Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

10 nejčastějších nočních můr a co se vám snaží naznačit. Tohle musíte vědět!

/
  • (iStock)
    23. října 2019 ● 06:00

    Už se vám stalo, že jste se uprostřed noci probudili zpocení, třásli se strachem a srdce vám divoce bušilo? Pak dobře víte, že noční můry nejsou žádná legrace a dokážou být doslova hrůzné! Možná ale nemáte ponětí, co se vám snaží noční můry naznačit.

    Sny jsou obrazy vytvořené naší podvědomou myslí prostřednictvím informací, které dostáváme v bdělém životě. Na rozdíl od můr ale nemusí být hrůzostrašné, naopak mohou být uklidňující, založené na splněných přáních, můžou být zábavné, romantické a někdy bizardní, jindy znepokojivé i děsivé. Noční můry jsou jiné a mají averzivní povahu – nikdy ve vás nevyvolají potěšení a radost. Noční můry jsou dlouhé a děsivé sny a mohou přicházet v různých formách a mít odlišná témata, kontext i různou životnost. Můžou mít zdroj v traumatu, fyzické nemoci, stresu či psychopatologii. Každopádně máte-li noční můry, mohou vám překvapivě naznačovat něco, co jste dlouho ignorovali.

  • 1.

    Utopení

    Autor: iStock

     

    Pokud se vám často zdá, že se topíte v nějakém hlubokomořském útvaru, může to znamenat, že sami sebe stahujete do vodní hlubiny. Nebo se může ve vašem životě vyskytovat někdo, kdo se vás snaží „utopit“ ve vodě, zatímco vy se pokoušíte dostat ven. Noční můry o utopení bývají charakteristické v době, kdy člověk prochází emočně ohromující fází života. Ten, komu se zdá o tom, že ho někdo topí, může mít nějaké potlačené nebo špatně regulované emoce – související s prací, kariérou, současnými vztahy, rodinou či přáteli, které je třeba řešit a vyřešit.

     

  • 2.

    Uvěznění

    Autor: iStock

     

    Téma nočních můr, kdy se ocitáte v pasti, se může objevit v různých podobách. Buď jste uvězněni v místě, kde je šance na útěk mizivá, nebo jste uvěznění v místě, kde sice únik možný je, ale kde musíte vyvinout úsilí, abyste se dostali ven. Je velmi pravděpodobné, že tahle noční můra vám signalizuje, že ve vašem životě čelíte konfliktním situacím. Doslova to znamená, že se cítíte uvěznění v životní situaci, ze které je obtížné se dostat kvůli vaší neschopnosti zpracovat únikové prostředky, nebo že situace je sice možná řešit útěkem, ale za cenu konfliktů. Zeptejte se sami sebe – opravdu chcete pokračovat ve všem tak, jako doposud? Nejdete náhodou proti svým nejhlubším touhám? Nejste uvěznění ve špatném vztahu nebo jste uvízli v práci bez známek pokroku?

  • 3.

    Pády

    Autor: iStock

     

    Tahle noční můra bývá jedna z nejčastějších. Až už padáte ze stromu, z mrakodrapu, z útesu, z terasy, z letadla nebo odkudkoli, padající noční můry naznačují jednoznačně stres a úzkost. Jsou taky spojené s fyzickou únavou a vyhořením. Když bude vaše tělo unavené a váš den bude extrémně dlouhý a únavný, vaše šance na noční můru, v níž budete někam padat, jsou mnohem vyšší. Pracujete přesčas nad rámec vašich fyzických možností? Jste dostatečně hydratovaní? Odpočíváte dost? Na tohle všechno si odpovězte.

     

  • 4.

    Zastřelení

    Autor: iStock

     

    Noční můry o tom, že vás někdo zastřelí, můžou mít různé kontexty, v závislosti na tom, co jste zažili. Mohli jste být zastřeleni ve válce, která by mohla znamenat minulý zážitek z nějakého konfliktu. I když interpretace jsou různé, když vezmete v úvahu kontext, střílení prostě obecně znamená, že se chcete vyhnout nějaké konfrontaci. Může to být konfrontace s vaším partnerem, rodiči, kolegy, sousedem nebo dokonce sami se sebou. Může to znamenat myšlenku vyvolávající vinu, kterou se snažíte potlačit. Nemůžete se zamyslet nad tím, komu byste měli odpustit – třeba sami sobě?

  • 5.

    Pronásledování

    Autor: iStock

     

    Téma pronásledování může být různé. Mohou vás pronásledovat cizí lidé, nějaká autorita, stíny, duchové či můžete pronásledovat sami sebe. Každý kontext má jiný význam, ale na obecné úrovni to znamená, že se vyhýbáte nechtěné a nežádoucí myšlence, zejména ve vztahu k člověku, kterého vidíte a kterého pronásledujete (nebo který pronásleduje vás). Pokud je osoba, která vás pronásleduje, temná, můžete mít obavy z některých minulých zkušeností nebo se vyhýbáte nedokončenému úkolu. Pokud je osoba, která vás pronásleduje, cizí nebo neznámá, můžete mít obavy a cítit nejistotu ohledně blízké budoucnosti.

     

  • 6.

    Tichý výkřik

    Autor: iStock

     

    Míváte noční můry, kde jediný obraz je ten, že se snažíte křičet, abyste něco zoufale vyjádřili, ale nejde to? Marně se snažíte otevřít pusu, ale vychází jen ticho a vy cítíte frustraci a bezmoc spojenou s nemožností vyslovit jediné slovíčko? Tiché výkřiky mohou znamenat, že v sobě držíte informaci, kterou chcete někomu sdělit, ale nemůžete, protože máte pocit, že nebudete vyslyšeni. Taky to může znamenat, že jste uvízli v nějaké frustrující situaci, s níž nemůžete nic udělat a cítíte se bezmocní.  Můžete mít konfliktní manželství nebo v sobě držíte hořkost vůči někomu či něčemu.

  • 7.

    Noční můry o mrtvých

    Autor: iStock

     

    Někteří lidé sní o blízkém příbuzném nebo o někom drahém, kdo nedávno zemřel a jsou vyděšení myšlenkou, že je budou jejich duchové pronásledovat. Sny o mrtvých ale vůbec nesouvisejí s pronásledováním. Jednoduše to znamená, že se vaše mysl snaží zpracovat ztrátu a zármutek, který se smrtí souvisí. Když máte noční můry o vlastní smrti, můžete skutečně podstupovat nějakou fyzickou nemoc, díky níž si velmi dobře uvědomujete svou vlastní smrtelnost. Sny o smrti obecně znamenají, že máte potíže s opuštěním někoho nebo něčeho – může to být vaše práce, váš dům, váš exmanžel nebo dokonce některý z vašich minulých traumatických zážitků. Mohou taky znamenat, že máte potíže s přijetím změn, které se mohou ve vašem životě odehrávat.

     

  • 8.

    Duchové

    Autor: iStock

     

    Máte-li opakované noční můry, v nichž jsou duchové, zrůdy, monstra a stíny, může to znamenat, že potlačujete traumatické a stresující incidenty, jako je obtěžování, sexuální zneužívání nebo poškozování, které je třeba okamžitě vyřešit. Sny o existenci duchů obecně naznačují extrémní strach nebo úzkost související s vnitřními obavami.

  • 9.

    Apokalypsa

    Autor: iStock

     

    Noční můry, v nichž dochází k apokalypse způsobené obrovskou vlnou tsunami, mimozemskými útoky, asteroidy, zemětřesením nebo sopečnými erupcemi, poukazují na nějakou důležitou transformaci, která se má ve vašem životě uskutečnit, nebo se už děje. Transformace je obecně velmi významná věc, která může být drastická, často stresující a vyvolávající úzkost – začátek profesionálního nebo manželského života, rozvod či smrt blízkých a drahých lidí.

     

  • 10.

    Zapomínání na důležité události

    Autor: iStock

     

    Máte noční můry, v nichž zapomínáte na důležité životní události, jako je pracovní pohovor, důležitá zkouška, společenská událost a podobně? Tyhle noční můry ve vás zanechávají pocit bezmoci, úzkosti a zklamání. Nejste i v bdělém životě zklamaní z toho, že nejste schopni splnit vaše vlastní očekávání? K většině těchto nočních můr dochází, když člověk nedodrží svá vlastní očekávání nebo očekávání druhých. Může to být celoživotní nebo okamžitý cíl, ale když se opakovaně frustrujete tím, že nejste schopni těchto cílů dosáhnout, může se to promítat do vašich nočních můr.

     

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz