Lucidní sny jako předzvěst budoucnosti?

Známe to občas všichni. Nesmírně živý sen plný realistických i méně realistických událostí dokáže vystrašit, ale i potěšit. Tak či tak se o něj nejspíš chcete po probuzení podělit s partnerem nebo kamarádkou. Co když vám ale v hlavě zůstává pouze intenzivní pocit nebo emoce ze snu, ale jeho děj, který vás mohl před něčím varovat, ne? Psycholog Sigmund Freud zasvětil svou vědeckou práci mimo jiné zkoumání snů a podvědomí. Tvrdil, že bychom jejich význam neměli přehlížet a podceňovat. Jak ale na to, když zapomínáte vše, co se vám zdálo, hned po prvním zazvonění budíku? Vyzkoušejte způsoby, jak nepřehlížet možné předzvěsti budoucnosti ani varování.

TIP NA VIDEO: Kolik hodin denně byste měli spát? Podívejte se, co říká odborník:

Video
Video se připravuje ...
Kolik hodin denně by měl člověk spát? • Jiří Sládeček/iStock.com
Deníček se sny

Pokud si nemůžete zapamatovat, co se vám zdálo, veďte si snový deník. Položte si ho na noční stolek, abyste ho měla po ruce hned ráno po probuzení. Zkuste si do něj zapsat alespoň útržky snů, které si pamatujete. Když to uděláte co nejrychleji, máte šanci, že si toho vybavíte mnohem více. Je vědecky prokázáno, že do deseti minut po probuzení zapomeneme až 90 % z celého obsahu snů. Když trochu potrénujete paměť při psaní snového deníku, dáte svému podvědomí najevo, že se snažíte si obsah snů zapamatovat a je pro vás podstatný. Pravidelnými zápisky v kombinaci se snahou se rychle naučíte vybavovat si to, co je pro vás z jejich sdělení nejdůležitější. Časem budete zároveň mírně prodlužovat i dobu, po níž si na sugestivní sen přesně vzpomenete.

Soustřeďte se

Abyste si zapamatovala, co se vám v noci zdálo, je k tomu potřeba schopnost soustředění. Když budete usínat s intenzivní myšlenkou na to, že si chcete své sny skutečně pamatovat, budete se ve vzpomínkách na sny zlepšovat. Je šance, že díky tomu vašemu podvědomí dojde, že je to pro vás skutečně důležité, a začne o to usilovat.

Vzbudila jste se a sen nepokračuje? Změňte spánkovou pozici

Pokud jste se vzbudila, abyste si došla na WC, ale po ulehnutí sen dál nepokračuje, zkuste se obrátit na druhý bok. Je možné, že jste předtím ležela v jiné spánkové pozici. A právě poloha těla při spánku bývá spojená se snovou pamětí. Když se vám podaří vrátit do té původní, možná, že si úspěšně vzpomenete i na obsah snu a jeho sdělení.

Napijte se většího množství vody

Další z rad, jak si lépe zapamatovat sny, říká, že je lepší se před spaním napít většího množství vody. Když se pak kvůli tomu uprostřed noci vzbudíte a budete muset na záchod, je velká šance, že se vzbudíte během REM fáze po skončení celého snu. Budete mít tak příležitost nad ním přemýšlet a zapamatovat si ho. Ráno po probuzení si tak možná vybavíte rovnou více snů najednou.

Při myšlence na sen zavřete oči

Snažíte se si sen vybavit, ale moc to nejde? Zkuste při vyprávění snu zavřít oči a usilovně přemýšlejte o tom, co se vám asi v noci zdálo. Pomůže vám to se lépe soustředit a vybavit si z něj více detailů, když ho uvidíte přímo před sebou.

Vstávejte opatrně

Jestli si chcete zapamatovat, co se vám uplynulé noci zdálo, nespěchejte ráno se vstáváním. Nastavte si budík o pár minut dříve a po probuzení si ještě chvíli poležte. Během pomalejšího a pozvolnějšího ranního procitání se vyhnete působení větší míry stresu a stresového hormonu noradrenalinu. Když jste ve stresu a máte ho v krvi větší množství, působí na paměť a maže vzpomínky. Budík a spěchání z postele s vidinou pracovních povinností tak snaze o zapamatování si snu zrovna nepomáhá. Proto si ještě předtím, než se na posteli posadíte, zkuste vleže se zavřenýma očima celý děj snu převyprávět. Pomůže vám to si ho lépe zafixovat, protože přitom nezměníte pozici a bude vám lépe fungovat také poziční paměť.

Dopřejte si dostatek spánku

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak mít více snů, které vám pomohou rozluštit odpovědi na některé důležité životní otázky, je dopřát si dostatek kvalitního spánku. Dbejte na to, abyste měla kvalitní matraci a spalo se vám pohodlně. Když budete spát alespoň šest až osm hodin denně, budou mít vaše myšlenky více prostoru k tomu, aby se vám utřiďovaly ve snech. V případě snění platí přímá úměra: čím déle si přispíte, tím více snů se vám bude zdát. A když se vyspíte do růžova, budou výkonnější i vaše paměť, myšlení a schopnost soustředění, takže si na příběh ze snu vzpomenete bez větších problémů.