Zatímco my si naše zesnulé připomínáme na Dušičky 2. listopadu, Keltové měli svátek Samhain, který se slavil v noci z 31. října na 1. listopadu. Lidé věřili, že duše zesnulých se v tento den mohou vrázit na zemi a živí naopak mohou navštívit podsvětí. Každopádně všechny tyto dny vybízí k čarování. 

Před domem nechte jablka nebo talíř s jídlem pro putující duše. Zemřelé předky vítejte vyřezanou a vydlabanou dýní se svíčkou uvnitř. Dýňová svítilna slouží také na ochranu proti zlým duchům. Můžete také malou porcelánovou nebo plastovou dýni naplnit sladkostmi zabalenými ve zlatém papíře, abyste si zajistili úspěch a blahobyt. Vhodné je i prohlédnout si o svátku rodinná alba, vyslovit jména svých předků, vzpomenout si na jejich tváře, nenechat rodinné vzpomínky zapadnout.

A jaké rituály můžete o Samhainu nebo Dušičkách vyzkoušet?

Rituál zbavení se zlého

1) Budete potřebovat jablka, dýně a červenou nebo černou svíčku.

2) Na kousek papíru napíšeme věc, které se chceme zbavit, např. nemoc, hněv, škodlivé návyky apod. 

3) Připravíme si malý, mělký talířek a na něj překreslíme symbol kola s osmi špicemi  (do středu kola namalujeme tečku a špice povedou ze středu ven z kruhu – vznikne tak symbol nekonečnosti). 

4) Před talířek postavíme svíčku, tu zapálíme, zvedneme jablko a umytým nožem ho oloupeme. Slupky i jablko položíme na talířek s nakresleným kolem.

5) Tiše sedíme a s láskou vzpomínáme na přátele a milované, kteří nejsou mezi námi. Ochutnáváme jablko a soustřeďujeme se na symbol nekonečnosti.

6) Nad svíčkou přidržíme napsaný kousek papíru, soustředíme se na plamen a vyslovíme:

Z temnoty světlo!
Ze špatného dobré!
Ze smrti zrození!

7) Zapálíme papírek a představujeme si, jak se věc, které se chceme zbavit, zmenšuje, zaniká a nakonec mizí v ohni.

Rituál pro promluvení si s mrtvými

Trápí vás, že jste se svých blízkých nestihli na něco zeptat? Dušičky jsou vynikající příležitostí k promlouvání si se zesnulými. Stačí napsat na papírek otázky, které chceme položit někomu, kdo už umřel.

Papírek spálíme předtím, než jdeme spát, a dotyčný potom vstoupí do našich snů. Jak to nezaspat? Chce to nechat na nočním stolku papír a tužku a natáhnout si budík, aby nás vzbudil kolem druhé až třetí hodiny, kdy se zdají sny.

Rituál vypuzení duchů

Může se stát, že se vám nějaké místo nebo stavba, byt, dům, chata začnou jevit jako „prokleté“. Nic se tam nedaří, děti nemohou usnout, stěžují si, že straší. I když se to snažíte vyřešit racionálně, nikoho nepotěší šramot, který se začne ozývat pod skříní, kapání vody, které přichází jakoby ze sklepa. Možná je čas ducha vyhnat. Vyzkoušejte tento magický rituál.

1) Zapálenou vonnou tyčinkou uděláte v každém koutě a na každém rohu ve vzduchu křížek (nemusíme vykuřovat všechny rohy, i když se to někdy dělá).

2) V místech, kde nejvíce „straší“ nebo se prostě něco znepokojivého objevuje, uděláte před půlnocí kolem sebe rukou ochranný kruh proti směru hodinových ručiček (viděno shora) a současně rozsypete po podlaze trochu normální kuchyňské soli (sůl, kterou použijete, je dobré pár dní předtím vystavit slunečnímu záření).

3) Dále v kruhu zapalte dvě svíčky, pokud možno bleděmodré barvy, a vyslovte jednoduché zaklínadlo:

„Všechno, co sem nepatří, z kruhu ven, všechno, co sem patří, do kruhu, sem!“

V duchu se koncentrujte na představu kruhu, který je kolem vás, a myslí ho zvětšujte, až přesáhne místnost, dům a klidně i celou zahradu.

Trvá to několik minut, zpravidla tak sedm až deset – a kouzlo je hotovo.

NÁŠ TIP: Jaké dny jsou ještě - kromě Samhainu a Dušiček - vhodné pro čarování? Zjistíte to z této infografiky:

TIP NA VIDEO: Rituál pro období Dušiček podle kněžky Lilie Khousnoutdinové.

Video
Video se připravuje ...
Kněžka Lilia Khousnoutdinova: Rituál pro období dušiček • Videohub