cholerické osoby, které neumějí pracovat se svým temperamentem.

  • 4.

    Těsné písmo

    Autor: iStock

    Jde o písmo, jehož charakteristickým znakem je malá vzdálenost jednotlivých slov mezi sebou. V extrémním případě se nedají ani rozeznat předěly slov. Mnohdy je těžké pochopit obsah textu. Rukopis působí nepřehledně a nečitelně. K základním vlastnostem pisatele patří nedostatečný odstup od druhých, ale i od sebe sama. Jen málokdy bude tento člověk objektivní a soudný. Může být také uzavřený až úzkostlivý, malé písmo značí šetrnost. Velké zase vypočítavost a spořivost. Pokud jde o vztahy, pisatelům tohoto typu písma to v nich moc nejde a chovají se nepřirozeně.

  • 5.

    Široké písmo

    3594044:gallery:true:true

    Je opakem těsného, hlavním příznakem je jeho šíře. Mezislovní mezery jsou velké a široké, někdy můžou být mezery nadměrné. Písmo je velké a roztahané. Psací plocha je ale zaplněná relativně. Podobné vlastnosti má i pisatel, který je obvykle plochý a bez hloubky. Málokdy se pokusí jít až ke kořenům problému, nebývá ani citově stálý. Je povrchní a jeho myšlení a jednání je zaměřené především na základní životní potřeby.

  • 6.

    Strnulé písmo

    3593979:gallery:true:true

     

    Když v rukopise dominuje forma nad pohybovou stránkou, jde o strnulé písmo. Pisatel se jakoby snaží za každou cenu udržet pravidelnost při psaní. Někdy je písmo těsné s ostrými a tvrdými tahy. Rukopisu chybí elasticita, tahy nejsou pružné, písmo je nepřirozeně pravidelné. Pisatel je obvykle citově chladný, často podléhající mechanicky nějakému vzorci. Tito lidé nejsou moc schopní individuálního přístupu k životu.

  • 7.

    Labilní písmo

    3593976:gallery:true:true

    Vypadá jako neuspořádaný typ písma, v němž kolísají sklon (bývá silně doprava nebo nepravidelný), forma, velikost písmen i řádkování. Rozdíl je v tom, že labilní písmo není většinou tlakové a bývá spojeno s nitkovým vázáním písmen. Písmo svědčí o labilitě osoby pisatele, nedostatečně pevné a snadno ovlivnitelné. Tito lidé bývají velmi citliví, jemní a hodně vnímaví. Mají hodně intuice, ovšem může jim chybět smysl pro realitu.

  • 8.

    Neživotné písmo

    3593977:gallery:true:true

     

    Je to písmo bez energie, s neostrými spoji, psané středním nebo slabším tlakem. Tempo psaní je pomalé a tahy jsou rozplizlé. Co vypovídá o pisateli? Jde o unaveného člověka, kterého jen velmi málo věcí dokáže vyprovokovat, spíše je líný než aktivní. Vnitřní vitalita není na vysoké úrovni, lidé s tímto písmem jsou spíše pohodlní a nechtějí si komplikovat život.

  • 9.

    Infantilní písmo

    3593975:gallery:true:true

    Už název napovídá, o jaký rukopis jde. Jde o neobratné písmo, které vypadá, jako by ho psalo nějaké dítě. Působí nevyzrále a nemotorně, tahy jsou roztřesené. Základní tahy jsou zkroucené a špatně zkoordinované. Písmo též postrádá dynamiku. Duševní úroveň pisatele samozřejmě nemusí odpovídat fyzickému tělu a infantilní rukopis je toho důkazem. Může jít o člověka, který je sice v produktivním dospělém věku, ale jeho duševní aktivita je na nízkém stupni. Může jít též o člověka s poruchou inteligence nebo fyziologickou poruchou.

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz