Částečné zatmění Měsíce bude velmi dobře viditelné, a to i bez dalekohledu. Že se s Měsícem „něco děje“, zjistíte i pouhým zrakem po 20.30, kdy jakoby potemní levá spodní část úplňkového disku. To potrvá zhruba do 21.30. Připravte se i na to, že můžete spatřit jasnou planetu Jupiter.

VIDEO: Na co si dávat pozor a co bychom neměli dělat během úplňků v roce 2023?

Video
Video se připravuje ...
Na co si dávat pozor a co bychom neměli dělat během úplňků v roce 2023? • Videohub

Co se při zatmění děje?

Zatmění Měsíce je jev, kdy je měsíční kotouč zastíněn planetou Země. Nastává při úplňku, když se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce. V sobotu se můžeme těšit jen na částečné zatmění, kdy bude část povrchu Měsíce zcela zastíněna Zemí. Zatemněno bude asi jen deset procent měsíčního disku ve 22 hodin a 14 minut. Pak se zatmělá část bude opět zmenšovat a částečné zatmění skončí krátce před 23. hodinou. Kolem půlnoci už na nebi uvidíte zářit běžný úplněk. Ovšem i nadále bude Měsíc v nezřetelném polostínu a opustí ho až sedmadvacet minut po půlnoci. Na úplné zatmění Měsíce si budete muset počkat až do 14. března 2025.

Nové začátky a energie

Částečné zatmění spolu s úplňkem přináší spoustu příležitostí, uvolnění a větší harmonii. Měsíc obecně symbolizuje emoce, Země znamená naše fyzické potřeby. Z tohoto hlediska částečné zatmění družice Země – Měsíce – ztělesňuje energii nových začátků. Je to skvělý čas pro vytváření dlouhodobých plánů a prozkoumání způsobů, jak byste chtěli posunout svůj život. Díky zatmění si ale taky uvědomíte všechny svoje obavy a možná budete přemýšlet o vztazích, které potřebují očistu. Bude to taky období ukončení toxických cyklů uvnitř vás samotných. A co znamená částečné zatmění pro jednotlivá znamení?

Beran

Zatměním Měsíce začíná Beranům období, kdy by měli využít schopnost být týmovým hráčem. I když jste svéhlaví a nezávislí, zaměřujte se teď na to, jak lépe pracovat a tvořit prostřednictvím týmové podpory a spolupráce. To může být průlomem, o který jste se možná dlouho snažili. Můžete očekávat také finanční zlepšení. Afirmace pro Berany: Z celého srdce přijímám podporu.

Býk

Býci by si měli v tomto období pamatovat, že i když mají šťastný rodinný život, nemusí se stát mučedníky, aby toho dosáhli. Důvěřovat byste měli své vnitřní moudrosti a jednat podle intuice, abyste viděli hmatatelný posun v životě. Máte šanci začít znova, takže je potřeba se uzemnit, ale zároveň se volně pohybovat. Afirmace pro Býky: Dovoluji si v rámci svých vztahů a života přijímat tolik, kolik dávám.

Blíženci

Měli byste si vědomě připomenout, že v životě jde o víc než hledání vaší verze dokonalosti. To je poselství, které vám přináší částečné zatmění a které se pro vás v blízké budoucnosti odkrývá. Je zapotřebí, abyste byli soustředění, disciplinovaní a uvědomělí. Jedině tak dosáhnete rovnováhy ve způsobu, jakým komunikujete a jakým jste přijímáni. Afirmace pro Blížence: Když spojím své srdce s myslí, uvolní se prostor pro zázraky.

Rak

Raci by měli v tomto období nahradit svoje obavy a dovolit si snít. To je jejich lekce, a to by měla být jejich hnací síla. Měli byste zdokonalit své dovednosti, abyste mohli pokračovat vpřed. Otvírají se pro vás nové začátky, takže je nezbytné přemýšlet, ale také jednat. Pokud to uděláte, čeká vás vítězství, hlavně pocit sounáležitosti v zásadních osobních vztazích a pracovním životě. Afirmace pro Raky: Zasloužím si to nejlepší a mám na to nárok.

Lev

Lvi se potřebují posunout novým směrem a překonat pocity nudy a nesouladu. Může se toho v tomto období dít hodně naráz a je zapotřebí se také zastavit, než učiníte obvyklá rozhodnutí, abyste se nepohybovali ve smyčce. Tvořit jinak, jednat jinak. Udělejte rozhodnutí až tehdy, když bude „žehlička rozpálená“, ne dřív. Lvi si musí pamatovat, že „my“ je někdy lepší než „já“. Afirmace pro Lvy: Užívám si život v pohodě a míru.

Panna

Období částečného zatmění Měsíce je pro Panny signál, aby si uvědomily, že všechno, co se děje, děje se z určitého důvodu. Měly byste se naučit, že vše, co přichází, vám přináší i jiné úhly pohledu. Ponořte se hluboko, abyste dosáhly trvalé změny k lepšímu. Vstupujete do cyklu, který vyrovnává karmické dluhy a tlačí vás, abyste víc rozšířily své perspektivy. Co odejde, nechte jít, co vstoupí, nechte si. Afirmace pro Panny: Otevírám oči možnostem, které mě obklopují.

Váhy

Váhy čeká v tomto období požehnání a karmická rovnováha. Když se začnete dívat na život s nadhledem, všimnete si, že se děje všechno tak, jak má. To povede k dlouhodobému cíli a štěstí. Vystupte ze svých strachů a dopřejte své logické mysli odpočinek a svému srdci dovolte, aby mluvilo trochu hlasitěji. Afirmace pro Váhy: Rozhodl/a jsem se oslavovat život každý den naplno.

Štír

Štíři, tohle období je pro vás znamení, že se uzavírá obrovská kapitola. Buďte si jistí, že v nadcházejících měsících vás čeká šťastnější život. Pouto, které je pro vás nejdůležitější, se posílí a to, co mělo skončit, se uzavře. Vaše srdce se začne konečně uzdravovat, takže mějte uši a mysl otevřené, abyste mohli naslouchat svému vnitřnímu hlasu. Afirmace pro Štíry: Zaměřuji se na malá kouzla v životě, což mi přináší radost.

Střelec

Duchovní růst, expanze a pozitivní obrat událostí jsou věci, které Střelce právě teď čekají. Důvěřujte vnitřnímu hlasu a udělejte malé krůčky tímto směrem. A pokud se přece jen objeví strachy, zkuste je brát jako přátele, nebo intuitivně zakročte, abyste je nadobro rozpustili. Vaše ohnivá a divoká energie vás dovede hodně daleko. Poselstvím je zůstat ve střehu. Afirmace pro Střelce: Moje hodnota je definována tím, kdo jsem, a ne tím, kolik toho udělám.

Kozoroh

Pro Kozorohy možná začíná nový cyklus, který v nich ale může vyvolat nejistotu nebo nostalgii. Připomíná vám to též, že to, co jste v minulosti nezištně dali, zanechalo nehmotné dědictví, které je jedinečné a vaše, a nikdo vám ho nemůže už vzít. Nyní je čas soustředit se na sebe a pracovat sami za sebe. Afirmace pro Kozorohy: Jsem svým vlastním kouzelníkem.

Vodnář

V této fázi života čeká Vodnáře neskutečná podpora, i když možná netuší, jaká a odkud. Cokoli potřebujete, se magicky objeví, takže se zaměřte na to, jak to děláte, a mějte srdce otevřené. Otočte se ke slunci a staňte se slunečnicí. Afirmace pro Vodnáře: Vesmír mě bezvýhradně podporuje.

Ryby

V tomto období čeká Ryby vesmírná podpora. Možná jste měly v minulosti pocit, že jste něco promeškaly, ale teď se to změní. Spolupracujte, budujte a potkávejte stejně smýšlející lidi. Zaměřte se na zlepšování a budování vztahů spíše než na rozšiřování vaší bubliny. Jakmile to uděláte, váš život bude o mnoho lepší. Nové a vylepšené vztahy vytvoří řadu nových příležitostí, tak je nepromarněte. Přenášejte poznatky ze své minulosti do přítomnosti a nesnažte se připoutat se k tomu, co s vámi nerezonovalo. Afirmace pro Ryby: Všechno se děje pro to, abych se osvobodil/a. Vytvářím si život, jaký chci teď.