Bazalka pravá
Polarita mužská, živel oheň.

Vůně čerstvé bazalky vyvolává sympatie mezi lidmi, proto se jí užívalo pro uklidnění hádky mezi milenci. Je častou ingrediencí kuřidel a váčků, které přivolávají lásku. Lásku přivoláme i tehdy, pokud si čerstvé listy rozetřeme po kůži jako „parfém“. Na Balkáně se věřilo, že mladý muž se zamiluje do ženy, od které přijal snítku bazalky.

Bazalka se také používá při věštění průběhu vztahu. Položíme dva čerstvé lístky bazalky na horké uhlí… Shoří-li klidně na popel, bude klidný i průběh vztahu, budou-li hořet s praskáním, bude vztah rušen hádkami. Pokud se na horkém uhlí s praskáním rozlétnou, je láska odsouzena k nezdaru.

Bazalka také zajišťuje věrnost partnera. Pokud si posypeme sušenou rozdrcenou bazalkou tělo, zvláště v srdeční oblasti, bude náš vztah obdařen věrností.

Blín černý
Polarita ženská, živel země.
Poněkud kuriózní je recept na přivolání lásky pomocí blínu. Blín má přivolat lásku, pokud je natrhán časně zrána nahým člověkem, který přitom stojí na jedné noze. Takto natrhaný blín má být nošen ve váčku.

Broskvoň obecná
Polarita ženská, živel země.
Toto ovoce je symbolem lásky, a proto broskve, nebo broskvový koláč, předložený milované bytosti, mohou zajistit její přízeň. Japonky jedí broskve za účelem zvýšení plodnosti.

Citroník pravý
Polarita ženská, živel země.
Usušené listy a slupky citronů  se přidávají do směsí, které přivolávají lásku, listí pak vyvolává milostnou vášeň. Citroník, který vyroste ze semene citronu, který jsme předtím snědli, je vhodným dárkem pro milovanou bytost. Koláč z citronů zas posiluje manželskou věrnost.

Dračinec obrovský
Polarita mužská, živel oheň.
Spalováním pryskyřice z dračince je možné přinutit ztraceného milence či milenku, aby se vrátili zpět. Tento rituál se provádí v noci, u otevřeného okna. Hůl z dračince vložená pod matraci léčí impotenci.

Fazol zahradní
Polarita mužská, živel vzduch.
Žena, která chce získat muže, má položit sedm fazolí do kruhu na zem. Muž musí do tohoto kruhu vstoupit, nebo přes něj přejít. Pokud se tak stane, muž se do ní zamiluje. (U této praktiky pozor, pokud je k tomu dotyčný donucen lstí, hraničí kouzlo s manipulací.)
Pokud se milenci hádají, doporučuje se ženě nosit dva dny tři fazole navlečené na hedvábné niti. Hádky pak ustanou.

Heřmánek pravý
Polarita mužská, živel oheň.
Heřmánkový odvar se přidává do koupelí pro přivolání lásky.

Hrách setý
Polarita ženská, živel voda.
Najde-li žena lusk s devíti kuličkami, může si ho pověsit nad dveře, první vhodný muž, který jimi vejde, se stane jejím manželem.

Hyacint východní
Polarita ženská, živel země.
Nošen ve váčku pomáhá při porodních bolestech. Vůně květů léčí nešťastnou lásku.

Ibišek čínský
Polarita ženská, živel země.
Květy červeného ibišku, zalité horkou vodou jako čaj, vyvolávají značnou tělesnou vášeň. Květy se také přidávají do sáčků a kuřidel pro přivolání lásky. V tropech se čerstvé květy splétají do svatebních věnců.

Jabloň domácí
Polarita ženská, živel země.
Jablka se vždycky používala při rozmanitých kouzlech lásky. Velmi prosté „kouzlo lásky“, které nám možná připomene hry z dětství, se provádí takto: Jablko se rozkrojí a každý z milenců sní jednu polovinu, to posílí spojení a zaručí štěstí ve společném vztahu.

Další, votivní kouzlo radí zahřát jablko v dlaních (v drsnějších středověkých návodech se praví „dotknout se jablkem genitálu“) a potom ho dát své lásce. Pokud ho dotyčný či dotyčná sní, bude vaši lásku opětovat. Další „jablečná kouzla“ najdete v kapitole „Milostná kouzla“.

Z jabloňového dřeva se také vyrábějí kouzelné hole, které se používají při kouzlech lásky.

Jahodník obecný
Polarita ženská, živel země.
Jahody jsou považovány za „ovoce lásky“, podávají se milovaným osobám, sušené listí se nosí pro štěstí a ulevuje také při porodních bolestech.

Jalovec obecný
Polarita mužská, živel oheň.
Jalovec se přidává zejména do „mužských“ směsí lásky, jalovčinky muži nosí pro zvýšení potence.

Jasmín pravý
Polarita ženská, živel země.
Sušené jasmínové květy se přidávají do váčků a směsí k probuzení romantické lásky.