Středa 18. září 2024
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Oblačno, déšť 18°C

Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

/
  • Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?
    Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu? (istockphoto.com)
    13. září 2024 ● 06:00

    Bylinná léčba slaví své úspěchy odjakživa. Někteří lidé sice moc bylinkám nevěří, jiní na ně ale zase nedají dopustit. Také jednotlivá znamení zvěrokruhu potřebují své bylinky, ideálně podle toho, jakými zdravotními neduhy nejčastěji trpí. Jaké bylinky má kdo v oblibě, kdo jim věří příliš, a kdo málo? A jaké rostlinné léky se nejlépe hodí na zdravotní problémy podle horoskopu?

  • 1.

    Beran

    Beran
    Berani bylinné léčbě věří, ale často jsou příliš netrpěliví a chtějí zázraky na počkání. Rovněž nějaká důslednost v užívání jim nic neříká. Zajímají je spíše východní léčebné metody, například ájurvéda a ájurvédské byliny. Z našich bylinek je pak pro ně velice vhodná kopretina řimbaba, tinktura z ní se totiž úspěšně používá na léčbu migrén, kterými Berani trpí. Chutná jim také zázvor, který je ideální na nachlazení a opakované záněty dutin a dýchacích cest. A hodí se pro ně též čekanka neboli cikorka, ideálně na pití jako pražená obilná káva.

     

    Jaké jsou silné a slabé stránky jednotlivých znamení zvěrokruhu? To se dozvíte v rozhovoru s vědmou Helen Stanku: 

     

    Video
    Video se připravuje ...
    AstroVlny: Úvod do astrologie s vědmou Helen Stanku • Videoredakce ženských titulů

     

  • 2.

    Býk

    Býk
    Býci na bylinky nedají dopustit a sami je pěstují, suší a sbírají. Při jejich užívání jsou důslední a trpěliví. Potřebují bylinky na trávení, například mátu či kořen pampelišky, nebo bylinky na časté angíny a infekce dýchacích cest, velice vhodná je tedy pro ně i šalvěj, či řepík na kloktání nebo mateřídouška na dýchací cesty a celkové uklidnění. Ženy pak rády využívají kontryhel na problémy s menstruací. Skvěle jim prospívá i ženšen nebo lékořice.

     

  • 3.

    Blíženec

    Blíženci
    Také Blíženci mají rádi bylinky a dopřávají si lahodné bylinkové čaje. Jejich oblíbenými bylinkami jsou máta, heřmánek, meduňka nebo tymián. Nejvíce prospěšné jsou pro ně bylinky podporující zdraví imunitního systému a uvolňující dýchací cesty. Tymián a mateřídoušku mohou využít jak k pití, tak také jako proslulou tymiánovou mast na průdušky. Mateřídouška nebo heřmánek pak mají pro ně tišící účinek a navozují dobrou náladu.

     

  • 4.

    Rak

    Rak
    Raci jsou rození léčitelé, čarodějky a bylinkářky. Bylinky sami sbírají a suší, anebo pěstují na zahrádce. Vyznají se v jejich účincích a rádi je využívají. V oblibě mají všechny voňavé bylinky ze zahrádky, které rádi míchají do různých směsí. Nejvíce se pro ně hodí bylinky na citlivý žaludek, například jablečníkové víno nebo hořké bylinné likéry. Ideální bylinkou je pro Raky měsíček lékařský, který má spoustu účinků přesně pro jejich zdravotní problémy, ať už jsou to potíže s trávením, anebo třeba cysty v prsou. Měsíčková mast pak skvěle hojí ekzémy, drobná poranění a další kožní problémy.

     

  • 5.

    Lev

    Lev
    Lvi sice nejsou zrovna milovníci bylinné léčby, ale pokud s nimi pokud získají cennou zkušenost, nebo je zklame klasická medicína, nedají na ně dopustit. Potřebují především bylinky na uklidnění, proto je pro ně velmi prospěšná meduňka nebo kozlík lékařský, který se používá při psychickém rozrušení a nespavosti. Lvi pak rozhodně ocení různé adaptogeny a poněkud exotičtější bylinky, vhodná je pro ně například schizandra nebo různé léčivé houby, třeba reishi nebo hlíva. Na své problémy s tlakem a srdcem by měli pravidelně užívat tinkturu z hlohu.

     

  • 6.

    Panna

    Panna
    Panny jsou stejně jako Raci rození léčitelé a bylinkáři. V léčivých rostlinách se obvykle velmi dobře vyznají a někdy to s jejich užíváním až přehánějí. Mají ve velké oblibě různé druhy máty a především hořké byliny, které prospívají jejich trávení a potížím se žlučníkem či slinivkou. Pro Panny je vhodný měsíček lékařský, borůvkové či maliníkové listí, kopřiva na pročištění, kořen pampelišky, kořen hořce, heřmánek, meduňka a chmel na uklidnění a dobrý spánek.

     

  • 7.

    Váhy

    Váhy
    Rovněž Váhy si libují v bylinkách a milují zejména květy, z nichž si připravují lahodné čaje. Pro Váhy se nejvíce hodí urologické čaje a bylinky na pročištění močových cest a ledvin, protože těmito potížemi Váhy často trpí. Proto by měli občas preventivně sáhnout po čajích s obsahem břízy, brusinkového listí, heřmánku, maliníkového listí nebo třeba zlatobýlu. Velice jim prospěje čaj z mladých kopřiv a čaje na uklidnění obsahující mateřídoušku nebo meduňku.

     

  • 8.

    Štír

    Štír
    Štír je oddaným zastáncem přírodní medicíny včetně bylinné léčby. Zásadně se léčí sám a nerad chodí k lékařům. Když ho něco bolí nebo je nachlazený, bez problémů sáhne po česneku, cibuli, zázvoru, mátovém čaji nebo kozlíku na spaní. Muži narození ve Štíru by měli pravidelně konzumovat dýňová semínka pro zdravou prostatu a pít čaj z vrbovky, ženy pak mohou vyzkoušet nejen kontryhel, ale třeba také třezalku, řebříček, maliníkové listí nebo hluchavku bílou na své ženské problémy.

     

  • 9.

    Střelec

    Střelec
    Střelci sice bylinkám věří, ale jsou to lajdáci, berou je teprve tehdy, když musí a už si neví rady. Ideální jsou pro ně bylinky podporující zdraví pohybového systému, kloubů a páteře, takže třeba takové kostivalové mazání s kaštanem nebo třezalkový olej na unavené svaly a neurologické problémy, jsou pro ně tím pravým. Hodí se pro ně také adaptogeny, exotické bylinky a houby, na psychiku jim pak skvěle může pomoct kozlík, chmel či třezalka.

     

  • 10.

    Kozoroh

    Kozoroh
    Kozoroh se stává zastáncem bylinné léčby teprve tehdy, když na vlastní kůži vyzkouší, že to funguje a když v sobě najde k bylinkám důvěru. Hodí se pro něj tinktura nebo mast z kostivalu na bolavé svaly, klouby a záda, skvělý je pro něj také čaj z přesličky, který je vynikající na problémy s klouby, páteří i ledvinami. Kozoroh ale také potřebuje bylinky proti depresím a úzkostem, takže je pro něj skvělou volbou meduňka, třezalka či mateřídouška, bazalka nebo yzop, které rovněž pomohou na žaludeční neurózu, problémy s trávením i ucpanými dýchacími cestami. Další doporučovanou bylinkou pro Kozorohy je černý bez.

     

  • 11.

    Vodnář

    Vodnář
    Vodnář má v oblibě netradiční bylinky, ájurvédské byliny, adaptogeny nebo koření. Rád experimentuje a zkouší kde co, ale nejvíce se pro něj hodí zázvor a kurkuma na zahřátí a dobré trávení, pak také potřebuje prokrvit končetiny a podpořit krevní oběh, proto je pro něj skvělá například tinktura ze jmelí nebo hlohu. Pokud holduje alkoholu, měl by si pravidelně pročišťovat játra konzumací drceného semínka ostropestřce mariánského.

     

  • 12.

    Ryby

    Ryby
    Ryby milují bylinky a věří jejich účinkům. Hodí se pro ně všechny druhy uklidňujících a povzbuzujících bylinek, také bylinek podporujících imunitní, lymfatický a vylučovací systém. Sáhnout mohou po kopřivě, bříze, svízeli, divizně, jmelí, ale i přesličce, řepíku s protizánětlivými účinky a na uklidnění jim velice dobře udělá heřmánek, mateřídouška, meduňka nebo třezalka.

     

Autor: Taťána Kročková

Klíčová
slova

astročlánky astrologie

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz