Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší, a čeho se naopak vyvarovat?

/
  • Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?
    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat? (istockphoto.com)
    2. dubna 2022 ● 06:00

    Někdo má rád kachnu, jiný neodolá sladkému. Každý máme jiné chutě! Obecně lze ale říci, že stejně jako jsou lidé narození v určitém znamení jiní, tak je pro ně vhodný i jiný typ stravy. Co tedy zařadit do jídelníčku, abychom byli zdraví, fit a plni energie? A jakého jídla se vyvarovat? Radí astroložka Věra Várady a my přidáváme super recepty. Pokud ale nejste úplně zdraví, konzultujte jídelníček i diety s lékařem. 

  • 1.

    Beran

     

    Beran
    Ženy narozené v ohnivém znamení Berana mají spousty energie, a to pro ně platí i v případě trávení a využití stravy – mívají totiž velmi dobré spalování. Ve stravě potřebují Beranky hlavně dostatek fosfátu draselného.

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Pochutnávat si bez obav můžete na drůbeži, rybách, mléčných výrobcích, zelenině a celozrnných produktech. Pro vás nezbytný fosfát draselný se v přírodním stravu nachází v hlávkovém salátu, květáku, celeru či cibuli. Vhodné jsou pro vás také karotka, okurky, jablka, citrony, datle a ořechy. Pokrmy si okořeňte paprikou, pepřem nebo chilli.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Při vaší ohnivé letoře se raději obejděte bez tvrdého alkoholu a vína, spíše si zvolte pivo, šampaňské a tzv. long drinky.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Dobromysl, heřmánek, meduňka, třezalka, bukvice lékařská a řebříček, to vše vám pomůže ke zdraví. Ideální je také mátový čaj.

     

    DOBRÝ TIP: Atkinsonova dieta s vysokým obsahem bílkovin a s nízkým obsahem sacharidů. Tato dieta je velmi přísná, ale zajistí dostatek energie a rychle viditelné výsledky, které by mohly netrpělivé Berany přesvědčit.

     

    RECEPT: Kuřecí prsa s ořechy

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 600 g kuřecích prsou ✔ 3 velké červené papriky ✔ 500 g brokolice ✔ 2 hrsti vlašských ořechů ✔ sůl ✔ mletý pepř ✔ grilovací koření ✔ olivový olej extra virgin

    POSTUP: Brokolici rozdělíme na kousky. Dáme do vroucí osolené vody povařit. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Osolíme, opepříme a ochutíme grilovacím kořením. Orestujeme na oleji. Papriky zbavíme semen a rozkrájíme na proužky. Orestované maso vyjmeme a ve výpeku opečeme papriku doměkka. Ořechy nasekáme na kousky. Uvařenou brokolici scedíme a přidáme ji k paprice. Pak vmícháme ořechy, poté do pánve vrátíme maso a směs podle chuti doladíme solí nebo pepřem. Podáváme bez přílohy nebo s celozrnným pečivem.

  • 2.

    Býk

    Býk

    Narodila jste se v Býkovi? Pak nejspíš rychleji přibýváte na váze, proto je třeba si více hlídat linii. Kromě jiného se pro Býky doporučuje omezit občas i přílohy k hlavnímu jídlu nebo večeři.

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Volte spíše zeleninovou stravu. Pokud nejste vegetariánky, tak si dopřejte grilované kuře a libová masa. Zdraví prospěšné jsou pro vás ryby a mořské plody – krevety, mušle, protože obsahují jód. Vhodné jsou mandle a ořechy, nízkotučné mléčné výrobky. Ze zeleniny především rajčata, okurky, mrkev, ředkvičky a špenát, listový salát. Důležitý je vitamin C.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Pokud možno se obejděte bez tučných jídel, pečiva a všech sladkostí. Pozor na přílohy, především odolávejte knedlíkům a bramborám.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Pelyněk, tymián, hořec žlutý, řeřicha, měsíček, jitrocel, pampeliška. Pro podporu činnosti štítné žlázy užívejte chaluhu bublinatou nebo kelp.

     

    DOBRÝ TIP: Vyberte si dietu, která umožňuje sníst velké množství správného typu potravin, např. zeleniny. Součástí jídelníčku by měla být tmavá rýže, celozrnné pečivo a nepřislazované sušené ovoce.

     

    RECEPT: Krevety

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 800 g velkých krevet ✔ sůl ✔ mletý pepř ✔ 2 stroužky česneku ✔ 2 cm zázvoru ✔ 3 lžíce sójové omáčky ✔ 1 lžíci rýžového vína ✔ 2 lžičky cukru ✔ 1 lžičku kukuřičného škrobu ✔ 4 jarní cibulky ✔ olej ✔ 50 ml rybího vývaru

     

    POSTUP: Krevety vyloupeme, odstraníme hlavu střívka. Osolíme a necháme odležet. Zázvor najemno nasekáme. Smícháme ho se sójovou omáčkou, vínem, cukrem a pepřem. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka. Do woku dáme olej a orestujeme oloupané stroužky česneku. Přidáme krevety a opékáme je, až zrůžoví. Zalijeme připravenou směsí zázvoru, přilijeme vývar a povaříme asi 3 minuty. Škrob rozmícháme v troše vody a vlijeme do pánve, aby omáčka zhoustla. Zdobíme jarní cibulkou.

     

  • 3.

    Blíženci

    Blíženci

    Jako vzdušné a stále pohyblivé znamení nemívají ženy narozené v Blížencích větší potíže s nadbytečnými kily. Kromě tučných produktů si v podstatě mohou dopřávat, co hrdlo ráčí!

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Určitě jsou to obiloviny a přílohy z luštěnin, dále sójové potraviny a polotovary. Občas si můžete dopřát játra, netučná masa a sýry a také vajíčka. Ze zeleniny pak mrkev, květák, brokolici, celer, fazole, všechny druhy peckovitého ovoce, ananas a kiwi. Co je důležité! Doplňujte si vitaminy A a E a také hořčík, který prospívá nervové soustavě.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: U vás tento problém až tak zásadní není. Vhodná ale pro vás nejsou tučná, kořeněná a hodně slaná jídla.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Meduňka, máta, třezalka a také různé čajové směsi na žaludeční potíže. Pro podporu dýchacího systému čaj z petrklíčů, máty a fenyklu.

     

    DOBRÝ TIP: Dbejte na pestrost ve stravě, odbourejte sladké svačinky a nahraďte je ovocem, zeleninou, čerstvými ovocnými šťávami. Naučte se koncentrovat se na jídlo, jezte pomalu a vynechte při tom četbu, telefonování a řešení pracovních i osobních problémů.

     

    RECEPT: Játra s jablky

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 600 g telecích jater ✔ 2 cibule ✔ 4 jablka ✔ 150 ml bílého vína ✔ 200 g másla ✔ 50 g cukru ✔ sůl ✔ mletý pepř

     

    POSTUP: Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky. V kastrolu necháme zkaramelizovat cukr s trochou másla, zalijeme vínem a přidáme nakrájená jablka. Vaříme, až jablka začnou karamelizovat. Játra očistíme, osolíme a opepříme. Cibulku nakrájíme na půlkolečka a společně s játry vložíme do pánve s trochou oleje. Opékáme. Když jsou játra hotová, vyjmeme je a dále opékáme cibulku, aby byla dozlatova. Podáváme společně s karamelizovanými jablky. Jako příloha se hodí celozrnné pečivo nebo vařené brambory.

     

  • 4.

    Rak

    Rak

    I zrozenci v Rakovi mají sklony k přibývání na váze, zvláště v oblasti břicha a pasu. Je tomu tak, protože mají rádi těžká a sladká jídla, a právě těm by se měli vyhýbat!

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Strava bohatá na vlákninu, enzymy a vitaminy. Hodně ovoce a zeleniny, pokud možno z tuzemské produkce. Máte často chutě na něco sladkého? Přichystejte si lehčí tvarohové dezerty. Při vaření používejte hodně cibule, zelí, kapusty, vhodné jsou také okurky a dýně.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Zapomeňte na klasickou těžkou českou stravu! A čemu se vyhnout úplně? Soli, dále koláčům, dortíkům a čokoládě.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Heřmánek, kostival, třezalka, jahodník, řebříček a měsíček zahradní. Na zklidnění mysli meduňka, mateřídouška a dobromysl. Na trávicí potíže fenykl, jablečník a máta.

     

    DOBRÝ TIP: Dieta Dr. Daniela Amena, která se zaměřuje na pozitivní afirmace – tedy prohlášení, pochopení, jak pracuje naše mysl a jak lze myšlení, strachy a obavy ovlivnit tak, že si tělo přestane dělat zásoby, vyžadovat další pochutiny a nevhodné potraviny, po kterých se tloustne.

     

    RECEPT: Tvarohový cheesecake

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 200 g cereálních sušenek ✔ 100 g másla ✔ 1 lžíci medu ✔ 1⁄2 lžičky mleté skořice ✔ 750 g měkkého tvarohu ✔ 100 g moučkového cukru ✔ 50 g špaldového sirupu ✔ 1 vanilkový lusk ✔ 1 citron ✔ 200 g másla

     

    POSTUP: Sušenky najemno rozdrtíme a zpracujeme se změklým máslem, medem a skořicí. Směs namačkáme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem, sirupem a dření z vanilky. Přidáme šťávu a kůru z citronu, vmícháme rozpuštěné máslo a náplň rozetřeme na korpus. Necháme alespoň 4 hodiny ztuhnout.

     

  • 5.

    Lev

    Lev

    Ohnivé znamení Lva mívá často v oblibě hodně kořeněná jídla, výraznější chutě a také cizí, exotickou kuchyni. Jak jste na tom vy?

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Při větším výdeji energie si můžete v klidu dopřát hovězí maso, také vám prospějí ryby, především losos a pstruh. Vhodná jsou pro vás i vejce, rýže a sója. Z ovoce prospějí vašemu zdraví jablka, ananas a ostružiny, ze zeleniny pak hlávkový salát, rajčata, papriky, olivy, listová zelenina, mrkev a tykev. A chcete-li si zamlsat? Zkuste mandle a ořechy.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Neměli byste pít příliš tvrdého alkoholu, dopřát si ale občas můžete něco lehčího, například vinný střik. Určitě je třeba odolávat brambůrkám a sladkým tyčinkám.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Hloh, třezalka, meduňka, jmelí bílé, rozrazil, kontryhel a rozmarýn. Z minerálních prvků si doplňte hořčík a selen.

     

    DOBRÝ TIP: Dieta s vyšším podílem bílkovin, Lvice totiž milují mléčné výrobky (sýry, smetanu), ale také hovězí maso (hlavně grilované steaky). Při hubnutí je mnohem výhodnější mléčné výrobky vyměnit za malé, ale vysoce bílkovinné dávky stravy v podobě vajec, ryb a luštěnin.

     

    RECEPT: Hovězí po burgundsku

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 1 kg hovězí plece ✔ 2 lžíce olivového oleje ✔ 100 g slaniny ✔ 3 mrkve ✔ 1 celer ✔ 5 cibulí ✔ 1 paličku česneku ✔ 400 g konzervovaných loupaných rajčat ✔ 3 větvičky rozmarýnu ✔ 1 balení malých žampionů ✔ 400 ml červeného vína ✔ máslo

     

    POSTUP: Maso nakrájíme na kostky. V pánvi rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme dohněda, pak ho vyjmeme. Do pánve vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu. Mrkev, celer a cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a přidáme ke slanině. Opékáme cca 5 minut, přidáme maso, nasekaný česnek, rajčata, rozmarýn, víno a vodu. Přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě při 130 °C zhruba 3 hodiny doměkka. Poté přidáme očištěné žampiony, osolíme a přilijeme víno. Dáme ještě na hodinu do trouby. Nakonec přidáme kus másla na zjemnění.

     

  • 6.

    Panna

    Panna

    Toto zemní znamení obtěžují poměrně často problémy s trávením, proto by Panny měly zvláště pečlivě dbát na skladbu svého jídelníčku.

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Dostatek vlákniny a celozrnných výrobků podporujících dobré trávení, bio a acidofilní mléčné výrobky. Také jablka, která mají vysoký obsah pektinu (a ten působí dobře na zažívací trakt), fíky a švestky jsou pro vás skvělým tipem. Maso spíše krůtí, drůbeží a libové hovězí. Vyzkoušejte také salát z čekanky. Při špatném trávení můžou pomoct lněné semínko a psyllium.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Velkým obloukem se vyhýbejte tučnému masu, tučným mléčným výrobkům, ale i pečivu, zejména bílému.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Vhodné jsou pro vás heřmánek, řepík obecný, máta peprná, meduňka, měsíček, listy jahodníku lesního a třezalka. Pro celkovou očistu můžete použít odvar z kopřiv nebo zelený jíl.

     

    DOBRÝ TIP: Tím je pro vás lehká strava bohatá na vlákninu. Nepřetěžujte svůj trávicí systém těžkým jídlem. Zvolte si jídelníček, který bude zahrnovat čerstvé ovoce, saláty, ořechy či ryby a mořské plody.

     

    RECEPT: Čekankové lasagne

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 250 g lasagní ✔ 300 g strouhaného sýra ✔ olivový olej ✔ 3 puky čekanky ✔ 200 g žampionů ✔ 150 g rajčatové passaty ✔ 3 snítky hladkolisté petržele ✔ 3 snítky oregana ✔ sůl ✔ mletý pepř ✔ 20 g másla ✔ 80 g hladké mouky ✔ 250 ml mléka ✔ 2 žloutky

     

    POSTUP: Čekanku rozpůlíme, vyřízneme hořký střed a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme čekanku, žampiony na plátky a orestujeme. Pak přidáme passatu a nasekané bylinky, osolíme, opepříme, podusíme a dáme stranou. V kastrůlku rozehřejeme máslo s olejem, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Zalijeme ji mlékem, rozmícháme a povaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme, odstavíme z ohně a vmícháme žloutky a 100 gramů sýra. Formu na lasagne vytřeme olejem a střídavě vrstvíme lasagne, omáčku s čekankou a sýr. Poslední plát těsta potřeme sýrovou omáčkou a lasagne vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

     

  • 7.

    Váhy

    Váhy

    Vzdušné Váhy mívají spíše štíhlejší postavu a kilogramy jim nepřibývají tak rychle jako ostatním znamením. Dbají na klid a harmonii, proto jsou často vegetariány nebo vegany.

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Důležité je hlídat si pitný režim. Nezapomínejte na dostatek jablek, banánů, pomerančů, grepů a také na vlašské ořechy a mandle. Vhodné jsou mořské produkty a sladkovodní ryby. Luštěniny zkuste jako přílohu i jako hlavní jídlo. Ze zeleniny jezte rajčata, kukuřici, chřest, mrkev, zelené fazole, olivy, okurky a celer. Vhodné jsou hlávkový salát, listová zelenina všeho druhu a syrové a kysané zelí. Pozor na nedostatek hořčíku a vitaminu B, doplňujte si i minerály.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Určitě konzumace tvrdého alkoholu, v jídle pak těžkých příloh, jako jsou například knedlíky.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Těmi jsou pro Váhy pampeliška, borůvkové listy, kopřiva, puškvorec, brutnák lékařský, list brusinky, rakytník, kontryhel, řebříček, šalvěj, dobromysl. Na pití jsou ideální čaje lipový, šípkový nebo ten z přesličky.

     

    DOBRÝ TIP: Dieta zaměřená na hlídání glykemického indexu tak, aby se zharmonizovala hladina cukrů v krvi. Váhy obecně více trpí na onemocnění ledvin a kostí, a tak by měly dbát převážně na potraviny bohaté na vápník a na dostatek tekutin.

     

    RECEPT: Čočkové kari

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 4 hrnky červené čočky ✔ 2 cibule ✔ 4 stroužky česneku ✔ 1 lžíci strouhaného zázvoru ✔ 4 lžíce másla ✔ 5 lžic červené kari pasty ✔ 1 1⁄2 lžičky kurkumy ✔ sůl ✔ 2 lžíce cukru ✔ 2 plechovky rajčatového pyré ✔ 125 ml kokosového mléka ✔ hladkolistou petržel

     

    POSTUP: Čočku několikrát propláchneme, v hrnci ji zalijeme vodou a nechám 2 hodiny stát. Scedíme, dáme do hrnce s nakrájenou cibulí, nasekaným česnekem a zázvorem, máslem, kari pastou, kurkumou a cukrem. Přidáme rajčatové pyré a tolik vody, aby byla čočka ponořená. Přiklopené hodinu vaříme. Nakonec vmícháme kokosové mléko, podle chuti osolíme a podáváme s petrželí.

     

  • 8.

    Štír

    Štír

    Štíři nemívají s udržením štíhlé linie žádný zásadní problém, ale zástupci tohoto znamení by se měli vyhýbat především mléčným výrobkům, které je zahleňují.

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Listová zelenina, ořechy a semena, jídla bohatá na vitamin C, červené papriky a zelí. Pro masové typy pak jsou vhodné drůbež a vesměs všechny typy ryb – sladkovodní, mořské, a to i ty tučnější. K jídlu si bez zábran dopřejte ředkev, pórek, cibuli, česnek, fíky, ředkvičky. Méně vhodné jsou mléčné výrobky, raději si kupte light sýry a méně tučné sladké tvarohy. Svůj jídelníček si můžete vylepšit paprikou, libečkem a koriandrem.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Pozor na sladké a tučné moučníky, určitě se také vyhněte smaženým pokrmům.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Jsou to hlavně kostival, kontryhel, zlatobýl, diviznový kořen, rozmarýn, heřmánek, řebříček, mochna husí, třezalka, brutnák lékařský, dobromysl a meduňka. Pomůžou vám také chmel a kozlík lékařský.

     

    DOBRÝ TIP: K případné redukci hmotnosti poslouží dieta Tima Ferrise, jde o super jednoduchou nízkosacharidovou dietu, ve které se musí v jídelníčku vynechat všechny sacharidy, ovoce a mléko, jeden den v týdnu se může jíst ale vše. Jde o extrémní dietu, což tomuto znamení vyhovuje. Vždy se ale poraďte nejdříve s lékařem.

     

    RECEPT: Špíz s lososem

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 600 g fi letů z lososa ✔ 1 lžíci citronové šťávy ✔ 6 šalotek ✔ 1 červenou papriku ✔ 1⁄2 cukety ✔ 200 g vyloupaných velkých krevet ✔ sůl ✔ mletý pepř ✔ mletý zázvor ✔ mletý kardamom ✔ 6 lžic oleje

     

    POSTUP: Lososa nakrájíme na kousky, pokapeme citronovou šťávou. Šalotky oloupeme a rozpůlíme, papriku zbavíme semen a nakrájíme na kousky, cuketu na kolečka. Na špíz střídavě napichujeme lososa, šalotky, omyté krevety a zeleninu. Osolíme, opepříme a ochutíme kardamomem a zázvorem. V pánvi na rozehřátém oleji opékáme ze všech stran 6 až 8 minut. Můžeme podávat s libovolnou přílohou.

     

  • 9.

    Střelec

    Střelec

    Ženy narozené ve Střelci milují cestování, exotiku a tomu přizpůsobují i svůj životní styl. Měly by své tělo pravidelně detoxikovat např. zeleninovou šťávou z mrkve či červené řepy nebo bylinkovými čaji.

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Ryby a zvěřina, méně hovězího a vepřového i drůbeže. Jako přílohy si vybírejte rýži, hrách, sóju, luštěniny, méně brambor a různých smažených hranolků a vlastně smaženého jídla vůbec. Nezapomínejte na dostatek ovoce a zeleniny a důležité je doplňovat křemík, vitaminy B a C, dále pak selen a zinek. Jako koření používejte bazalku, yzop, kmín, majoránku a anýz. Také česnek, cibule a pórek vašemu tělu jen prospějí.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Alkohol je pro vás tabu! Zcela vynechte i pivo a všemožné alkoholické drinky.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Kostival, přeslička, kopřiva, odvary z heřmánku, pampelišky a túje. Dále zkuste zlatobýl, řebříček obecný, mochnu, jitrocel a třezalku.

     

    DOBRÝ TIP: Tím správným tipem pro Střelce je lehká, dietní strava, která obsahuje hodně ryb, ořechů, semínek, zeleniny a celozrnnou rýži. Zcela by měli vynechat alkoholické nápoje, pivo a drinky.

     

    RECEPT: Srnčí se švestkovou omáčkou

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 800 g srnčího hřbetu ✔ 150 g kořenové zeleniny ✔ 50 g cibule ✔ 80 g slaniny ✔ 250 ml masového vývaru ✔ 300 ml suchého červeného vína ✔ 150 g švestkových povidel ✔ drcený jalovec ✔ sůl ✔ mletý pepř ✔ olej ✔ ocet ✔ cukr

     

    POSTUP: V oleji rozmícháme drcený jalovec a pepř, očištěné maso do něj naložíme na cca tři hodiny. Nakrájenou slaninu rozškvaříme, na ní maso opečeme, vyjmeme, osolíme a dáme na pekáči péct do trouby zahřáté na teplotu 80 °C na 45 až 60 minut. Do pánve přidáme cibuli a zeleninu a restujeme dozlatova. Pak přidáme povidla, víno a ochutíme jalovcem a pepřem. Omáčku svaříme na polovinu, rozmixujeme a dochutíme solí, vinným octem, případně cukrem a pepřem.

     

  • 10.

    Kozoroh

    Kozoroh

    Zemní znamení Kozoroha musí bedlivě hlídat svůj pitný režim, protože dost často trpí na usazování různých škodlivin v kloubech – a vlastně i v celém těle.

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Jezte hodně ryb, klidně i tučnějších, jako jsou makrela, tuňák, vhodné jsou také pstruh a losos. Jídlo vždy doplňte zeleninou, dopřejte si hodně listové zeleniny, špenátu, celeru, červené řepy. Skvělé je rovněž jehněčí a drůbeží maso. Nezapomínejte na přílohy v podobě čočky, krup i dalších luštěnin. Z ovoce jsou pro vás vhodné všechny druhy citrusů, dále meruňky, borůvky, švestky a fíky na dobré zažívání. Dobré jsou petržel, pažitka, kmín a majoránka.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Mléka a mléčných výrobků se úplně vzdát nemusíte, ale určitě je konzumujte pouze v malém množství, spíše jen dietní kefíry.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Kostival lékařský, který se může používat jako obklad na bolestivé klouby, kolena a namožená místa. Dále třezalka, máta, meduňka, heřmánek, ledvinové a čisticí čaje.

     

    DOBRÝ TIP:

    Pro Kozorohy se hodí častější detoxikační dny nebo půsty, kdy se pijí pramenitá voda nebo speciální čaje, mrkvová nebo jablečná čerstvá šťáva. V takových případech se vynechává pevná strava. Konzultujte s lékařem!

     

    RECEPT: Houbové kroupoto

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 300 g krup ✔ 150 ml bílého vína ✔ 800 ml drůbežího vývaru ✔ 300 g hub ✔ 50 g másla ✔ 1 cibuli ✔ sůl ✔ mletý pepř ✔ parmazán

     

    POSTUP: Kroupy namočíme na 3 až 4 hodiny do vody. V hrnci rozehřejeme polovinu másla, orestujeme na něm cibuli a přidáme kroupy. Vše zalijeme vínem a necháme chvilku provařit. Zalijeme vývarem a vaříme asi 40 minut do změknutí krup. Občas promícháme. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené houby, které chvilku podusíme, dokud nepustí šťávu. Kroupy promícháme s houbami, zasypeme nastrouhaným parmazánem, dochutíme solí a pepřem.

     

  • 11.

    Vodnář

    Vodnář

    Vzdušný Vodnář je většinou neustále v pohybu a mívá také to štěstí, že stejně jako další vzdušná znamení bývá spíše štíhlejší konstituce. Ale není to samozřejmě pravidlo!

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Nepochybně to jsou mořské ryby, plody moře a mléčné produkty, ze zeleniny pak čekanka, mrkev, listová zelenina, celer, ředkvičky, cuketa nebo kukuřice. Pravda je, že budete fit, když si často dopřejete celozrnné výrobky. Jezte i hodně ovoce, citrusů, meruněk, ananas, hroznové víno. Pochutnáte si jistě i na olivách, pokrmy si kořeňte estragonem, libečkem, kapary, fenyklem, kmínem a majoránkou.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Ve vašem jídelníčku by nemuselo být maso, případně jen libové hovězí. A pozor na smažená jídla!

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Jsou to podběl, devětsil, maceška, zlatobýl, listy rybízu, kakost, měsíček, přeslička, mateřídouška a divizna. Vhodný je také čaj maté a čaj z třezalky.

     

    DOBRÝ TIP: Vodnáři mají problémy s dodržováním pravidel, proto je pro ně těžké držet jakékoliv diety. Při případné redukci váhy by se měli zaměřit na konzumaci potravin bohatých na vitamin B (listová zelenina, tuňák či vejce). Vhodné jsou i různé mentální techniky, jako jsou např. pozitivní afirmace nebo hypnóza.

     

    RECEPT: Ryba v kari omáčce 

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 500 g filetů okouníka mořského ✔ 1 červenou papriku ✔ 3 jarní cibulky ✔ 1 snítku citronové trávy ✔ 1 lžíci oleje ✔ 2 lžíce červené kari pasty ✔ 400 ml kokosového mléka ✔ 4 lžíce ústřicové omáčky ✔ 1 lžíci cukru ✔ 1 lžíci citronové šťávy ✔ 3 lžíce nasekaného koriandru

     

    POSTUP: Rybu nakrájíme na kousky, papriku zbavíme semen a nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kousky. Citronovou trávu najemno nasekáme. V pánvi na oleji opečeme kari pastu, přilijeme mléko a ústřicovou omáčku. Osladíme a ochutíme citronovou šťávou. Vmícháme zeleninu a trávu. Povaříme, do omáčky vložíme rybu a dusíme doměkka. Podáváme posypané koriandrem, ideálně s rýží.

     

  • 12.

    Ryby

    Ryby

    Poslední, vodní znamení zvěrokruhu nemívá problémy s jídlem a přibýváním, ale vzhledem k subtilnější nervové soustavě spíše se závislostí na různých lécích, alkoholu nebo kouření.

     

    CO JE PRO VÁS DOBRÉ: Při tvorbě jídelníčku vybírejte lehčí typy hovězího masa, z drůbeže dietní krůtí maso na všechny způsoby, ryby v jakémkoliv množství. Ze zeleniny jsou ideální především listová zelenina, okurky, cibule, ředkvičky, chřest, pórek, mořské řasy. Z ovoce jablka, švestky, hroznové víno, meloun, dále jsou pro vás vhodné ořechy a mandle. A čím kořenit? Koriandrem, zázvorem a šalvějí. Vhodná je pro Ryby strava s dostatkem vitaminu C.

     

    ČEHO SE VYVAROVAT: Pozor by si ženy narozené v Rybách měly určitě dát na alkohol, zvláště tvrdý, a rovněž na další návykové látky.

     

    NEJLEPŠÍ BYLINKY: Vhodnou bylinkou je třezalka, dále jsou to měsíček zahradní, chaluha bublinatá, meduňka, skvělé jsou dobromysl, brutnák lékařský, komonice lékařská a mučenka.

     

    DOBRÝ TIP: Zkuste nízkotučnou asijskou stravu, která je bohatá i na přírodní zrychlovače metabolismu, jako jsou zázvor či česnek. Ryby potřebují pozvolný až relaxační režim, pak jsou v pohodě a hubnutí jim jde snáze.

     

    RECEPT: Jáhly s vůní štrúdlu

     

    Strava podle horoskopu: Co je pro vás to nejlepší a čeho se naopak vyvarovat?

     

    POTŘEBUJETE: ✔ 500 g jablek ✔ 1 lžíci citronové šťávy ✔ 100 g jáhel ✔ sůl ✔ datlový sirup ✔ 1 lžíci mleté skořice ✔ 1 mrkev ✔ 100 g zlatých rozinek ✔ 50 ml tuzemského rumu nebo jablečné šťávy ✔ 50 g mandlových lupínků

     

    POSTUP: Mandle nasucho opražíme na pánvi. Rozinky naložíme do rumu nebo do jablečné šťávy. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme, zalijeme citronovou šťávou a dusíme doměkka. Přecedíme přes sítko, necháme vykapat. Jáhly propláchneme teplou vodou, spaříme horkou vodou, necháme okapat, smícháme s 300 ml vody a jemně osolíme. Pak je povaříme 15 minut doměkka. Vychladlá jablka rozmixujeme, smícháme s rozinkami, jáhlovou kaší, sirupem dle chuti, větší částí mleté skořice a jemně nastrouhanou mrkví. Podáváme teplé, ozdobené mandlemi a mletou skořicí.

     

Autor: Věra Várady

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz