Feng-šuej je staré čínské učení, které považuje za cíl harmonii mezi člověkem a prostředím, které ho obklopuje. Učí, že pokud dokážeme najít harmonii u sebe doma, pak do našeho života vstoupí klid, štěstí a úspěch. Zkuste harmonii zakomponovat i do vánočního času. Co bychom měli mít na paměti, pokud chceme mít harmonické Vánoce?

Pocit tepla

Chcete-li mít Vánoce skutečně poklidné a bez stresu, měl by z nich vyzařovat pocit tepla. Všechny dekorace byste měli mít ideálně v teplých barvách, nejlepší jsou červená, zlatá a oranžová.

Video
Video se připravuje ...
Láska nebeská: 7 věcí, které jste o filmu nevěděli • Videohub

Vánoční stromeček

Teplé barvy by měly být na ozdobách, tedy měly by být červené nebo zlaté. Vyhněte se modré nebo stříbrné barvě, ty jsou chladné a zastavují tok hojnosti. Vytvářejí pocit chladu. Jistě, mohou se vám líbit, ale pokud už jim přece jen neodoláte, prostřídejte je i červenými ozdobami.

Pořádek

Někdo říká, že pokud se uklízí celý rok, není třeba věnovat předvánočnímu úklidu zvláštní péči. Podle feng-šuej byste to ale měli zvážit. Nepořádek totiž blokuje tok energie. Nemusíte to přehánět, ale zaměřte se na nejdůležitější místa podle feng-šuej: předsíň, kuchyň, jídelnu a ložnici. Tady totiž nabíráme novou energii do nového dne.

Nezapomeňte na ubrus

Někomu připadá ubrus staromódní, ale podle feng-šuej by na štědrovečerní tabuli neměl chybět. Ideálně pak v zemité barvě, například béžový nebo žlutý. Jídlo rovná se energie země. Těmito barvami tedy energii země posílíte a nebude vám po jídle těžko. Prostírání pak vyberte nejlépe červené, stejně tak ostatní doplňky a ozdoby na stole by měly být červené či zelené. Červená barva vytváří pocit naplnění, zelená zdraví.

Kruh jako symbol hojnosti

O svátcích bychom měli cítit dostatek hojnosti. Není to ale jen o jídle, ale také dárcích. Podle feng-šuej je lepší dávat více menších dárků než jeden velký. Chcete-li pak, aby se vás držely peníze, na vchodové dveře pověste kruh, který symbolizuje tvar peněz. Chcete-li být vnitřně bohatí, mějte v bytě spoustu misek se sušeným ovocem nebo ořechy – ty jsou symbolem vnitřního naplnění.

Svíčky

Nezapomeňte na svíčky, na stole by měl být svícen s pěti svíčkami. Číslo pět je střed, a když jsme ve středu, všechno je tak, jak by mělo být. Pokud žijete single a toužíte po partnerovi, zapalte jen dvě svíčky, věci v páru znamenají, že máte šanci na vztah ve dvou.

Slavnostní oděv

Na Štědrý den si ke stolu nesedejte v teplácích, šortkách nebo špinavé zástěře. Čisté a hezké oblečení symbolizuje příchod něčeho nového. A ještě maličkosti: oblečení by mělo být volné, tedy žádné těsné džíny a podobně. To aby mohla energie proudit harmonicky vaším tělem.