Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nerada cvičíte? Prstovou jógu zvládnete, umí zázraky!

/
  • (iStock)
    8. března 2019 ● 06:00

    Nebaví vás cvičit klasickou jógu, nebo prostě nemáte čas nikam chodit? Zkuste finger jógu neboli jógu prstů. Tohle snadné cvičení s prsty dokáže ovlivnit energetickou fyzickou i psychickou nerovnováhu. Mudry, jak se nazývají speciální a ustálené polohy prstů, vycházejí z buddhistických tradic. V sanskrtu slovo mudra znamená pečeť.

    Prstové cviky můžeme praktikovat vsedě, vleže nebo vestoje. Vždy byste ale měli být zcela uvolnění, protože napětí blokuje tok energie. Základních muder je několik, nemusíte ale provádět všechny, zkuste tyhle. Když je budete cvičit každý den 30 minut, dojde ke zlepšení psychického i fyzického stavu. Cvičte tak, jak vidíte na obrázcích. Tlak je lehký a jemný, ruce mějte uvolněné.

  • 1.

    Neobyčejná a prospěšná gesta

     

    Autor: iStock

     

    Každý prst má svou zvláštní funkci v organismu a při správném používání dojde k nastolení energetické rovnováhy a také k navození určitého stavu mysli. Vesmír je tvořen pěti prvky a každý z pěti prstů je reprezentován jedním z těchto prvků. Palec patří ohni a univerzálnímu vědomí, ukazováček vzduchu, prostředníček nebesům, prsteníček zemi a malíček vodě. 

     

  • 2.

    Anjali Mudra

    Autor: iStock

     

    Tato mudra je gesto, které je spojené s indickým pozdravem Namaste, které se překládá jako „klaním se božství v tobě“. Jde o pozici sepjatých rukou u srdce a symbolizuje čest a respekt vůči sobě a vůči vesmíru. Tahle mudra vyjadřuje lásku a vděčnost. Spojte obě ruce a vydržte v pozici aspoň 2-3 minuty, ideálně 10 minut.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • 3.

    Brahma Mudra

    Autor: iStock

     

    Tahle pozici prstů stabilizuje dýchání. Přitiskněte k sobě klouby prstů v místech, kde se prsty ohýbají, palce jsou uvnitř sevřených dlaní. Ruce umístěte dolů na bránici, zhruba pod pupek. Musíte vyvinout určitý tlak, abyste udrželi klouby u sebe, a přitom tlačit lokty dolů. Pozorujte, jak dech naplňuje spodní, střední a horní část plic. Pozorujte taky váš výdech.

     

     

     

  • 4.

    Dhyana Mudra

    Autor: iStock

     

    Tato mudra je jednou z nejčastějších, které se používají v meditaci. Symbolizují kalich nebo misku. Používá se k hlubokému rozjímání a sebereflexi. Pokud ji chcete provádět, položte ruce na klín, levou dlaní směrem dolů, prsty směrem nahoru, abyste vytvořili misku. Špičky palců se dotýkají. Klíčový vedlejší efekt této mudry spočívá v tom, že silně působí na sakrální čakru. Pokud není v harmonii, můžete mít problém plnit termíny nebo povinnosti, které přivodí ve finále stres a úzkost.

     

     

  • 5.

    Prana Mudra

    Autor: iStock

     

    Neboli mudra života aktivuje spící energii v těle. Jak ji provést? Prsteníčkem a malíčkem se dotkněte palce, ukazováček a prostředníček musí zůstat narovnané. Tato mudra povzbuzuje tok životní energie, díky které se budete cítit silné a vyrovnaní. Povzbuzuje také mysl, tělo a duši, a zlepšuje imunitu a zrak.

     

     

     

     

  • 6.

    Surya Mudra

    Autor: iStock

     

    Mudra slunce a ohně představuje energie a zdraví a poskytuje nám pocit rovnováhy. Může také prospět v tom, aby nám do života vstoupily pozitivní změny. Palcem přitlačte prsteníček, ostatní prsty jsou napjaté a narovnané. Mimo jiné tato mudra stimuluje štítnou žlázu a zažívání, pomáhá při hubnutí a pomáhá zmírnit úzkost a stres.

     

     

     

  • 7.

    Gyan Mudra

    Autor: iStock

     

    To je možná nejčastěji používaná mudra v prstové józe. Přiložte hroty palce a ukazováčku směrem k sobě, aby se dotýkaly, další tři prsty držte u sebe. Lehce protáhněte. Tato mudra symbolizuje jednotu ohně a vzduchu, stejně jako jednotu univerzálního a individuálního vědomí. Gyan mudra zvyšuje koncentraci a kreativitu.

     

     

     

  • 8.

    Vayu Mudra

    Autor: iStock

     

    Vayu znamená vzduch a tahle mudra pomáhá regulovat a snižovat vzdušný prvek uvnitř těla. Procvičování této mudry redukuje třes, zklidňuje nervový systém, snižuje stres, pomáhá při bolesti hlavy i kloubů a podporuje kůži a chrupavku. Tento cvik je velmi snadný, ukazováček ohněte tak, aby se dotýkal kořene palce, prostředníček, prsteníček i malíček mějte natažené směrem nahoru.

     

     

     

     

     

     

  • 9.

    Prithvi Mudra

    Autor: iStock

     

    Tato mudra posiluje prvek země v těle. Snižuje fyzickou a duševní slabost, povzbuzuje životní sílu a podporuje fungování těla. Podporuje růst vlasů, je efektivní v případě, že potřebujete přibrat a zvyšuje růst tkání, svalovou hmotu a hojivé procesy. Špička prsteníčku se dotýká palce, ostatní prsty zůstávají narovnané.

     

     

     

  • 10.

    Apan Mudra

    Autor: iStock

     

    Neboli mudra energie pomáhá při problémech s močovým ústrojím a pomáhá při detoxikaci. Stimuluje střevní pohyby a je velmi užitečná v případě, že trpíte zácpou nebo máte hemoroidy. Špičky prsteníčku a prostředníčku položte na špičku palce. Zbývající dva prsty mějte narovnané a vzpřímené. Praktikujte aspoň 45 minut denně.

     

     

     

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz