Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejmocnější talismany pro štěstí: Tyhle prý opravdu fungují

/
  • Čím si přivolat štěstí?
    Čím si přivolat štěstí? (istockphoto.com)
    28. ledna 2021 ● 06:00

    Pověrčivost, nebo magie? Vždyť na tom nezáleží. Pokud si ale pořídíme podkovu, prasátko nebo jiné symboly, bude nám s nimi tak nějak lépe, protože se o nich tvrdí, že přinášejí štěstí.

    Někdo je nosí na krku, jiný v kapse nebo schované v peněžence. Po štěstí zkrátka touží každá z nás. A proto lidé už po staletí vkládají víru do předmětů, které mají jeho stálou přízeň zařídit a zlé síly naopak odhánět. Které symboly štěstí bychom si měly pořídit?

  • 1.

    Podkova zahání zlé duchy

    Čím si přivolat štěstí?
    Čím si přivolat štěstí?
    Autor: istockphoto.com

     

    Našla jste někdy na zemi koňskou podkovu? Tak to vám gratulujeme. Počátky její šťastné úlohy sahají až do dob Keltů. Už ti si věšeli nad vchody svých příbytků staré podkovy, protože věřili, že magická moc železa zahání zlé duchy.

     

    Materiál i tvar

     

    Její pozitivní úlohu zaručuje nejen materiál, ale i její tvar. Například hroby starých Číňanů jsou vyvedeny právě ve tvaru podkovy, což má podle jejich víry zajistit klid a štěstí zemřelým duším. Nejpopulárnějšími místy, kde můžeme podkovu spatřit, jsou dveře nebo stěna nad nimi. Aby podkova přinášela opravdové štěstí, musí se připevnit tak, aby oba konce směřovaly nahoru, tedy do tvaru písmene U.

     

  • 2.

    Mocný čtyřlístek

    Čím si přivolat štěstí?
    Čím si přivolat štěstí?
    Autor: istockphoto.com

     

    Statistika uvádí, že jeden čtyřlístek připadá na každých deset tisíc rostlinek jetele. A právě řídký omezená možnost čtyřlístek najít zřejmě vedly ke vzniku pověry o tom, že přináší štěstí. Čtveřice lístků symbolizuje čtyři živly – vodu, oheň, zemi a vzduch, roční období, ale také víru, naději a lásku.

     

    Ochrání domov a odhalí ženicha

     

    V dřívějších dobách si ho lidé vkládali pod práh domu, pod postel nebo na okno, aby chránil jejich domov. Také se traduje, že pokud chce svobodná dívka ve snu spatřit svého budoucího ženicha, měla by čtyřlístek před spaním strčit pod polštář. Až do roku 2010 byl pro vědce čtyřlístek záhadou. Potom ale nalezli gen, který způsobuje výskyt „přespočetného“ lístku na jeteli. Jde totiž o jistou přírodní úchylku. Kromě čtyřlístku můžeme najít také pětilístek či šestilístek. Český rekord drží devítilístek nalezený v Mikulčicích, světový rekord pak představuje jetel s 56 lístky z Japonska. Jeho držitelem je Shigeo Obara.

     

  • 3.

    Králičí packa pomůže k otěhotnění

    Čím si přivolat štěstí?
    Čím si přivolat štěstí?
    Autor: istockphoto.com

     

    Důvěra v králičí packu sahá do doby 600 let př. n. l. Může za ni zejména vysoká plodnost, kterou králíci mají, a prostřednictvím jejich „ušmiknuté“ končetiny se prý přenáší na člověka. Proto slouží jako talisman ženám, které touží po dítěti. Starověké kultury v králičí pacce vidí i klíč k dobré sklizni a prosperitě.

     

    Končetina se nevybírá náhodou

     

    Aby měla králičí packa ty správné účinky, nemůže být ze čtveřice ušatého savce vybrána pouhou náhodou. Podle pověry je nejlepší uříznout levou zadní packu.

     

  • 4.

    Prasátko stráží blahobyt

    Čím si přivolat štěstí?
    Čím si přivolat štěstí?
    Autor: istockphoto.com

     

    Už starověcí Germáni si prasete vážili a prohlásili ho za posvátné zvíře. Živočich, který ryje v zemi a hledá v ní potravu, je zosobněním hledače pokladů. Stává se příslibem plodnosti, síly a blahobytu. Staří Keltové si obraz prasátka pro štěstí zobrazovali na svých mincích. V 16. století se symbol prasete objevuje na hracích kartách v roli tzv. žolíka. S obrázkem prasátka na jedné z nižších karet může hráč přebít i krále. Takovým kartám se říká žaludové a kulové svině.

     

    Štěstí po celý rok

     

    Přibližně před sto lety se u našich sousedů v Rakousku zažilo, že vepřové podávané na Nový rok znamená štěstí pro každého, kdo ho sní. Proto je dodnes v některých státech jako typické novoroční jídlo servírována prasečí hlava či nožičky.

     

  • 5.

    Beruška do nebíčka, či do peklíčka

    Čím si přivolat štěstí?
    Čím si přivolat štěstí?
    Autor: istockphoto.com

     

    Ve více zemích je jméno malého, zářivě zbarveného hmyzu spojeno s Bohem. V Čechách se mu říká slunéčko sedmitečné, beruška, berunka, verunka nebo bedrunka. Souvislost s nebem se u nás objevuje v dětské říkance o berušce letící „do nebíčka, či do peklíčka“. V textu Jiřího Suchého zase beruška odlétá „do nebe či do Stromovky“.

     

    Sedmička

    Sedm teček na beruščiných krovkách je symbolem sedmičky, všeobecně považované za šťastné číslo. V mnoha jazycích je oslovení „beruško“ laskavé, příjemné a patří většinou dětem nebo milované osobě. Beruška je považována za talisman laskavosti.

     

  • 6.

    Zvířecí symboly podle feng-šuej: Třínohá žába

    Čím si přivolat štěstí?
    Čím si přivolat štěstí?
    Autor: istockphoto.com

     

    Za jednoho z nejznámějších živočichů podle feng-šuej můžeme pokládat třínohou žábu, která přináší bohatství a štěstí. Tři nohy má proto, že v čínštině se výrazy pro smrt a čtyřku zvukově shodují. Proto má žába tři nohy místo čtyř. Trojka představuje stabilitu a štěstí. Podle dávné legendy je tato žába „žabím králem peněz“. Laskavosti a dobrotě ji naučil Buddha.

     

  • 7.

    Pes vás ochrání

    Čím si přivolat štěstí?
    Čím si přivolat štěstí?
    Autor: istockphoto.com

     

    Jedním z nejdůležitějších symbolů feng-šuej je pes Fu. V Číně jsou zobrazováni ve dvojici a je velmi důležité, jak je v domě umístíme. Význam má, co který pes svírá pod tlapou, někdy to je koule, jindy truhlice s pokladem či mládě. Truhlice symbolizuje bohatství, koule je ochranou místa a mládě ochranou rodiny. Samec, který má pod tlapou většinou kouli, musí být umístěn nalevo od dveří a samice s mládětem pod tlapou by měla být napravo. Psi si nesmějí hledět do očí.

     

    Další zajímavé články naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

     

     

    titulka Blesk pro ženy
    titulka Blesk pro ženy
    Autor: red

Autor: bla

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz